Ailelerin karıştığı kanlı kavgada yeni gelişme Ailelerin karıştığı kanlı kavgada yeni gelişme

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak trafikte sürücülerin kurallara uyup uymadığını kontrol eden fahri trafik müfettişlerine park cezası kısıtlaması ardından şimdi de yaş sınırı getirildi. Artık 70 yaşından gün alanların görevlerine son verilecek. 


2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun Ek-6 maddesine istinaden düzenlenen Fahri Trafik Müfettişliği Görev ve Çalışma Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair Yönetmelik 09.05.2024 tarihli ve 32541sayılı Resmi Gazete' de yayınlanarak yürürlüğe girmiş, Değişiklik kapsamında Yönetmeliğin 11'inci maddesi birinci fıkrası (ı) bendine eklenen hüküm kapsamında 70 yaşından gün alanların Fahri Trafik Müfettişliği görevlerine son verildi.

Görevlerinde 2 ay önce kısıtlama yapılmıştı


Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yurt genelinde fahri trafik müfettişlerinin park cezası yazma yetkilerinde 20 Mart 2024 tarihinde kısıtlamaya gidilmiş ve sadece engelli park alanlarının ihlali durumunda ceza yazabiliyorlardı.


Çalışmaları gönüllülük Esasına dayanıyor


Fahri trafik müfettişleri tamamen gönüllülük esasına göre bu görevi yerine getiriyor. Tespit ettikleri kural ihlallerine karşı tutanak tutabiliyor, bu tutanakları elden trafik birimlerine ya da elektronik ortamda Emniyet Genel Müdürlüğüne 7 gün içerisinde teslim ediyor. Yer ve zaman kısıtlaması olmayan bu müfettişler, bulundukları her yerde sürücüleri denetleyebiliyor, trafik güvenliği ile ilgili görüş ve önerilerde bulunabiliyor. Ancak bu müfettişlerin araç durdurma, sürücülerle muhatap olama, belge ve evrak kontrolü yapma yetkileri bulunmuyor.


Kimler Fahri Müfettiş Olabiliyor?


Fahri trafik müfettişi olabilmek için, en az 40 yaşında ve yüksekokul mezunu, En az 10 yıllık sürücü belgesine sahip olmak, Müracaat tarihinden geriye doğru toplam beş yıl içerisinde hakkında 100 ceza puanı uygulaması sonucu sürücü belgesinin geri alınmamış ve Kamu hizmetlerinden yasaklı olmaması gerekiyor. 


 

Muhabir: TURĞAY DUYAR