Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Enerjisa Üretim ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) arasında düzenlenen İş Birliği Proje Toplantısı, Rektörlük Yönetim Kurulu Salonu'nda gerçekleştirildi. Geçen yılın Temmuz ayında imzalanan protokol doğrultusunda öğrencilerin, enerji sektörünün gereksinimlerine uygun şekilde hazırlanmasına yönelik eğitim dokümanları ve teknik malzemeler temin edildi. ‘Elektronik ve Devre Laboratuvarı’ ile ‘Bilgisayar Laboratuvarı’ açıldı.

‘Elektrik Laboratuvarı’ için, otomatik kumanda eğitim setleri ve elektrik makinaları eğitim setleri gibi ekipmanlar tedarik edildi. Mekatronik laboratuvarında ise, PLC eğitim setlerinin kullanımı için bilgisayarlar ve PLC eğitim setleri sağlanarak, öğrencilerin bu alandaki becerilerini geliştirmeleri desteklendi.

İmza törenine Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, Enerjisa Üretim İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Gürkale, Enerjisa Üretim İşletme ve Teknik Genel Müdür Yardımcısı Emre Erdoğan ve EBRD Türkiye Başkan Yardımcısı Mehmet Uvez katıldı. Ayrıca imza törenine Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay’da katıldı.

Manisa Cbü'de Enerji Alanında Önemli Adımlar Atıldı (4)

Programın açılış konuşmasını EBRD Türkiye Başkan Yardımcısı Mehmet Uvez yaptı. Uvez yaptığı açıklamada,

"Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası olarak enerji ve üretim ile geçen yıl başlayan işbirliğimizi bugün en çok sizlerin katılımı ile atmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu yola Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nin de değerli desteğiyle çıkıyor olmak bizim için çok kıymetli. Ülkemizin de kurucu üyesi olduğunu Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası olarak fırsat yaratan sürdürülebilir ve kapsayıcı ekonomilerin gelişimini teşvik etmek bizim için en temel önerilerden birisidir. Türkiye bu anlamda halihazırda otuz altı ülke içinde yaptığımız en fazla yatırımlarla birlikte 2023 yılında sadece geçen sene Türkiye Cumhuriyeti'ne yaklaşık iki buçuk milyar avroluk doğrudan bir yatırım gerçekleştirdik. Bu yatırımın da özellikle yarısından fazla sürdürülebilir ve yeşil projelere ayrıldı. Bu yatırımların önemli bir ayağında enerji sektöründeki dönüşüme destek veren yenilenebilir enerji üretimini önceliklendiren projeler oluşturmakta.” İfadelerinde bulundu.

“Projeleri oluşturmak için artık kaybedecek zamanımız olmadığı aşikâr”

Fırsat eşitliğine dikkat çeken Uvez, istihdamı kolaylaştıran projeleri öncelik verildiğini belirtti. Uvez konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:”

“Banka olarak gençlerin, kadınların ve ekonomik hayatın dışında kalma olasılığı olan tüm grupların ekonomik fırsatlara erişiminin fırsat eşitliği kapsamında stratejimizi de desteklemekteyiz. Yeşil ve dijital dönüşüm transferinin alarak bu grupların finansmanına, becerilere ve istihdama erişimini kolaylaştıran projeleri önceliklendiriyoruz. Ve bugün burada olma sebebimiz olan projemizde ve projelerde de özellikle ülkemizin çok hızlı gelişmekte olan enerji sektöründe ve özelinde yeşil ve dijital becerilere erişiliyor ekonomik olarak teşvik ediyoruz. Değerli katılımcılar, küresel araştırmalar, enerji yatırımlarını yenilenebilir kaynaklara saydırmanın sadece Türkiye için 2030 yılına kadar üç yüz binden fazla ek istihdam alanı yaratma potansiyeli olduğunu ortaya koymakta. Geleceğin iş gücü oluşturan gençlere yönelik istihdam edilebilirlik projeleri oluşturmak için artık kaybedecek zamanımız olmadığı aşikâr. Banka olarak bu iş gücünün oluşturulması için sadece özel sektör yatırımlarını desteklemiyor. Şirketlerimize teklif ve mesleki eğitim otoriteleri, kurumlar ve bugün olduğu gibi üniversiteler ile ortaklık geliştirmeleri için de teşvik ediyor, kolaylaştırıcı imkanlar sağlıyor" 

Manisa Cbü'de Enerji Alanında Önemli Adımlar Atıldı (5)

Enerjisa Üretim İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Gürkale ise

 “Niyetimiz şuydu ki enerji sektörü her geçen gün büyüyen bir sektör ve müthiş bir iş potansiyeli barındıran bir deprem. Dolayısıyla enerji öncelikli olarak bu bölgede çalışacak yeni ulusal gücüne ihtiyacı var. Her şeyi okullardan, kadınlardan, devletten ve çevrenin ötesinde özel sektör ve kurum işbirliği örnekle değiştiriyoruz. Burada bazı şeyleri yapmak üzere Celal Bey Üniversitesi Sayın Rektörüm kadroyla birlikte iyi bir destekleriyle birlikte bu projeyi hayata geçirmek üzere önemli bir adım attı. Şu anda bu projeyle birlikte amacımız insan gücünü çok daha donanıklı olarak teknik bilimlenmesi, yüksekokuldan mezun edebilir her türlü imkana buradaki çok sevgili, çok değerli öğrencilerimizi kavuşturabilmek.” İfadelerinde bulundu.

