Değişim kaçınılmazdır. Hayattaki en zor şeydir değişimdir. Değişim bir an da bir olayla olmaz uzun süren olaylar serüveni sonucunda gerçekleşir. Kişinin gerçekleşen bu olaylara verdiği tepkimelerle değişim oluşur bazen bir kaç yılı alır bazen onlarca yıl sürebilir. Ama sonuç ta değişim kaçınılmazdır.

Bazen değişim yükselerek parlayarak gerçekleşir bazen de düşerek sönerek gerçekleşir. Yükselme ve düşme değişimi arasında ters bir orantı göze çarpar. Aralarında zıt bir ilişki vadır. Bu kavramlar temelde birbirine zıttırlar. Her yükselen sonsuza kadar yükselmez her düşen de sonsuza kadar düşüş yaşamaz böyle olması düşünülemez. Çünkü bu durum insanın yaratılışına ve fıtratına ters düşer. İnsan yanlış yapma istidadı ile yaratılmıştır. İnsanı yükselten yaptığı doğrulardır düşüren ise hataları ve yanlışlarıdır. Dolayısıyla akıl ve iradesine bağlı olarak doğruyu bulma ve yapma istidadıyla yükselen insan aynı zamanda hata yapma ve yanlışa düşme istidadı ile de düşüşe geçer. Bundan kaçış olamaz Önemli olan bu yükselişlere ve düşüşlere verilen tepkilerdir. Olaylar sonucunda her zaman erdemli ahlaklı ve kabul edilebilir kazanımlar elde etmektir. Yükseliş ve düşüş değişimini her zaman faydaya dönüştürebilmektir.

Evet değişim kaçınılmazdır. Ve her yükseliş bir önceki düşüşün şiddet derecesine bağlıdır unutma ki başarmanın önündeki tek engel eylemsizliktir.