Hiç düşündünüz mü insan nedir? İnsanı diğer canlılardan ve hayvanlardan ayıran özellik nedir?

Hayvanlarda yemek yer, su içer, uyurlar, ürerler, yaşarlar. Tüm bunları insan da yapar.
Bu noktada durun ve kendi kendinize cevap bulun. Klasik cevap insanın duyguları. düşünceleri ve aklı vardır.

Hayvanların da duyguları var, onlarda depresyona girebiliyor, özlüyorlar veya kör bir insana rehberlik yapan köpekler, konuşabilen kuşlar var.

İnsanın ne olduğunu anlamak için öncelikle ''Beşer'' denilen kavramı bilmek gerekiyor. Sözlüğe baktığımız da kelime manası ''insanımsı, insana dair''dir. Beşer, iki eli , iki ayağı, bir kafası olan, yemek yiyen, su içen vs canlı türüdür.Dış görüntü olarak insana benzer. Aslı itibari ile hayvandan bir farkı yoktur.

Beşer dediğimiz canlı türünü diğer canlılardan ayıran tek özelliği özgür iradeye yani seçim yapma hakkına sahip oluşudur. Tasavvufta, beşer yaptığı seçimlerle hayvanlardan daha düşük mertebede yaratılmışların en sefili (esfeli safilin) olabiliyorken yine yaptığı seçimlerle yaratılmışların en şereflisi (eşrefi mahlukat) olabilme özelliğine sahiptir.
Her insan bir beşerdir fakat her beşer insan değildir.

Erdemleri olan canlı türüne İnsan denir.Yüzlerce erdem vardır. İyi kalpli olmak, dürüstlük, cesaret, sabır,netlik, şefkat,merhamet, şükran, yardımsever olmak erdemlerden bazılarıdır. Beşer hayat boyu ne kadar çok erdem toplar ve bu konuda ustalaşırsa o oranda insan olabilir. 

Önceki yazımda hatırlarsanız bilinçaltı, her negatif olaydan pozitif kazanç çıkartıp bu pozitif kazanç uğruna negatif olayları hayat boyu tekrarlatır demişim. İşte o pozitif kazanç aslında bizim erdemimizdir.

 Düşünün bakalım hayat boyu zaman farklı, kişiler farklı ama hangi olayı tekrar tekrar yaşıyorsunuz? Bu durum size ne öğretiyor? Son soruya vereceğiniz cevap sizin bu hayatta ustalaştığınız erdeminizdir. Bilinçaltınızın ne kadar farkına varırsanız o oranda özgür iradenizle seçtiğiniz hayatı yaşarsınız ve sıkıştığınız döngüden çıkıp yeni erdemlerde usta olabilirsiniz.