‘’Hareket etmek kişinin fiziksel, duygusal ve zihinsel değişimini sağlayan bir ilaçtır.’’ – Carol Welch

    Spor yapmak beynimizi biyolojik ve psikolojik açıdan oldukça destekleyici etkidedir. Yapılan araştırmalar sonuçlarında  spor yapan kişilerin, yapmayanlara göre psikolojik kuvvetliliğinin daha fazla olduğu gözlemlenmiştir.  
Spor esnasında salınımı gerçekleştirilen bazı hormonlar beynimize uyarılmayı sağlamaktadır. Bu hormonlar; başta adrenalin, noradrenalin, kortizol ve dopamin olarak bilinmektedir. Bu hormonların etkilerini vücudumuzda antidepresan ve haz alma olarak görebiliriz.

Bu döngünün bilimsel açıklamasını yapacak olursak; spor esnasında ve sonrasında vücudumuzdaki stres hormonlarının seviyesini azaltmaktadır. Bu seviyelerin azalması durumunda stresten ve en önemlisi günümüzde çok yaygın olarak görülmekte olan depresyondan uzak kalmamızı sağlayacak doğal ruh hali kalkındırıcılarıdır.


    Düzenli spor yapmanın fiziksel olarak formda kalmamızı desteklediği oldukça açıktır. Fiziksel olarak aktif olduğumuzda zihnimiz günlük stresten uzaklaşır. Bu uzaklaşmak, zihnimizdeki olumsuz düşüncelerden kaçınmamıza yardımcı olmaktadır.  Fiziksel olarak kendimizi iyi hissetmek psikolojik sağlığımızı olumlu etkilediğinden; endorfin hormonun salgılanmasından dolayı kendimizi daha mutlu hissederiz. Fiziksel olarak değişimin farkına vardığımızda öz saygınlığımız gelişir ve böylece kendimizden daha emin ve özgüvenli bir şekilde yaşamımıza devam edebiliriz.

Ayrıca insanlarla iletişim kurmak daha kolay hale gelir ve sosyal kaygılarımızdan da kurtulmuş oluruz.  Spor sırasında beynimize oksijen gittiğinden ötürü olgunluk hissi sağlamış olur böylece endişelerimizden uzaklaşmış oluruz. Özellikle grup egzersizlerinde kurulan ilişkiler sosyal çevremizi genişletir, grup çalışmalarımıza göstermiş olduğumuz değer ile birlikte disiplin ve sorumluluk yönümüz gelişmiş olur.


    Ayrıca günümüzde yaygın bir şekilde görünen depresyon tanısı almış bireylerin gelişim göstermesinde hafif tempolu spor yapmak etkili bir yöntemdir. Özellikle bu bireyler antrenman partnerleri ile desteklendiğinde motivasyon yönünden kazanımlar sağlar. Bu nedenle bu süreci kolay atlatır veya bu süreci yaşamaktan kaçınabilirler.

  ‘’Spora başlama konusunda bir isteğiniz varsa ve bu isteği erteliyorsanız, bu erteleme davranışından kaçının ve bir an önce başlayın! Unutmayın ki bu davranış kendinize yapabileceğiniz en güzel yatırımdır. ‘’ Psk. Ahmet Uruşak