2018 yılında Hatipler-Şatırlar ve İzmir Kınık’a bağlı Karadere köyleri arasında Tepegöl etrafında 2-3 defa dağcılık ve doğ yürrüşleri organize etmiştim. Bölge köylerini gezme şansı bulmuştuk. 2018 Mayıs ayında tesadüfen bir doğa yürüyüşü sırasında köylerden geçerken köyl meydanlarında keşkeklerin ve çorbaların dev kazanlarda  kaynadığını, çayların piştiğini ve daha birçok yemeğin verildiğine denk geldik. Bayrammıydı ? Düğün mü vardı ? Yoksa özel bir gün günmüydü ? Hiçbiri değil. Bahar aylarında hemen hemen her hafta böyle yemekler yapıp dışarıdan YUNT DAĞI bölgesi dışından insanları davet edip yediriyorlardı. Hem köylerini tanıtıp, hemde hayır işliyorlardı. Bizde o zaman nasibimizi aldık.

            Manisa’dan Menemen’, Menemen’den Aliağa’ya, Aliağa’dan Kınık’a, Kınık’tan, Bergama’ya, Bergama’dan Soma’ya, Soma’dan Kırkağaç’a, Kırkağaç’tan Akhisar’a, Akhisar’dan Saruhanlı’ya, Saruhanlı’dan Manisa’ya kadar bir çizgi ile çerçeve içine alabileceğiniz 72 km çapındaki irili ufaklı tepelerin arasına uzanmış TARİHİ YUNT DAĞLARI bölgesi içinde onlarca keşif ve trekking rotası oluşturmuş ve yürümüştüm, dağcılığa başladığın ilk yıllardan bu yana.

            YUNT Dağında bulunan 63 köyün kurduğu YUNT-DER (YUNT DAĞLARI KÖYLERİ DERNEĞİ) bana bu yüzden fahri hemşerilik ünvanı verdi. Birde adımın yazılı olduğu formayı bastırdı. Onare oldum. Köylerini çizdiğim rotalar ile tanıttığım için, o bölgelere dağa fazla dağcı ve doğa yürüyüşçüsünün gelmesine vesile olduğum için teşekkür ettiler.

            2020 yılı başından bu yana ülkemizi ve dünyamızı esir alan PANDEMİ nedeniyle her yerde olduğu gibi hiçbir sosyal aktivite yapılamadı. Bundan nasibimizi biz dağcılar kısmen aldık, YUNT DAĞLARI köyleri de HAYIR YEMEĞİ  geleneklerini yerine getiremediler. Dünyamız 2020-2021 yıllarında tatsız tutsuz bir dönem yaşadı.

            İki hafta önce 5-6 Mayıs gibi telefonum çaldı. Beni arayan Ayşe Hafsa Sultan Yurdunun Müdürüydü. Kendisi bana 2018 yıllarında Anemon Trekking yürüyüşlerine katıldığını falan söyledi. Çok mutlu oldum. Biraz sohbet ettik. Telefonumu Anemon Trekking Resmi Web Sitesi : ANEMONTREKKING.COM adrersinden almış. 

            Hemen konuya girdi. “Manisa Celal Bayar Üniversitesinin çeşitli yüksekokul ve fakültelerinde okuyan üniversite öğrencilerini, Türkmen Şelaleleri bölgesine götürüp doğa yürüyüşü yaptırabilirmisiniz ?” dedi.  Bende olur dedim ve anlaştık. Buna göre devletin hazırlık ve yazşımaları başladı. Öğrencilere kumanyalar falan hazırlandı. 15 Mayıs 2022 Pazar günü bu faaliyet olacaktı.

            Faaliyete birkaç gün kalan 11 Mayıs’ta gece evde tesadüfen facebook’ta dolaşırken YUNT Dağlarının Saruhanlı ilçesine yakın bir bölgede dağların arasında bulunan PELİTALAN köyünden, bölgede çobanlık yapan  Muammer TEMİZ abimizin bir paylaşımını gördüm. “KÖYÜMÜZDE CAĞ KEBABI HAYRIMIZ VARDIR, BUYRUN GELİN YER: PELİTALAN BARAJI” yazıyordu.

            Başkası olsa buna inanmaz ama ben inanıyordum :) Hemen kendisini aradım 298 öğrenciyle Pazar günü oradayız. Oda bana “buyurun gelin nasipte ne varsa yersiniz” dedi.
            Yurt Müdürünü aradım. Durumu anlattım. Oda mutlu oldu. Fakat yazışmaların Türkmen Şelalesine göre yapıldığını bu yüzden programı değiştiremeceklerini söyledi. Bende kendisine “çocukları Türkmen Şelalesine götürüp gezdrip, oradan Pelitalan köyüne geçsek oraları da görseler bir sorun olur mu ?” diye sordum. Kendisi de sorun olmaz böyle olur dedi.

            15 Mayıs 2022 Pazar sabah saat 10:00’de otobüslerle Türkmen Şelalesine doğru hareket ettik. Türkmen köyüne varmadan önce OBASYA’yı gezdik. OBASYA’dan sonra Türkmen Şelalelerini gezdikten sonra Pelitalan köyü mesire alanı Pelitalan Barajına doğru kıvrımlı YUNT DAĞI yollarından onlarca köyü geçerek otobülerle ulaşmaya çalıştık. Pelitalan Barajının bend kısmna geldiğimizde ortada ne köylü vardı, nede CAĞ KEBABI :)

            Herkes bana bakmaya başladı. Acaba rehberimiz yalan mı söylüyor. Hemen Muammer abiyi aradım. “Abi KEBAPLAR NERDE :D “ Oda bana siz yanlış gelmişsiniz. Barajın altındaki mesire alanına gelin dedi. Otobüslerden inip baraj kıyısından patikalardan yürüyerek mesira alanına ulaştık. Vesileyle öğrencilermiz Pelitalan Barajı kıyısında da doğa yürüyüşü yapmış oldu. Çok güzel harika yerler.

            Mesire alanına geldiğimizde CAĞ KEBABLARI çoktan pişmş, levaşlar masalara dizilmiş, yanından billur gibi bir dere akıyordu. 298 öğrenci gözlerine inanamadı.

            Herkes sıraya girip iki üç şiş aldı. Masaya oturup yedi. Kalktı bi daha sıraya girdi bir daha aldı. Herkes tıka basa doydu. Bu kebabı çarşıda herhangi bir cağ kebabçısında yesen bugünün parasıyla en az 400 lira tutar.

            YUNT DAĞI Pelitalan köylüleri o gün büyük bir HAYIR İŞLEDİ. Büyük bir SEVAP KAZANDI. Keselerine bereket, yüreklerine sağlık. GÖNLÜ ZENGİN HAYIRSEVER YUNT DAĞ KÖYLÜLERİ