Sevgili Okurlarım; 
         Afganistan da Taliban, ABD ve dünya ülkeleriyle "karşılıklı saygıya" dayalı diplomatik dostluklar kurmaya çalışacağını beyan ediyor. Kültür Komisyonu üyesi üst düzey Taliban yetkilisi, Bilal Karimi, yaptığı açıklamada, "çok yakında İslamcı hareketin hükümetini Cuma günü açıklayacaklarını duyurdu.” “Uluslararası toplum, Taliban'ın Afganistan'ın tüm etnik gruplarını temsil edip etmeyeceğini ve Kabil'deki önceki münhasır katı rejimlerinin aksine, özellikle kadınların haklarına saygı gösterme sözlerini yerine getirilip getirmeyeceğini görmek için bekliyor. Kapsayıcı, güçlü bir merkez ve sürdürülebilir bir sistem ya da hükümet kuracağız. “Birçok ülkeyle çok iyi bir ilişkimiz var ve herhangi bir sorun beklemiyoruz." Diyor.
       İngiltere kanadından ise, Cuma günü yapılan açıklamada; Taliban'ı verdiği sözleri tutmaktan sorumlu tutacağını ve "açıklanan kelimelerin gerceği oluşturacağından" emin olmak istediklerini vurguladı. İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Pakistan'daki konuşması sırasında İngiltere'nin Afganistan'daki "yeni gerçeklere" ve ülkenin sosyal ve ekonomik yapısının çöküşüne uyum sağlamasını istemediğini söyledi. Dominic Raab yaptığı açıklamada, "Biz Taliban'ın kuracağı hükümeti tanımayacağız, ancak doğrudan iletişim kurabilmenin ve iletişim kurabilmenin önemini ayrıcalıklı görüyoruz" diyor.
   Nedenlerine bakıldığında; Toplumun ahlak, Namus, haysiyeti ve kadınların gurur gibi kavramların hüküm sürdüğü yani inançların tabu olduğu gelenekleri üzerinde şiddetleri daha da ağır uygulama yapacağı algısı. Taliban’ın yönetimi altındaki Devletin ve halkının üzerinde kendi iradesi olmadan tahakküm altına alarak cehalet eğitimi ile uyuşturuculu kazanç elde ederek,  (Din) siyasetine de şiddeti ekleyerek halkın, Ekonomik özgürlüğü olmadan Taliban Devletine insanların sıkça karşılaştığı şiddet türü karşısında biat etme istemi, bölgelerinde kendi beyinleriyle değil de, Yaşam yerlerinde sadece Taliban güçlerinin izin verdikleri alanlarda yaşayabilecek, Dünyaya ve rasyonel akılla özgürlüklerden yoksun yaşamlar sunma endişesi doğurabileceği gerçeğidir.
        Penguen Vadisi'nde Taliban savaşçıları ile Taliban karşıtı muhalif güçler arasında, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulamaması üzerine şiddetli çatışmalar başladı. Muhalif güçlerin bir sözcüsü, Taliban saldırısının kontrol altına alındığını ve ağır kayıplar verdiklerini iddia etti.
      Önceki yazımdan hatırlatma olsun; Muhalefet hareketi, 1990'lardan bu yana Taliban karşıtı önde gelen muhalefet liderlerinden Alejandro Shah Mohammed'in oğlu Alejandro Mohammed tarafından yönetiliyor. Taliban'a karşı Kuzey Birliği'ni yöneten Peder Muhammed, 11 Eylül 2001'de ABD'ye yapılan saldırılardan kısa bir süre önce gazeteci gibi davranan El Kaide militanları tarafından öldürülmüştü. Oğlu Alejandro Mohammed Feodal ve aşiret anlayışı ile Taliban’ın El kaide’ye daş örenlik yaptırdığına inanmaktadır.
      Bu arada Taliban yetkilileri, yeni hükümetin Çin ve diğer ülkelerle ilişkilerini güçlendirdiğinin sinyallerini vermeye başladı. Buna ek olarak, Perşembe günü bir Taliban sözcüsü, üst düzey bir Taliban yetkilisinin Üst düzey bir Çinli yetkiliyle Twitter üzerinden konuştuğunu kaydedildi.   Grubun İngilizce konuşan sözcüsü Suhail Shahin, "Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı, Kabil'deki büyükelçiliklerinin faaliyet göstermeye devam edeceğini ve ilişkilerimizin geçmişte olduğundan daha fazla güçleneceğini belirtti."
  Bu arada, France-Presse ajansı, Pekin'den hemen bir onay alınmadığını bildiriyor.
      Diğer Taliban yetkilileri de Twitter üzerinden yaptıkları açıklamada, İngiltere ve Almanya ile diplomatik görüşmeler yaptıklarını belirtti. Katar ve Türkiye, yeni Afgan hükümetinin Kabil'deki ana havaalanını kurmasına da yardım edebileceklerini açıkladı.
      Psaki, ABD'nin yeni, seçilmemiş hükümetle ilişkiler kurmak için henüz acele etmediğini söyledi. Bakan, ABD'nin küresel piyasalara erişim ve mali yardım yoluyla yeni hükümet üzerindeki askeri olmayan nüfuzunu etkinleştirerek koruduğunu ve korumaya çalışacağını açıkladı.
     Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price’nin bu ifadelerin diplomatik konularda da yeni hükümete yardım etme konusunda ihtiyatlı davranacağının sinyalini vermiş oluyor.
      ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace, koalisyon kuvvetlerinin Afganistan'da İran yapımı havan topları ve patlayıcılar ele geçirdiğini açıklamıştı. Pace, silahların Taliban'a gönderilmek üzere Kandahar'da geçen ay ele geçirildiğini ifade etmişti.
   ABD tarafından Taliban’a bırakılan ABD araçlarının her ne kadar  tahrip edilerek Talibana bırakıldığı öne sürülse de, tahrip edilmeyen onlarca mekanize zırhlı araçlar neden İran’da görüntülendi? Zırhlı araçlar üzerinde İran savunma tahribat teknolojisini rahat geliştire bilir.
       İran dahil, Çin dolayısı ile Katar ve Türkiye Afganistan’ın Dünyaya açılan penceresi görevini yükleneceği görüntüsündedir. Bazıları ana hatta , bazıları da  tali hatta görev yapacaklar gibi! ABD ve İngiltere ana unsur olarak istemlerinin gerçekleşmesini her daim masada tutacaktır.
     Taliban Havaalanlarından iç uçuşları başlattı, Katar tarafından yapılan açıklamada ise, “iç uçuşlar hızlandırılarak devam edecektir.” açıklamasını yapıyor.
     Bölgemizde yanan ateş Okyanus ötesine sıçramaz! Bizler dikkatli olmalıyız.
     Sağlıklı yaşayın sağlıcakla kalın.