Manisa’da yaşanan çevre felaketleri sonrasında başta Manisa Valiliği olmak üzere birçok yetkili kurumu topa tutan CHP Yunusemre ilçe Başkanı Av. Yalçın Arcak, saklanılan gerçeklerin Manisa kamuoyuyla paylaşılmasını istedi.  Yaşanan çevre felaketleri sonrasında AFAD tarafından yapılan ölçümlerin açıklanmasını isteyen Arcak, “Bu tesislerin kimyasal bulundurma, depolama, işletme, şehir içinde bertaraf etme, alt yapıları, yetkileri, ruhsatları var mıdır? Bunun açıklanmasını talep ediyoruz. 24 saat içinde belgelerle birlikte açıklama yapılmazsa Manisa Valiliği önünde açıklama yapacağım” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  Yunusemre ilçe Başkanı Av. Yalçın Arcak, Manisa’da son günlerde yaşanan çevre felaketlerine ilişkin ilçe binasında basın açıklamasında bulundu.  Basın açıklamasına, CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Bülent Mersinli ve parti üyeleri katıldı.

Manisa’da meydana gelen fabrika yangınlarına yönelik çarpıcı açıklamalarda bulunan Yalçın Arcak, Muradiye OSB’de bulunan bir geri dönüşüm tesisinde çıkan yangın sonucu çevreye kimyasalların salındığını vurguladı.

İki sene içerisinde söz konusu geri dönüşüm tesisinde birçok yangının çıktığına dikkati çeken Arcak, başta Manisa Valiliği olmak üzere Manisalı yetkililere seslendi. Arcak, “Ben bugün bazı sorular soracağım. Bu sorularıma 24 saat içinde eğer belgeleriyle birlikte tatmin edici bilgi almazsam yarın bu saatte Manisa Valiliği’nin önünde tekrardan bir açıklama yapacağım. Buradan yetkilileri uyarıyoruz. AFAD biliyorsunuz Manisa Valiliği’ne bağlı. AFAD Koordinatör kurum olarak çevre felaketleriyle alakalı risk azaltma planlarını geçen sene yaptığını duyurdu.  Bu kadar fabrikanın, kimyasalların, tehlikenin olduğu bölgede, AFAD konuyla alakalı risk görmemiş mi görmezden mi gelmiş? İlk sorum AFAD’a. Kimyasal yangınların yaşandığı tesiste bu yangın yaşandı geçen de yandı. Kimyasal olayların yaşandığı işletmelerin geri dönüşüm katı atık bertaraf tesisleri hurdacıların olduğu görülmekte.  Nedir bunların yetkileri? Kâğıt, plastik ve ya metal gibi maddelerin geri dönüşümünü sağlamak. Bu tesislerin kimyasal bulundurma, depolama, işletme, şehir içinde bertaraf etme, alt yapıları, yetkileri, ruhsatları var mıdır? Bunun açıklanmasını talep ediyoruz. Bakın bu tesisler atık maddeleri ne yazık ki doğaya salıyorlar. Yine Muradiye Organize Sanayi Bölgesi’nin bir atık tesisi yok. Muradiye Organize Sanayi Bölgesi fabrikaları, işletmeleri atıklarını nereye bırakmaktadır. Bu atıklar, yangınlarla havaya karışıyor ama aynı zamanda suya da toprağa da karışıyor. Bu durum sadece Manisa’da yaşayan vatandaşların durumunu etkilemiyor. İzmir’deki insanların yaşamını da etkiliyor. Geldiğimiz noktada bu atıklar toprağa, suya karışıyor ve Göksu tesisleri var. Biliyorsunuz yer altı suları göksu pompalarından İzmir’e gönderiliyor. Milyonlarca insanın yaşamı tehlike altında. Çevre ve Şehircilikte rezil bir yönetimle karşı karşıyayız. Çevre ve Şehircilik ne yapmaktadır biz hala çözemedik? Üçüncü sorum. Muradiye OSB yönetimi bu konularla alakalı ne yapmaktadır? Biz bu soruyu da Muradiye OSB Yönetim Kurulu Başkanına soruyoruz. Sayın başkan Osman Bey’in bu konudan rahatsız olduğunu duyduk. Duyduk ama sayın başkan bu konularda ne yapıyorsunuz? O bölgede işletme hakkı olan fabrikaların çalışanlarının hiç mi hayati değeri yoktur?  Neden üç maymunu oynuyorsunuz? Bir sorumuzda bu denetimleri Çevre ve Şehircilik mi yapmaktadır Büyükşehir Belediye Başkanlığı mı yapmaktadır? Aslında denetime de gerek yoktur. Bu tesislerde varil ve tanklar işletme dışından görülmektedir. İlla orada denetime gitmenize dahi gerek yok. Bu tesislerin kimyasal depolama işletme yetkisi var mı? Sorumuz açık ve net?” diye konuştu.

 

AFAD’ın en son yangında yaptığı ölçüm değerlerinin Manisa Kamuoyuyla paylaşılması gerektiğine ifade eden Arcak, sözlerine şöyle devam etti: “Her yangında ölçüm yapılıyor. AFAD’ın ölçtüğü ölçüm değerlerinin Manisa Kamuoyuna açıklanmasını talep ediyoruz. AFAD yarın 24 saat içinde bu verileri açıklasın, belgeleriyle ortaya koysun. Eğer açıklama yapılmazsa biz Manisa Valiliği’ne gideceğiz ve tüm yetkililer hakkında da suç duyurunda bulunacağız. Manisa Cumhuriyet Başsavcılığından tüm bu bilgelerin, belgelerin savcılık dosyasına getirilmesini talep edeceğiz. Yangınlarda tutanaklar tutulur. O tutanakların açıklanmasını istiyoruz. O tutanaklar doğru mu tutuluyor yalan mı tutuluyor biz çok merak ediyoruz? Kimyasallarla yanıcı maddeler arasında kaç metre var? Bunları açıklamaları gerekiyor çünkü Manisa çevre felaketleri yaşıyor adım adımda çok büyük felaketlere sürükleniyor. Geçen sene Eylül ayında Sahalar Metal’deki yangında çok büyük bir çevre felaketi yaşandı. O işletmenin çevresinde oturan vatandaşlar açıklama yaptılar. Mücadelelerini sürdürüyorlar. Sayın Manisa Valisi o gün rüzgar nereye doğru kaç kilometre hızla esmekteydi ve hangi alanları boşaltmanız gerekmekteydi? O günkü çevre felaketinde binlerce insan etkilendi. Ama etkilendiklerini farkında değiller. Yıllar sonra ortaya çıkacak. Manisa halkına bunu borçlusunuz. O gün hangi mahallenin hangi alanların boşaltılması gerekiyordu ve siz bunu neden yapmadınız? Neden Manisa halkına ihanet içindesiniz? Sadece Manisa halkına, doğaya, çevreye, vatana değil insanlığa ihanet içindesiniz. Yıllar sonra hepimiz vücudumuzda çıkacak bazı hastalıklara sahip olacağız.”

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ü iğne iplik üzerinden eleştiren Arcak, sözlerini şöyle tamamladı: “ Sayın Cengiz Ergün iğne iplik dağıtmasını biliyorsunuz, halkın içine doğru düzgün karışamıyorsunuz, yalandan iğne iplik dağıtarak insanların gözünü boyamaya çalışıyorsunuz ama kendi itfaiye erlerinize bir ekipmanı sağlayamıyorsunuz.  Bunun vebalin boynunuzadır.”  LEYLA DOĞAN 

 

Editör: TE Bilisim