23 Nisan’da başlayan Mesir Macunu Festivalleri, 28 Nisan Pazar günü Sultan Cami ve kubbelerinden vatandaşlara saçıldıktan sonra sona erecek.

 Mesir Macunu 41 çeşit baharattan üretiliyor

Mesir macununun ortaya çıkışı çok eskilere dayanır. Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan, amansız bir hastalığa yakalanır ve Hafsa Sultan’ın yakalandığı bu amansız hastalığa çare bulmak için Sultan Cami Medresesi’nin Başhekimi olan Merkez Efendi, 41 çeşit baharattan oluşan şifalı bir karışım hazırlar. O günden bugüne kadar ulaşan şifalı karışım mesir macunu adıyla bilinir. Mesir Macunu Hafsa Sultan’ı kısa sürede iyileştirir. O günden beri de her yıl aynı dönemde Sultan Camisi’nden halka saçılır.

4 Yıldır Gerçekleştirilemeyen Mesir Macunu Festivali Bu Yıl Gerçekleştirilecek (4)

Mesir Macunu’nun içinde bulunan baharatlar

Mesir macunu, kuşaktan kuşağa aktarılan geleneksel bilgiler doğrultusunda hazırlanmaktadır. Mesir macununun içeriğinde anason, çörekotu, hardal tohumu, hindistancevizi, kakule, karabiber, karanfil, kimyon, kişniş, ravent, safran, sakız, tarçın, vanilya, yenibahar, zencefil, havlıcan, portakal kabuğu, sinameki, rezene gibi bitki ve baharatlar bulunur.

Mesir Macunu Festivali’nde yapılan etkinlikler

Festival etkinlikleri kapsamında mesir karma ve dağıtma sürecinin dışında mesir korteji yürüyüşü, yemek yarışması, halk konserleri, çocuklara yönelik eğlenceler, tiyatro ve halk oyunları gösterileri gibi etkinlikler yer alır.

Gazze’de yaşanan insanlık dramına Manisa CBÜ sessiz kalmadı Gazze’de yaşanan insanlık dramına Manisa CBÜ sessiz kalmadı

4 Yıldır Gerçekleştirilemeyen Mesir Macunu Festivali Bu Yıl Gerçekleştirilecek (1)

Mesir Macununun dağıtılmaya başlanma nedeni

Ağır bir hastalığa yakalanan Ayşe Hafsa Sultan, Merkez Efendi’nin hazırladığı içinde 41 çeşit baharat bulunduran macun sayesinde sağlığına kavuşmuştur. Hafsa Sultan macunun kendisine iyi geldiğini görünce bu macunun tüm halka dağıtılmasını istemiştir. Hafsa Sultan’nın isteği üzerine o günden beri mesir macunu halka dağıtılmaya, saçılmaya devam etmektedir. O günden bugüne kadar geleneksel bir Türk kültür öğesinin günümüze kadar gelmesine vesile olmuştur.

Mesir Macununun hazırlanması ve dağıtılması

Mesir macunu şifa dilekleri ve edinilen dualarla birlikte pişirilir. Pişirilen macun Sultan Camisi’nden Türkiye’nin farklı bölgesinden gelen vatandaşlara saçılır. Vatandaşlar saçılan macunu yakalayabilmek için birbirleri ile yarışır.

4 Yıldır Gerçekleştirilemeyen Mesir Macunu Festivali Bu Yıl Gerçekleştirilecek (2)

Muhabir: RESULENUR KANTAR