Sabah 05.00 ‘da kalkmak, 07.00’da kalmak yada 09.00’da kalkmak. Sizce değişen sadece rakamlar mı? Yoksa güneşin konumu mu? Yoksa sizin mekânınız mı? Sahi değişen nedir?
 Gelin hep beraber matematiksel olarak bir hesaplama yapalım ve kar ile zararı görelim. Gelin hep beraber sabahları erken ve geç kalkmanın muhasebesini,  bilanço hesaplamasını yapalım.
Ahmet Bey sabahları 05.00’da kalkıyor. Sümeyye Hanım 07.00’da kalkıyor. Mehmet Bey 09.00’da kalkıyor. Sabahleyin en erken kalkan Ahmet Bey 05.00’ da kalkarak Sümeyye Hanımdan günde iki saat haftada on dört saat yılda ise 730 saat yani yılda bir ay daha fazla uyanık oluyor. Yani Ahmet Bey Sümeyye Hanıma göre yılda bir ay daha karlı bir zaman kazanıyor. Aynı şekilde Sümeyye Hanımda Mehmet Beyden iki saat önce uyanarak yılda bir ay daha karlı zaman kazanıyor. Ahmet Bey Mehmet Beyden dört saat önce kalkarak günde dört saat haftada yirmi sekiz saat yılda yaklaşık 1460 saat yani yılda iki ay daha fazla uyanık oluyor. Yani iki ay daha karlı zaman kazanıyor. Olayın matematiksel değerlendirmesini yaparak muhasebesini yaptık. Olayın bilançosu net bir şekilde ortaya çıktı. Sizlerde kalkış saatlerinize göre zaman bakımından bir kar zarar hesaplaması yapabilirsiniz. Olayın sonucuna geldiğimizde Ahmet Beyin sabah 05.00’da kalkarak rakiplerinin bütün sermayelerini verseler dahi alamayacakları bir kar elde ediyor.
Peki nedir o kar?
ZAMAN.
Evet, hayatta telafisi olmayan şey ZAMAN karıdır.
Sabah erken kalkmanın faydaları nelerdir?
Sabahleyin erken kalkmayı başaran kişilerin geç kalkan kişilere göre hayatları daha düzenlidir. Sabahları erken kalkmak sağlık açısından da oldukça önemlidir. Sabahleyin erken kalkmanın en önemli yolu erken uyumayı başarabilmektir. Erken uyuyamayan gece geç saatlere kadar film izleyen, sosyal medyada amaçsızca gezinenler, kafelerde, barlarda, sokaklarda vakit geçiren kişiler yani halk ağzında gece kuşlarının ortak özelliği uyku yetersizliği ve uyku düzensizliğinden kaynaklı yorgunluk hissi ve odaklanamama enerji düşüklüğü  gibi sorunlardır. Bu sorunlar gün içerisinde yapması gereken sorumluluklarına da olumsuz yönde etki yapıyor ve enerjisinin düşmesine sebep oluyor.
Müslüman bir girişimci için sabahları erken kalkmak çok daha önemlidir. Efendimiz (sav)  sabahın erken saatlerinde kalkmanın önemini şu hadis i şerifinde belirtmiştir. “Sabahın erken saatlerinde bereket ve başarı vardır. “ Müslüman bir girişimci henüz sabah namazının vakti girmezden önce yani seher vaktinde kalkmaya çalışmalıdır. Çünkü seherde kalmak berekettir. Sabah namazının vakti girdikten sonra güneş doğuncaya kadar uyumak rızka manidir ve zararlıdır. Efendimiz (sav) bir hadis i şerifinde şöyle buyurmuştur. “Sabah namazından sonra uyumak rızka manidir. “ (beyhaki). Son zamanlarda gerek ülkemizde gerek dünya genelinde yaşanan bereketsizliğin, başarısızlığın ve huzursuzlukların hikmetini anlamak için bu hadis i şeriften çok ders almamız gerekiyor.