Barış Manço'nun, vefatının üzerinden çeyrek asır geçti.

Milli hassasiyetleriyle bilinen, Anadolu rock ve pop müziğinin önde gelen ismi Barış Manço, kaleme aldığı eserlerde, bu topraklardan esintilere yer verdi. Türkiye'de herkesin hafızasına kazınan uzun saçlı imajıyla, Anadolu'dan esintiler taşıyan otantik kıyafetleri, bilezik, yüzük, kemer ve tiyatral yetenekleriyle her kesime hitap eden ustaydı o.

Barış Manço1

7'den 77'ye herkesin sevdiği sanatçı

Barış Manço, yaklaşık 15 yıl boyunca planladığı "7'den 77'ye" programı projesini, 1988'de TRT yönetimine kabul ettirmeyi başardı. Uzun bir süre bu programı sundu. Programda çocuklarla girdiği komik diyaloglar hem güldürdü hem öğretti.

Barış Manço6

Bu yönüyle Manço, eşine az rastlanır bir sevgiye mazhar oldu. Çocuklara öğütler verdiği "Adam olacak çocuk", yaşlılara saygının önemine dikkati çektiği "İkinci kahvaltı", dünyayı dolaştığı "Dönence", Türkiye'yi dolaştığı "Dere tepe Türkiye" gibi bölümleri olan program, TRT 1, TGRT ve ATV'de 1988-1998 yılları arasında 10 yıl boyunca her pazar öğleden önce yayımlanarak bir rekora imza attı. Manço, bir röportajında, "Senfoni orkestrasına 2023'ü çaldırmak en büyük ideallerimden biri" demişti.

Barış Manço7

Çocuklardan gençlere, gerek müziği gerek duruşu gerekse tarzı ile herkesin beğenisini kazanan, yegane sanatçılardan birisidir Barış Manço...

Barış Manço13

Barış Manço Kimdir?

2 Ocak 1943 yılında İstanbul'da doğan Manço, Türkiye'de rock müziğin öncüleri arasındadır. Barış Manço'nun müziğe başlangıcı ise Galatasaray Lisesi'nde oldu.

Barış Manço12

İlk 45'liği Grafson Plak etiketiyle 1962 yılında yayınlandı. Barış Manço, Eylül 1963'te Belçika Kraliyet Akademisi'nde yüksek öğrenim görmek için Türkiye'den ayrıldı.

Barış Manço3

1970 yılının Kasım ayında, Dağlar Dağlar adlı plağını yayınladı. 700.000'den fazla satan Dağlar Dağlar'la birlikte yıldızı parladı. Dağlar Dağlar, Manço'ya Platin Plak Ödülü'nü kazandırdı.

1981 yılının sonlarına doğru "Sözüm Meclisten Dışarı" albümünü çıkaran Manço, müzikal kariyerinin zirve noktalarından birini yaşadı. Aynı yıl ilk kez baba olma heyecanını tattı.

Barış Manço4

Bestelediği 200’ün üzerindeki şarkısı, kendisine on iki altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı.

Bu şarkıların bir bölümü daha sonra Arapça, Bulgarca, Flemenkçe, Almanca , Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak yorumlandı.

1 Şubat gecesi aramızdan ayrıldı

Müzik hayatını anlattığı "40. Yıl" şarkısını besteleyen Barış Manço, bir döneme damgasını vuran şarkılarını yeniden düzenleyerek seslendirdi. Daha önce de tansiyon sıkıntıları yaşayan sanatçı, 31 Ocak'ı 1 Şubat 1999'a bağlayan gece, 23.30 sıralarında ani tansiyon düşmesi sonucu fenalaştı.

Barış Manço5

Ambulansla Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Merkezi'ne kaldırılan Manço, hayatını kaybetti.

Sanatçının yaşadığı evi 2010 yılında Kadıköy Belediyesi ve Manço ailesi iş birliği ile müzeye dönüştürüldü. 

Barış Manço9Barış Manço8

Kaynak: PERVİN İNCE