İçinde bulunduğumuz hafta ahilik haftası olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Ahilik, Selçuklu’dan başlayıp Osmanlıda tam uygulanmaya çalışılan esnaf teşkilatıdır. Ahilik Müessesesi İslam ahlakı ile yoğrulmuş birtakım ilkeleri barındırmaktadır. Esnaf dayanışması olarak olarak nitelendirilen ahiliğin bazı ilkeleri şunlardır:Eline, diline, beline sahip ol! Kapını, kalbini, alnını açık tut! Eşine, işine, aşına özen göster. Harama bakma, haram yeme, haram içme! Yanlış ölçme, eksik tartma! Dünya malına tamah etme! Kuvvetli iken affetmesini, hiddetli iken yumuşamasını bil!”

İnsan için dünya hayatında en önemli hususlardan biri kimseye muhtaç olmadan helal kazançla geçinmektir. İslam, insanın helal yollarla geçimini sağlamasını emreder, haram kazancı yasaklar. Allah Kur’an’da mal konusunda sınırları şöyle belirlemektedir: “Ey iman edenler! Mallarınızı aranızda haksız yollarla değil, karşılıklı rıza ile yapılan ticaretle yiyin, haram ile kendinizi mahvetmeyin. Şüphesiz Allah size karşı çok merhametlidir.”

İslam’a göre ticaretin en önemli iki ilkesi doğruluk ve dürüstlüktür. Tüccar kimse doğru ve dürüst ve aynı zamanda güvenilir olmalıdır. Allah Rasulü bir hadislerinde mümini “Mümin, elinden ve dilinden diğer insanların emin olduğu kimsedir.” şeklinde tarif etmektedir. Öyleyse Kuran ve sünnete uymaya çalışan bir mümin: her işinde, ticaretinde daima güven veren, alış-verişlerinde dürüst olan, hile, yalan ve aldatma kendisinde bulunmayan kimsedir.

Son zamanlarda uzun süredir devam eden pandeminin de etkisiyle çarşı pazarda fiyatların aşırı pahalanması, bazı malların stoklanması, vatandaşın alım gücünü zayıflatmaktadır. Müslüman bir tüccar; harama ve haksız kazanca başvurmaz, ölçü ve tartıda adaletsizlik yapmaz, kimseyi aldatmaz, fırsatçılık yapmaz. Helalinden kazanıp ailesini geçindirmeye çalışır.

Allah, insan için dünya hayatını bir ticaret olarak betimleyerek ahiret için güzel işlerle gitmek için teşvik etmektedir: Ey iman edenler! Sizi, elem verici azaptan kurtaracak bir ticareti size göstereyim mi? Allah’a ve resulüne iman edersiniz, Allah yolunda mallarınızla ve canlarınızla cihad edersiniz. Bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır. O sizin günahlarınızı bağışlar, sizi altından ırmaklar akan cennetlere, adn cennetleri içindeki güzel köşklere koyar. İşte büyük kurtuluş budur.Hz. peygamber de helal rızık peşinde koşan dürüst tüccarın esnafın ahiretteki yerini şöyle ifade etmektedir:Dürüst ve güvenilir tüccar, peygamberler, sıddîklar ve şehitlerle beraberdir.”

O halde her müslümandan beklenen. dünyalık kazanayım derken ahiretini unutmasın. Helalinden kazanıp helal yerlere harcasın. Başkalarının hakkına girmeden, haksızlık yapmadan dünya hayatını tamamlasın. Rakibim cümlemize helal ve bereketli bir rızık ve ömür nasip eylesin...