Analitik psikolojinin kurucusu Karl Gustov Jung'ın 'Bilinçaltı düşüncelerimiz bilince çıkmadıkça, karşımıza kader olarak çıkar'' sözü beni o kadar etkiledi ki araştırmaya başladım.
Bilinçaltı nedir? Hayatımı nasıl etkiler? Nasıl değişir? Nasıl bilebilirim bilinçaltı kayıtlarımı? 

Bilinçaltının tanımı ile başlayalım.Düşüncelerimizin farkındalığı dışında hayatımızı yöneten, hisseden, uykuda, baygınken, komada dahi çalışan ve kararlarımızı, seçimlerimizi yaptıran yaratıcı duygusal zihnimizdir. Bilinçaltı kayıtlarımız anne karnından başlar ve ölene kadar devam eder. Hiçbir anıyı silmez, unutmaz.Siz bilinçli zihninizle hatırlamasanız bile bilinçaltı hatırlar. Özellikle 0-7 yaş arasında yaşadığınız her şey  doğrudan bilinçaltına atıldığından  ana kayıtların temeli oluşur. Sizi yetiştiren ebeveynlerimizin birbirleriyle ve sizinle olan iletişimi tüm hayatınızı etkiler.  Yaşadığınız her negatif olaydan pozitif bir kazanç çıkartır ve bu pozitif kazanç uğruna tekrar tekrar hayat boyu o negatif olayın değişik versiyonlarını size deneyimletir. Çünkü bilinçaltı için geçmiş veya gelecek gibi zaman kavramı,  iyi-kötü, doğru-yanlış, güzel-çirkin, ahlaklı-ahlaksız, mantıklı-mantıksız ayrımı yoktur. Bilinçaltı her zaman şimdidedir. İşte bu sebepten siz deneyimi üç yaşında yaşasanız dahi sırf o pozitif kazanç uğruna yetmiş yaşına da gelseniz tekrar tekrar benzer olayları yaşarsınız.Aslında amacı sizi korumaktır. ilk o negatif olayı deneyimlediğinizde size pozitif bir şeyler öğretir ve bize hizmet eder. Hayatın ilerleyen  aşamasında sizi bloke etmeye başlayabilir .Örneğin çocukken anne-babası tarafından aşağılanmış birey onlara kendini kabul ettirmek için iyi bir insan olup sevilmeye çalışmışsa bilinçaltında şöyle bir kayıt oluşturabilir. Değersiz hissedersem iyi bir insan olurum, değersiz olursam sevilirim.Bu kayıt tüm hayatını etkiler kişi farkında olmadan. İyi bir insan olmak, sevilmek için iş , özel, sosyal hayatında kendini değersiz hissettirecek kişileri ve olayları hayatına çeker. Ta ki yeter artık tüm bunlar neden benim başıma geliyor deyip çözüm bulana kadar.

Bilinçaltı kayıtlarını hisler ve duygular yoluyla yapar. Yani içinizde hangi hisler varsa dışarıda olaylar, durumlar ve kişilerle o hislere göre şekillenir. Dışardaki herkes sizin iç dünyanızın yansımadır, aynadaki görüntünüzdür. Dışarıdakilere kızmak, öfkelenmek , onları düzeltmeye çalışmak aynadaki yansımanızı düzeltmeye çalışmak kadar anlamsızdır. Oysaki kendinize dönüp aslınızı düzelttiğinizde yansımalarınız da düzelecektir. Yunus Emre'nin meşhur sözü vardır ''Her nereye bakarsan kendi yüzündür, kimde ne görürsen kendi özündür.''

Hayatımızda verdiğimiz kararların %95ini bilinçaltı, sadece %5lik kısmı bilinçli zihnimiz tarafından alınır. Bu şu demektir. Beynimizden istediklerimiz olmuyor kalbimizden istediklerimiz oluyor. Eğer herkes beyninin istediklerini yaşasaydı herkes zengin olur, herkes eşiyle mutlu olurdu.

Peki sizin hayatınızda hangi döngüler var? Zaman, kişiler farklı fakat hangi olayları tekrar tekrar yaşıyorsunuz?