Rusya nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Moskova’ya yönelik peşin sıra gelen yaptırımlar sadece Rusya ekonomisine değil bölgesel ve küresel çaplı başka krizlerde yol açacak gibi gözüküyor. Rusya’nın swift sisteminden çıkarılmasının arından birçok teknoloji devinin art arda  uygulamaya aldığı yaptırımlar Rusya ya ekonomik olarak bir savaş ilan edildiğinin göstergesidir.



Rusya yıllık petrolden 110 milyar usd doğalgaz dan ise 55 milyar usd para kazanmaktadır. Yapılan diğer kömür vb. enerji kaynaklarınında ihraç edildiğini göz önünde bulundurursak Rusya ekonomisinin yaklaşık %47 si enerjiye bağlı olduğunu görüyoruz. Son uygulanan yaptırımlar arasında  Rusya’nın petrol üretimine teknolojik destek sağlayan firmalarda katılmış durumda. Bu firmaların teknolojik desteğini çekmesinin ardından Rusya’nın ne gibi bir önlem alacağı büyük merak konusu. Çünkü Rusya petrol çıkarma konusunda tamamen kendi kendine yeterli değil. Bu yaptırımlar uzun süre devam ederse ve eğer Rusya kısa süre içeresinde bu teknolojik eksikliği ikame edemezse petrol ihracında sıkıntı çekme olasılığıyla karşılaşacaktır. Buda doğrudan Rusya’nın bütçesine yansıyacaktır.



Avrupa’nın doğalgazda Rusya’ya  bağımlılık oranı hala çok yüksek. Rusya Almanya’ya doğalgaz tedarikini kesmesi durumda Almanlar kışı üşüyerek geçirmek zorunda kalırlar. Avrupa Birliğinin son yıllarda Lng konusunda yaptığı atılımlar yeterli değildir. Lng konusunda  enerji ithal edilebilecek ülkeler ise bu konuda teknolojik yeterliliğe sahip değildir. AB nin bu ülkeleri teknolojik yeterliliğe getirmesi ortalama iki yıl sürecektir. Doğalgaza gelen yeni zamlar AB nin şimdiden 60 milyar Euro fazla ödeme yapacağını gösteriyor. Bu noktada Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkiler büyük önem arz etmekte. Türkiye’nin yeni keşfedeceği enerji yatakları ve İsrail’le olası anlaşma durumunda Akdeniz’de çıkan doğalgazın Avrupa’ya ihraç edilmesi gelecek süreçte yeni enerji politikalarını gündeme getirebilir.



Neredeyse bütün Avrupa ülkelerinin hava sahalarını Rus uçaklarına kapatmaları rotayı Türkiye’ye çevirdi. Rusya’nın Türkiye’den meyve sebze ithalatını arttırması olumlu gibi görünsede, Rusya’ya yapılan kur saldırılarından dolayı Rusların alım gücünün çok ciddi oranlarda düşmesi turizmde bu yıl Türkiye’nin iyi getiri elde edemeyeceğini göstermektedir. Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülke için turizm sektörü önemli bir yere sahiptir. Ülkenin döviz açığının kapanmasında önemli katkı sağlamaktadır. Ayrıca savaştan dolayı artan jeopolitik riskler bölge ülkelerinin ekonomilerini ve dış ticaretlerini tehlikeye atmaktadır. Artan enerji maliyetleri Türkiye’nin ekonomik büyümesinde yavaşlamaya, toplumun alım gücünde  zayıflamalara neden olmaktadır.