Yaz ayları, çocuklarımızın Rabbimiz’in kelamı Kur’an-ı Kerim’le, camiyle buluşma ve kaynaşma vaktidir. Çocuğun din eğitiminde en önemli zaman dilimleri olan yaz Kur’an Kursları önümüzdeki Pazartesi başlıyor. Bu mesele ihmal ve ertelemeye gelmeyen bir konudur. Çünkü bugünün çocukları, geleceğin büyükleri olacaktır.

Her çocuk; aile için hem bir nimet, hem bir emanet, hem de bir imtihandır. İki dünyamızı da cennete veya cehenneme çevirecek bir nimet veya musibettir. Her anne-baba, çocuklarının en güzel şekilde yetişmesini, topluma faydalı birer birey olarak hayata tutunmasını ister. Ancak bu, sadece istemekle olmaz ikisinin de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekir.

Kur’an ve Sünnette anne-baban çocuklarını güzel yetiştirme sorumlulukları olduğu haber verilir: “Ey iman edenler! Kendinizi ve ailelerinizi yakıtı insanlar ve taşlar olan o ateşten (Cehennem azabından) koruyun” (Tahrim, 6) Bu âyette nesillerin sorumluluğu ve onların Allah’ın emirleri doğrultusunda yetiştirilmesi anne-babanın üzerine yüklenmekte ve insanlardan çocuklarının dinin emirleri gereğince yetiştirmeleri beklenmektedir. Peygamberimiz (SAV) de bu konuda şöyle buyurur:Hepiniz çobansınız ve güttüğünüz sürüden sorumlusunuz.” (Tirmizî, Cihad 27)

Kıymetli dostlar; küçük yaşlarda verilen eğitim, taşa kazıyarak yazı yazmak gibidir. İleri yaşta verilen eğitim, suya yazı yazmak gibidir. Peygamberimiz, çocuklarımıza Kur’an öğretmenin önemi hakkında şu mesajları vermektedir: “Sizin en hayırlılarınız, Kur’an’ı öğrenen ve öğretenlerinizdir.”, “Kur’an okuyunuz. Çünkü Kur’an, kıyamet gününde kendisini okuyanlara şefaatçi olarak gelecektir.” “Sadece şu iki kimseye gıpta edilir: Biri Allah’ın kendisine Kur’an verdiği ve gece gündüz onunla meşgul olan kimse, diğeri Allah’ın kendisine mal verdiği ve bu malı gece gündüz O’nun yolunda harcayan kimse.”

Yaz Kur’an Kurslarımızda çocuklarımız, Kur’an-ı Kerim, dini bilgiler, temel dua ve süreleri, ibadetleri, sevap-günah, cennet-cehennem, gusül, abdest, temizlik gibi bilgi ve kavramları öğrenir.

Çocukların terbiyesinde unutulmaması gereken bir husus: anne ve babaların her zaman güzel örnek olma zorunluluğudur. Biri, İbn-i Haldun’a; "Çocuklarımızı nasıl terbiye edelim?" diye sorar, O; "Çocuklarınızı terbiye etmeye çalışmayın. Zaten size benzeyeceklerdir. Kendinizi terbiye edin yeter." Kendini ıslah etmeyen başkasını ıslah edemez. O yüzden “çocuklar istediğiniz gibi değil yetiştirdiğiniz gibidir” denmiştir. Kendimiz namaz kılmıyorsak, Kur’an okumuyorsak çocuk ne öğrenirse öğrensin ilerde uygulamayacaktır.

Son olarak Peygamberimizden bir hatırlatma yapalım: İnsan, öldüğünde amel defteri kapanır. Ancak üç sınıf insanın hariç! Buyurur. Bunlardan biri de anne babanın arkasından hayır dua ile anacak evlattır. (Müslim, Vasiyyet 14) Öldüğünüz zaman sizin arkanızdan hayır dua edecek evlat istiyorsak çocuğumuzun manevi eğitimini önemseyelim.

Küçükken elimize yapışan çocuğumuzun, ahirette yakamıza yapışmasını istemiyorsak ona dinini, İslam ahlakını öğretmeli, sadece dünyasını değil, ahiretini de kurtarmaya çalışmalıyız.

Rabbimiz cümlemize çocuklarımıza güzel örnekler olmayı ve hayırlı evlatlar yetiştirmeyi nasip eylesin.