Hayatta sahip olduğumuz hak ve sorumluluklarımız birlikte değerlendirilmelidir. Elimizdeki imkanlar aynı zamanda bizim imtihanlarımızdır. İmkanlarımızı gereği gibi kullanmadığımızda bizim için imtihan haline gelir. Bu bakımdan sahip olduğumuz bedenimiz, malımız, makamımız, evimiz, çocuklarımız üzerlerinde kimin hakkı varsa her hak sahibine hakkını vermek zorundayız. Bunlar bizim emanetimizdir. Emanetler üzerine yapmamız gerekenleri yapmadığımızda emanetler elimizden alınır ve üzerimizde yapmadıklarımızın vebali kalır ve sorguya çekileceğimiz kıyamet gününde zorluk çekebiliriz.
            İnsan olarak hayatımızda bağlı ve bağımlı olduğumuz birçok şey vardır. İnsanın evine, eşine, anne- babasına, vatanına, dinine, Rabbine ,güzel adet ve geleneklerine bağlı olması güzel bağlılıklardır.
            Allah dünya ve ahirettte huzur ve mutluluğun anahtarını Kur’an ve Sünnete sarılmakta olduğuna dikkat çekmektedir. Sorumluluklarımızı unuttuğumuz veya ihmal ettiğimizde, nefis ve şeytana uyduğumuzda, dünyaya daldığımızda günümüzün en önemli problemlerinden biri olan bağımlılık ortaya çıkmaktadır.
            Bağımlılıkların birçoğu dinen haram olan kanunen de suç sayılan birçok hususu içermektedir. İçki, kumar, uyuşturucu, sigara vb. Birçok bağımlılık hem insanın bedenine hem de malına, ailesine, dünyasına ve ahiretine zarar veren insanın iradesini ve aklını kullanmasını engelleyen zararlı bağımlılıklardır.
            Rabbim, akıl ve irade nimetini verdiği kullarına başka varlıklara vermediği sorumluluklar yüklemiştir. Kendimizi, ailemizi neslimizi her türlü bağımlılık seviyesinde olan her şeyden korumalıyız. Çocuklarımıza ve gençlerimize güzel örnek olmalıyız. Günümüzde savaşlar mücadeleler top tüfekle değil gençleri ve geleceği bu türlü zararlı alışkanlıklarla gücünü kırmaya çalışmakla olmaktadır.
            Rabbim, cümlemize kendisinin yolunda emir ve yasaklarına uygun şekilde yaşamayı nasip eylesin çocuklarımızı ve gençlerimizi en güzel şekilde yetiştirmeye muvaffak eylesin.