Manisa Cbü'de Enerji Alanında Önemli Adımlar Atıldı (1)

Uygulamalı, yerinde öğretim önemini vurgulayan Gürkala,

“Elektrik, devre, mekanik, mekatronik, bilgisayar gibi laboratuvarları teknolojisine sahip olabilmek bir okulun çok değerli akademisyenlere sahip olmasıyla birlikte ikincil olarak belki de en önemli entegre gereksinimlerinden bir tanesidir. Ne mutlu ki bugün akademik kadromuzun da bize yönlendirmesiyle birlikte açılışını yapacağımız laboratuvarlarla Manisa Celal Bayar Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu öğrencileri bu insanlarla tanışmış olacak.” ifadelerine yer verdi.

Alaşehir'de okul için ara kamulaştırma süreci başlatıldı Alaşehir'de okul için ara kamulaştırma süreci başlatıldı

Manisa Cbü'de Enerji Alanında Önemli Adımlar Atıldı (8)

Gürkale, enerji sektöründe yabancı dilin önemine dikkat çekti

Enerji sektöründe yabancı dil bilgisinin önemine değinen Gürkale,

“Okullardan çok iyi derecede mezun olsalar da iş anlamında fırsatlarla rahatlıkla buluşabileceklerdir. Ancak görünüyor ki şu anda enerji sektöründe iyi bir İngilizceye sahip olmak çok önemli bir fark yaratıyor. İşte burada da birlikte bu okulun öğrencilerini çok iyi derecede İngilizce okur, yazar, konuşur seviyeye gelmesi için önemli bir girişim başlattık. Bu okuldan çok donanımlı enerji sektöründe insanlar yetişecek. Yarın öbür gün bu okulu tercih edecek. Bu bir meslek lisesinde öğrenciler için çok önemli bir potansiyel barındır Enerji üretimi, genel üniversitesinin proje kadroları şu anda meslek lisesindeki imkanları ve burayı tercih ettiklerini ne gibi fırsatlara sahiplerini anlatıyor. Önemli bir ateşiz diye düşünüyorum. Potansiyeliyle bu alanların hem çok daha tercih edilir hem çok daha donanımlı mezunlarla geliyor olmasını hepimiz arzu ediyoruz. Herkese tüm destekleri için çok teşekkür ediyorum. Umarım ki öğrencilerimiz için en güzelini bugün yapmak kısmet olduğu gibi yarınlarda da hepimize nasip olur." dedi.

Manisa Cbü'de Enerji Alanında Önemli Adımlar Atıldı (7)

"Enerji sektöründe geleceğin liderlerini yetiştirmeyi planlıyoruz"

Enerji seköründe geleceğin liderlerini yetiştirmeyi hedeflediklerini ifade eden MCB Rektöri Rana Kibar,

“Manisa Celal Baya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde öncelikle iki önemli projen açılışını gerçekleştireceğiz. Bunlardan bir tanesi enerji üretim bilgisayar laboratuvarı, diğeri de enerji faaliyeti, elektronik ve devlet laboratuvar ismini verdiğimiz laboratuvarlarımız. Bizler Manisa Celal Bayar Üniversitesi ile Türkiye'nin öncü ve enerji üretim şirketi olan Enerji Üretim A.Ş ile bir iş birliği protokolü imzaladık. Peki bu protokolde neyi yapıyoruz? Enerji sektöründe geleceğin liderlerini yetiştirmeyi planlıyoruz. Projemizin en önemli ana baş bu şekilde ifade edebiliriz. Gelecekte nesillerin yetişmesinde ve ülkemizin teknik alandaki ihtiyaçlarını karşılamada çok önemli bir rol oynaması kadar enerji sektöründe de bir dönüm noktası niteliğinde gerçekleştirdiğimiz bu proje. İfade ettiğimiz gibi yapılan protokollere bakıldığında bir ilk olma özelliğine sahip" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından plaket Takdimi yapıldı. Kurdele kesilerek labaratuvar açılışı yapıldı.

Manisa Cbü'de Enerji Alanında Önemli Adımlar Atıldı (6)

Muhabir: DERYA ÖZTÜRK