Dünyada hızla artan nüfusa karşılık enerji talebinde paralel doğrultuda artış göstermektedir. Yenilenemez enerji kaynakları hızla azalırken, yenilenebilir enerji kaynakları tam anlamıyla istenilen beklentiyi karşılamış değildir. İklim krizleri ve elastik olan enerji fiyatları dünya ekonomisinde önemli makro ekonomik dengesizliklere sebep olmaktadır.


Hızla artan güneş, rüzgar, biyogaz gibi enerji kaynakları gelecek için umut verici olsada günümüzde iklim krizlerine tam anlamıyla çözüm getiremediği görülmektedir. Avrupa Birliği Paris İklim Anlaşmasından taviz vermeyeceğini belirtirken, birlik içindeki bazı ülkeler anlaşmada belirlenen hedeflere bir hayli uzak olduğu görülmektedir. Almanya hızla kömür santrallerini, nükleer tesislerini devre dışı bırakırken, Fransa gelecek için yeni nükleer santrallerin inşa çalışmasına başlamış durumda.


Özellikle doğalgaz ithalatının %55’ni Rusya’dan yapan birlik üyeleri, Moskova yönetimine karşı elini güçlendirmek için daha fazla ve maliyeti çok daha ucuz olan nükleer enerjiden vazgeçememektedir. Rüzgar ve güneş enerjisi elektrik ihtiyacının karşılanmasındaki payı her geçen gün artsada uzmanlara göre gece faydalanılamadığı için  çevresel sorunlara kısa sürede çözüm oluşturamayacak gibi görünüyor.



Tam bu noktada Çinin yapay güneş çalışmalarındaki elde ettiği başarılar Dünyada heyecan uyandırdı. Çinin Anhui eyaletinin başkenti Hefei’de yer alan Xinhua, nükleer füzyon reaktörü araştırma tesisi Experimental Advanced Supercounducting Tokamak (EAST) nükleer füzyon reaktörünün 17 dakika 36 saniye boyunca 70 milyon santigrat derecede çalıştığını bildirdi. Mayıs ayında ise 101 saniye boyunca 120 milyon santigrat derece plazma sıcaklığında çalışması Güneşten 10 kat daha fazla ısı elde edildiğini göstermiş oldu.



EAST yakıt olarak döteryum ve hidrojen gazları kullandığı için Güneşe güç veren nükleer füzyon reaksiyonunu  taklit ettiği için  yapay güneş olarak adlandırılıyor. Bu çalışmalar tamamlandığında füzyon enerjisi diğer yenilenebilir enerjilerle birlikte enerji sektöründe yeni bir dönemin kapılarını bize açabilir. Yapay güneş çalışmaları günümüzde Çin, ABD, Güney Kore, İngiltere tarafından ciddi bütçeler ayrılarak başarılmak istenen bir proje olarak görülmektedir. Yapay Güneşi üretip insanlığını hizmetine sunan ilk ülke enerji sektöründe oyun kurucu, piyasayı yönlendiren ülke olacaktır.