Dün bir sosyal medya paylaşımım oldu. 1 simit ve 1 çaya 5 TL ödedim şeklinde. Tabi altına hemen yorumlar. Benim için ödenen rakam fahiş bir fiyat. Ama gördüm ki sokağın ekonomisinden oldukça uzak kalmışım. Yorum yapanların büyük çoğunluğu fiyatın çok ucuz ve yerin neresi olduğunu sordular. Eskiden daha fazlaydı ama şimdi azaldı hemen iktidarı savunma mekanizmasıyla yorum yapanlarda oldu tabi. Normal herkes tarafının üstün gelmesi için çalışacak. Ama bu paylaşımım siyasi değildi ekonomik olarak bir sıkıntıya değinmek istemiştim. Bu sorun herkesin sorunu olmalı.

Şimdi buradan hemen bir simit çay hesabı ile siyaset yapan kıymetli dostlarla bir hesap yapalım. Bu hesaplar hep 4 kişilik bir aile üzerinden yapılırdı. 1 kişinin bir öğün maliyeti benim dediğim şekilde olsun yani 5 TL çay ve simit. 4 kişilik bir ailede bir öğünün maliyeti 4x5=20 TL yapar. Günde 3 öğün yemek yenildiğine göre 3x20=60 TL yapar. Bunu ay olarak hesapladığımız zaman ise 60x30=1800 TL yaptı. 1000 TL’de ev kirası diyelim oldu mu 2800 TL zaten asgari ücrette bu kadar. Kaldı mı elde 0 TL.

Eskiden demeyeceğim bundan 3-5 sene öncesine kadar simit fiyatı ekmeğin hep biraz altında kalırdı. Sonra fiyatlar eşitlendi kimseden ses çıkmadı. Şimdi ise ekmeğin iki misline çıktı tabi yine kimse de ses yok. Simitten bahsediyoruz bildiğimiz yuvarlak üstü susamlı yoz boş yani simit.

Restaurant işleten arkadaşlarım var diyorlar ki bugün aldığımız ürünü yarın aynı paraya alamıyoruz. Ama biz yemeklere aynı oranda zam yapamıyoruz. Çünkü müşteri portföyümüz maaşlı işçi memur kesimi. Onların maaşlarına her gün zam gelmiyor. Ama bu sürece daha ne kadar dayanırız onu da bilmiyoruz diyorlar.

Biz olaya kendi açımızdan bakalım herkes marketten bakkaldan alışveriş yapıyor. Aynı ürünü iki defa üst üste aynı fiyata alamıyoruz. Kasap ve manavı söylemiyorum bile. Artık insanlar pazarlara pazarlar toplanmaya yakın gidiyor. Sosyal yardımlaşmaya müracaat eden insanların sayısı her geçen gün artıyor. Yardım kuruluşları ise gelen taleplere yetişemiyor. İnsanların alım gücü tükendi. Ama sorarsanız her şey tozpembe Türkiye rekor üstüne rekor kırıyor.

İşin özü şu ki her geçen ay, hafta, gün değil artık her geçen saniye fakirleşiyoruz. Bu arada çayı evde iç diyenlerde oldu onlara hiç yorum yapmıyorum çünkü seviye yerlerde. Çünkü siz ortadan kaldırılmış yoksulluk istemiyorsunuz sorun da burada başlıyor ve biz burada ayrışıyoruz sizinle…

Selam, Dua ve Muhabbetle…