Sevgili okuyucularım, bu haftaki yazımda tarımsal desteklemeleri ele alacağım. Bildiğiniz gibi 2022 yılı tarımsal desteklemeler ek bütçeyle birlikte 29 milyar liraya çıkarıldı. Fakat artan girdi maliyetleri sebebiyle destekler çiftçinin cebine girmeden maalesef ki kar gibi eriyip gitti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2022 tarımsal desteklemelerin 25,8 milyar liradan, ek bütçeyle birlikte 29 milyar liraya çıkarılacağı geçtiğimiz haftalarda açıklamıştı.   Açıklanan tarımsal desteklemeler mazot, ilaç, gübre gibi her geçen gün artan girdi maliyetlerine gitti. Yani anlayacağınız o ki çiftçinin cebi para görmedi.
Buradan da anlaşılacağı üzere, tarımsal desteklemeler için ayrılan toplam 29 milyar lira yetersiz kalıyor.
Mazota bir yılda yüzde 115 zam geldi. Bir yılda ortalama 3,5 milyar litre mazot kullanan ülkedeki çiftçinin cebinden 27 milyar lira daha fazla para çıkacak.
 Peki, çiftçi ne kadar mazot desteği alacak? Sadece 3,1 milyar lira. Yani mazot desteği daha çiftçinin cebine girmeden 9 kat fazlası cebinden çıkmış. Gübrede ve ilaçta da durum maalesef ki farklı değil.
Ayrıca hayvancılığa verilen destekler de yetersiz. 2022 yılı bütçesinden hayvancılık destek ödemeleri için ayrılan 7,6 milyar liranın sektöre bir canlılık getirmeyecek. Böyle giderse hayvanlar kesimhanelere gitmeye devam edecek. 
Bu nedenle bir an önce hem tarım hem de hayvancılık da yeni planlamalar yapılarak hayata geçirilmeli. Yoksa hem hayvancılık da hem de tarım da tümden dışa bağımlı hale gelmemiz kaçınılmaz değil.  Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle…