Şehzadeler’de satılık daire Şehzadeler’de satılık daire

Akhisar ve Manisa Büyükşehir Belediyelerinin düzenlediği Türkiye’nin en eski ikinci şenliği olarak kutlanan 565’inci Çağlak Festivali’nin açılışı gerçekleşti. 565’inci Çağlak Festivali programı Şeyh İsa’yı anma töreni ile açıldı. Programın açılışında konuşan Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, Çağlak Festivali’nin Akhisar, Manisa ve Türkiye’ye hayırlı olmasın diledi.

565. Akhisar Çağlak Festivali Gerçekleştirildi (1)

Törenden önce protokol üyeleri tarafından, Şehit Teğmen Tahir Ün Caddesi’nde düzenlenen kortej yürüyüşünden sonra Halk Oyunları ekibinin sunduğu halk oyunu dansları izlendi. Halk oyunu gösterilerinden sonra Akhisar Belediye Banyo takımıyla birlikte törenin gerçekleştirileceği Şeyh İsa Cami’sine kadar yüründü. Protokol üyeleri Şeyh İsa Mahallesi Muhtarı Zafer Kara ve çocuklar tarafından karşılandı. Şeyh İsa Türbesi’nde okunan duadan sonra sırasıyla Saygı Duruşu, İstiklal Marşı ve Kur’an tilaveti okundu. Törenin açılış konuşmasında, Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu’ya mahallerine yapmış olduğu projelerden dolayı teşekkürlerini ileten Şeyh İsa Mahalle Muhtarı Zafer Kara, 565’incisi düzenlenen Çağlak Festivali’nin Türkiye’nin en büyük ikinci festivali olduğunu belirtti.

565. Akhisar Çağlak Festivali Gerçekleştirildi (10)

Törene katılanlar arasında Akhisar Kaymakamı Murat Kütük, Cumhuriyet Halk Partisi  Manisa İl Başkanı İlksen Uludağ, Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ferdi Zeyrek, Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Sebahattin Erkaya, Ak Parti Akhisar İlçe Başkanı İsmail Sözcüer,  Cumhuriyet Halk Partisi Akhisar İlçe Başkanı Hayriye Hacet,  Manisa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter, oda başkanları, STK temsilcileri ve vatandaşlar da vardı.

565. Akhisar Çağlak Festivali Gerçekleştirildi (11)

“Şehrimizde bu kültürü yaşatmaya devam ediyoruz”

Burada birlikte olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu,

“Bu yıl 565’incisini kutladığımız Akhisar Çağlak Festivali sebebiyle bugün bir arada olmanın mutluluğunu ve sevincini yaşıyoruz. UNESCO tarafından dünya kültürel mirasları listesine alınan Akhisar Çağlak Festivali’ni her yılın Mayıs ayında, halkımızla birlikte coşkuyla kutluyor ve şehrimizde bu kültürü yaşatmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

565. Akhisar Çağlak Festivali Gerçekleştirildi (18)

“Kutladığımız Çağlak Festivalimizin Akhisar’ımıza ve Manisa’mıza hayırlı olmasını diliyorum”

Akhisar Belediyesi olarak bu geleneği yaşatmaya devam edeceklerini vurgulayan Başkan Dutlulu,

“Bugün burada, Çağlak Festivali ile bütünleşen ve bu festivalin doğuşuna vesile olan ilim adamı Akhisarlı Şeyh İsa’nın mezarının yanındayız. 15'inci yüzyılda yaşamış olan Şeyh İsa, ilk eğitimini babasından almış ve daha sonra Bursa ve Kayseri’de eğitimini tamamlayarak Akhisar'a dönmüştür. Şeyh İsa'nın Akhisar'a dönüşü, halk tarafından bayram sevinci gibi karşılanmış, Çağlak Deresi mevkisinde yaklaşık iki hafta süren bir karşılama töreni yapılmıştır. Şeyh İsa'nın Akhisar'a dönüşüyle başlayan sevinç kutlamaları, Çağlak Festivali adı altında günümüze kadar ulaşmıştır.Yazı ve harflerdeki matematiksel değerlerin verdiği mesajların okunduğu Cifir ilminde zirve kabul edilen Şeyh İsa, aynı zamanda iyi bir sosyolog ve psikolog olarak da bilinmektedir. Toplumsal sorunlar ve bu sorunların çözüm yolları konularında da araştırma yapan Şeyh İsa, döneminin tanınan, parmakla gösterilen ilim insanları arasındaki yerini almıştır. Aynı zamanda edebiyat ve sanatla da ilgilenen Akhisarlı Şeyh İsa, Menakıbnamesi'nde sanata verdiği değeri şu sözlerle anlatıyor: 'Benim evlatlarım ilim tahsil ederken sanat öğrensinler. Hiç sanatsız olmasınlar. Sanatı olmayanların dünyada zillet çekmeleri eksik değildir. Sanatsızlık kişiyi namerde muhtaç eyler ve özgür iken kul eyler. Akhisar’ımızda bir cami ve bir mahallede adını yaşattığımız Şeyh İsa, şehrimizin önemli isimlerinden biri olarak gelecek nesillere aktarılmaya devam edecektir. Biz de, Akhisar Belediyesi olarak, tarihin bize verdiği sorumluluğun bilinciyle bu geleneğin yaşatılması için çalışmaya devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle,  Şeyh İsa'yı bir kez daha anıyor ve bu yıl 565’incisini kutladığımız Çağlak Festivalimizin Akhisar’ımıza ve Manisa’mıza hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

565. Akhisar Çağlak Festivali Gerçekleştirildi (20)

Başkan Zeyrek, Başkan Dutlulu'ya teşekkür etti

Manisa Büyükşehir Başkanı Ferdi Zeyrek, 565 yıldır süregelen geleneğe sahip çıkarak geleneği yaşatmaya devam eden Akhisar Belediyesi’ne teşekkürlerini iletti.

Muhabir: DENİZ ALKIM KAYNAR