Sayılara çok fazla takılmıyorum aşağıya inmediği sürece. Artan ve bu artışı eksikliği insanlara rekor başarı olarak lanse edip ve en önemlisi bunu ikna edebilmek Goebbels’in bile başarabileceği bir şey değildi.

AKP iktidarında 2002 yılında 2 milyon civarında insan Sosyal yardım desteği alıyordu bu zaman içerisinde 20 yıllık iktidar süresinde mantıklı bir şekilde bakıldığında bu rakamın aşağıya inmesi ve hatta yok olması için çalışılmış olması gerekirdi ki bununla övünmek bununla reklam yapmak doğru olurdu. Ancak yapılan geldiğimiz 2022 yılında kayıtlı olarak 4 milyondan fazla sosyal yardım alan insan ve aileler. Kayıtlı olmayan Yardımlaşma ve Dayanışma derneklerinin çalışmalarıyla bu rakamın 10 milyonlara ulaştığını tahmin ediyoruz ki çeşitli gazetelerde çıkan haberlerde Türkiye’nin %34’ünün yardıma muhtaç olduğu söyleniyor.

Bu çok acı bir şeydir.

Ve esas acı olan 2 milyonun neden 4 milyon olduğunun sorgulanmamasıdır. Bunu övünülecek bir olay gibi lanse edip insanların da bunu sorgulamadan şak şak yaparak alkışlamasıdır.

Aynı düşünmeden alkışlama olayını önce dövizin bir anda 6 TL’lerden 18 TL’lere çıkmasının ardından 14 TL’ye düşürülmesinde yaşadık. Herkes 18 TL’den 14 TL’ye düşürüldüğünde meydanlarda halay çekti ama yine aynı insanlar bu Döviz ne oldu da 6 TL’den 18 TL’ye çıktı diye sormadı bile.

Aynısı akaryakıt fiyatlarında da oldu 6 TL’den çok kısa bir süre içinde 23 TL’ye çıktı. Dünya da ki petrolün varil fiyatının yükselmesine bağlandı bu artış ama aynı varil fiyatı %30 bandında ucuzladığı halde artışta ki oran da indirim gelmedi. Fiyatlar artarken koşar adım çıkıyor ama inerken gıdım gıdım emekleyerek.

Küçük bir bilgi vereyim ya da size bir bilmece sorayım. Burada ki ayrıntıyı çözen artış oranlarının mantığını ve nedenini anlar.

(Bir ay önce ki analiz )
2008 Yılında Benzin:3,21 TL – Dolar: 1,15 TL – Petrol Varil: 140 $
2022 Yılında Benzin: 19 TL – Dolar: 14 TL – Petrol Varil: 128 $

Bu anlamda AKP 20 yıllık iktidarında sınıfta kalmıştır. Simit ve Çay hesabı bile artan zamlarla siyaset argümanından çıkmış zengin menüsü olmuştur. 20 yılın sonunda halk nazarında, “Yaparsa AKP yapar anlayışı, yapsaydı 20 yılda yapardı” şeklinde değişmiştir.

Selam, Dua ve Muhabbetle…