Konak Belediye Başkanı Abdül Batur bu görevdeki üçüncü yılı nedeniyle Havagazı Fabrikası’nda düzenlediği toplantıda önemli açıklamalar yaptı.

Öncelikle Başkan Batur’un kent yenileme konusundaki çabasının hakkını vermek gerek.

Narlıdere’de 4 büyük kent yenileme projesini hayata geçiren Batur, Konak’ta da göreve gelir gelmez İzmir’in en büyük kent yenileme projesi çalışmalarını başlattı.

Batur, 300 hektarlık bir alan içinde 14 mahalleyi kapsayan ve yaklaşık 50 bin kişiyi ilgilendiren Gültepe bölgesini ele aldıklarını vurguladı. “50 yıldır ihmal edilmiş, hep görmezden gelinmiş, çarpık yapılaşmada dünyaya örnek gösterilecek hale gelen Gültepe’nin kangrene dönmüş imar planı sorununa neşter vurduk” diyen Başkan Batur, 9 ay gibi kısa bir sürede Gültepe Kentsel Dönüşüm Planı’nı tamamladıklarını ifade ederek, planların her iki meclisten de oybirliği ile onay aldığının altını çizdi.

Şehir Plancıları Odasının açtığı bir dava ile planların iptal olduğunu ancak Gültepe’yi yenilemekten vazgeçmediklerini de sözlerine ekleyen Başkan Batur, Şehir Plancıları Odası’nı önerilerini getirmeye ve sorunları masa başında çözmeye bir kez daha davet etti ve “Mahkemenin işaret ettiği noktaları yeniden ele alıp, bu bölgenin planını hayata geçirmekte kararlıyız. Bu olay sadece bize ve bölgede yaşayan halka zaman kaybettirdi. Yılmak, moral bozmak bizim anlayışımızda yok” dedi.

***

Başkan Batur, Gültepe’nin yanı sıra Beştepeler bölgesinde de hazırladıkları planlarla yeşil alan, çocuk oyun parkları, sağlık, kültür ve eğitim tesisi alanlarının oranını artırdıklarını belirtti. Bölgenin eğimli yapısını dikkate alarak tasarladıkları ve İzmir’de ilk olacak Füniküler sistemini de burada devreye sokacaklarını dile getiren Başkan Batur, “Planlama çalışmalarımızı Gültepe ile sınırlı tutmadık. Aynı şekilde ihmal edilmiş, daracık sokakları, yetersiz altyapısı ve sağlıksız yapı stoğuna sahip Beştepeler bölgemiz için de planlama çalışması başlattık. Yine 14 mahalleyi ve yaklaşık 55 bin nüfusu doğrudan ilgilendiren 200 hektarlık alanın plan çalışması kısa zamanda tamamlandı. Beştepeler bölgesi sadece Konak’ın değil, İzmir’in yeni cazibe merkezi olacak” bilgisini verdi.

Öte yandan, Kentsel Yenileme Planlarını sadece Gültepe ve Beştepeler bölgeleriyle sınırlı tutmayarak, Gürçeşme ve Yenişehir bölgeleri için de çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

***

Başkan Batur’un açıklamaları arasında en dikkat çeken konulardan biri de tüm yatırımların öz kaynaklarla yapılmış olmasıydı.

Üstelik seçim öncesi verilen sözlerin de yüzde 80’i henüz 3’üncü yılda tamamen öz kaynaklarla tamamlanmıştı.

Bu kriz ortamında Konak’ta üç yılda 195 milyon liralık alt yapı yatırımı yapılmış olması da alt çizilmesi gereken  önemli bir bilgi.

***

Gelelim Batur’un İzmir siyasetinde konuşulacak açıklamalarına.

Batur’un adının İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için gündeme gelmesi yeni değil. 2004 yılında Ahmet Piriştina’nın ani vefatı sonrası bile Büyükşehir Başkan adaylığı için gündeme gelmişti.

Daha sonra 2019 yerel seçimleri öncesi de Tunç Soyer ile birlikte Başkan adaylığı için adı öne çıkan iki isimden biriydi.

Üç yıllık değerlendirme toplantısında Batur’a ısrarla Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı konusu da soruldu.

Ancak Batur da ısrarla Konak Belediyesi için yeni projeleri olduğunu ve yarım kalan projeleri tamamlamak istediğini açıkladı.

Israrla “Ben Konak Belediye Başkanlığı için bir  dönem daha adayım” mesajını verdi.

Hatta konuşmasını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e özel bir teşekkürle bitirdi.

***

Siyasette elbette 24 saat bile uzun bir süredir.

Ama Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un bu açıklamalarının önemli bir süre İzmir siyasetini etkileyeceğine hiç şüphe yok.