İnsan sürekli bir gelişim içerisindedir. Bu gelişim sürecinin en kritik noktası gençlik döneminde yaptığı seçimlerdir. Yaptığı seçimler arasından en kritik olanı ise arkadaş seçimidir. Arkadaş ortamı insanın ebedi hayatını belirleyen çok önemli bir ortamdır. Arkadaşlık seçiminde üniversiteli yılların çok büyük etkisi vardır. Örneğin üniversite çağına kadar kendini kötü alışkanlıklardan yani kötü ahlaki alışkanlıklardan koruyan bir genç, üniversiteye başladığında ortam kurduğu ve sürekli beraber takıldığı arkadaşları kötü ahlaki alışkanlıklara sahipse genel olarak genç kişinin karakteri o kötü alışkanlıklara muhabbet duyar. Belirli bir zaman sonra da o kötü ahlaki alışkanlıklar kişi için normal hal ve hareketlere dönüşmüş olur. Dolayısıyla kişi kötü ahlaki alışkanlıklara sahip bir birey haline gelir. Kötü ahlaklı bir kişi olarak toplumda dışlanacaktır.

Peki sadece toplumun nazarında mı kötü ahlaklı olacak? Toplum tarafından mı dışlanacak? Asıl dışlanma mevcudatın yaratıcısı ve sahibi olan Yüce ALLAH (c.c.) tarafından yapılacaktır. Küçümsediğimiz, önemsemediğimiz, bunlardan bir şey olmaz dediğimiz görmezden geldiğimiz ama aslen kötü ahlaki alışkanlıklar olan hal ve hareketler, belirli bir zaman sonra daha kötü ahlaki hal ve hareketlere dönüşür. Mesela beyaz bir kâğıt ve bir de siyah kalem düşünelim. Kalemle beyaz kâğıda bir nokta koyalım ilk gözlemimizde göze bir şey çarpmayabilir kötü bir durum oluşturmayabilir ama sürekli yüzlerce hatta binlerce kez nokta koysak o zaman bizi rahatsız eder ve beyaz kâğıt simsiyah olur. Onu ilk defa görenler için o beyaz değil siyah bir kâğıt parçası olur. İlk defa görenlere bu aslında beyazdı dememiz bir şey ifade etmez.

Kötü ahlak kişiyi Allah katında değersiz kılar. Kötü ahlaklı kimse, kıyamet günü Peygamber Efendimiz’e (a.s.m) uzak kalacaktır. “Bana en sevgili olanınız ve bana ahirette de en yakın olanınız, ahlakı en güzel olanınızdır. Sizden en çok kızdıklarım ve ahirette bana en uzak olanlarınız da ahlakı kötü olanlar, gevezeler, böbürlenenler ve boş boğazlardır.” (Ahmed, Taberani, İbni Hıbban, Tirmizi) Kötü ahlaklı kimselerin yeri cehennemin en alt katıdır. “Muhakkak ki kul, kötü ahlakından ötürü cehennemin en alt kısmına varır.” (Haraiti) “Kul, ibadeti az olsa da güzel ahlakı sayesinde, ahiretin yüksek mevkilerine ve şerefine ulaşır. Yine kul kötü ahlakı ile de cehennemin en alt katına inecektir.” (Taberani)

Kötü ahlaki alışkanlıkların ebedi hayatımızı nasıl etkilediğini görüyoruz. Allah katında arkadaşların en hayırlısı şu hadiste açıkta ifade edilmiştir. “Allah katında arkadaşların en hayırlısı arkadaşına faydalı olandır. Yine Allah katında komşuların en hayırlısı komşusuna faydalı olandır.” (Tirmizi , Birr 28)

Rabbim karşımıza iyi, hayırlı, faydalı, mübarek, güzel ahlakıyla bizlere örnek olacak arkadaşlar çıkarsın. Rabbim bizlere kabir azabını, cennet ve cehennemi, ahiret hayatını hatırlatan arkadaşlar çıkarsın. Rabbim bizlere Şeriat-ı Muhammediye’ye ve Sünneti Ahmediye’ye tabii arkadaşlar çıkarsın. Onlarla muhabbet kurmayı nasıp eylesin.