Hepimiz öfkeyi biliriz ve onu hissederiz; gerek kısacık bir sıkıntı olarak gerekse tam teşekküllü hiddet olarak.
   Öfke herkesin hissedebileceği, insanı ve çok normal bir duygudur. Zaman zaman herkesin hayatında gözünün döndüğü, tepkisiz kaldığı ve sesinin titrediği anlar olmuştur. Ve bu durumlarda öfkemizin ön plana geçmesi çok doğaldır. Ancak yaşadığınız olaylar sonucunda öfkenizi kontrol edemiyorsanız veya öfkeniz size çevrenize zarar verecek duruma gelmiş ise bu öfke probleminizin olduğuna işarettir. Öfkelendiğiniz anlarda nerede olduğunuz çok önemlidir, bulunduğunuz ortamı ve kişileri baz alarak öfke ile başa çıkmanız gerekmektedir.  Peki öfkenizi nasıl kontol altına alabilirsiniz ?

Öfke ile Baş Etmenin 5 Yolu;
  1. Nefes Alın ; Öfkeleneceğinizi hissettiğiniz anlarda veya beklenmedik bir öfke ile karşılaştığınızda derin bir nefes alın ve bunu tekrarlayın. Nefes almak vücuttaki stresi azaltmak için etkili bir yöntemdir. Çünkü derin nefes aldığınızda, beyninize sakinleşmek ve rahatlamak için bir mesaj gönderirsiniz.
 
  1. Karşınızdaki ile Konuşun ; Bu baş etme yöntemi sizi zorlayacak olsa bile sakince ve bilinçli konuşmalar yapmak karşınızdaki ilişkilerde yapıcı bir rol oynayacaktır.

 
  1. Sayı Sayın ; Çok öfkeli hissettiğinizde sayı saymak oldukça etkili bir yöntemdir. Öfkeyi hissettiğiniz an 10’dan geriye doğru saymaya başlayın. Bu pratiği birkaç kez tekrarlayın. Bu süre içinde kalp atışlarınız yavaşlayacak ve sakinleşmeye başlayacaksınız.
 
  1. Kaslarınızı Gevşetin ve Egzersiz Yapın ; Öfkelendiğinizde hemen hemen vücudunuzdaki bütün kaslar gerilmeye başlayacaktır ve öfkelenmeye devam ettikçe gerilmeler devam edecektir. Bu yüzden kaslarınızı gevşetecek egzersizler yaparak kas sisteminiz yoluna girer. Odak noktanızı vücudunza çevirdiğiniz için öfkeniz hafifleyecektir.
 
  1. Empati Kurun ; Empati kurmak, sizin öfkeli anınızda karşınızdaki insanın ne düşündüğünü ve ne hissettiğini anlamaya çalışmak olaya sadece sizin tarafınızdan bakmanızı engelleyecektir. Daha anlayışlı bir hale gelmeniz ve dolayısıyla sakinleşmeniz de kolaylaşacaktır. Emin olun onun da kendine göre haklı yanları vardır. Bakış açınızı değiştirmeyi deneyin.

Her şeye rağmen hala öfkelenmeniz devam ediyorsa, öfkenizin gerçekten kontrolden çıktığını düşünüyorsanız, ilişkilerinizin ve hayatınızın önemli kısımlarını etkiliyorsa, öfkenizi daha iyi yönetmeyi öğrenmek için danışmanlık almayı düşünebilirsiniz. Bir terapist ile duygu, düşünce ve davranışlarınızı değiştirmek için çeşitli teknikler üzerinde çalışabilirsiniz.