Üniversite tercihleriyle birlikte kamuda da atamaların başladığını söyleyen Akyüz, “Ağustos ayı bitiyor, Eylül ayından itibaren öğrencilerimiz gelecek. Barınmaları için yurt arayacaklar, yurt bulamazlarsa ev arayacaklar. Dolaysıyla Manisa’mızda bu öğrencilerimizi barındıracağız. Ama yıllardır olan sorun hala çözülmedi. Konut sıkıntısı ve kira sıkıntısı mevcut. Şuanda kiralık ev yok diyebileceğimiz kadar az, yok diyebiliriz. Bırakın öğrenciyi, aileye ve dışarıdan kamuya gelen tayini çıkanlara dahi bulamıyoruz” diyerek Manisa’daki barınma sorununa dikkat çekti.

Üniversite tercihleri başladı, kamuda atamalar yapılıyor. Eylül ayında okulların, üniversitelerin açılmazsıyla birlikte öğrenciler barınmak için devlet veya özel yurtlara bakacak, yurt bulamazsa ev arayacak. Ancak Manisa’da kiralık ev bulmak çok zor. En düşük kiralar neredeyse 2 bin liradan başlıyor.  Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Bahattin Akyüz,  Manisa’ya dışarıdan gelecek olan başta öğrenciler olmak üzere kamuda çalışanlar için kiralık ev bulmanın çok zor olduğunu, ev sıkıntısının özellikle Eylül ayı itibariyle artacağını vurguladı.

NASIL EV BULACAĞIZ BİLMİYORUZ

Manisa’da kiralık ev bulmanın çok zor olduğuna dikkat çeken Akyüz, “Üniversitemiz genişledi. Her dal açıldı. ama maalesef gelecek olan öğrencilerimiz için bir sıkıntılı sürece girdik diyebiliriz. Tabi ki önümüzdeki günlerde Ağustos ayı bitiyor, Eylül ayından itibaren öğrencilerimiz gelecek. Barınmaları için yurt arayacaklar, yurt bulamazlarsa ev arayacaklar. Dolaysıyla Manisa’mızda bu öğrencilerimizi barındıracağız. Ama yıllardır olan sorun hala çözülmedi. Konut sıkıntısı ve kira sıkıntısı mevcut. Şuanda kiralık ev yok diyebileceğimiz kadar az, yok diyebiliriz. Şuanda bırakın öğrenciyi, aileye ve dışarıdan kamuya gelen tayini çıkanlara dahi bulamıyoruz. Bu sıkıntılar var. öğrencilerimize yardımcı olacağız ama nasıl ev bulacağız. Bu öğrencilerin çoğu referansla geliyor. İşte oda başkanlarımızın vesilesiyle referansıyla, tanıdıklarımızın vesilesiyle geliyor. Yine yardımcı olamıyoruz. Bu sıkıntı Manisa’mızda var. Türkiye genelinde var ama Manisa’mızda hat safhada. Çünkü her şeyin başı yıllardır söylüyoruz, dilimizde tüy bitti. Manisa’mızdaki bu imar sorunu devam ediyor. konut edinmede sıkıntı var, kiralık ev konusunda sıkıntı var. üniversitemiz var, sanayimiz var. sanayimize gelecek işçilerimiz için, üst düzey kişiler için dahi evimiz yok. kiralar çok yüksek. Yüksek olsa bile kiralık ev yok. hep sıkıntı hep sıkıntı. Nasıl çözülecek, nasıl olacak bizde kara kara düşünüyoruz. Önümüzdeki ay bunun sıkıntısı daha büyük olacak. sonbaharda sıkıntıyı daha fazla hissedeceğiz. Çünkü öğrencilerimiz o zaman yavaş yavaş gelecekler Manisa’ya. Hatırı sayılı bir öğrenci potansiyeli var Manisa’da. Bunun yanında sanayide çalışan insanlar için o da ayrı bir sorun. Sıkıntı çok nasıl çözülür bilmiyorum.” dedi.

EN DÜŞÜK KİRA 2 BİN LİRA

En düşük kiralık evin 2 bin liradan başladığına dikkat çeken Akyüz, “Bugün ele alınmayacak evler bile 2 bin liradan başlıyor. Tabu bu evin durumuna göre, metresine göre, bulunduğu bölgeye göre fiyatlar değişiyor. Manisa’da 2 bin liradan aşağı ev bulmak zor. İzmir’e yakın oluşumuzdan dolayı sanayide çalışan beyaz yakalılardan tut da alttaki işçisine varasıya kadar taşıma sistemiyle gittiğini gördük. öğrencilerimizden de aynı şekilde İzmir’e taşıma sistemiyle götürüldüğünü gördük. eskiden beyaz yakalılar gidiyordu şimdi işçisine varasıya kadar gidiyor, kamuda çalışan devlet memuru gidiyor. Biz gittikleri için kızıyorduk, üzülüyorduk demek ki şimdi hak veriyoruz. Çünkü burada ev bulamıyor. Güzelyurt tarafına elini süremiyorsun kiralar çok yüksek. Öğrencilerimiz genelde ucuz diye 1+1 ev bakıyor ama bunlarda çok yüksek oldu. Yüksekse yüksek ama kiralık ev de yok” diye konuştu.  

ÖĞRENCİ BEKAR AYRIMI ORTADAN KALKTI

Akyüz sözlerini şöyle sürdürdü: “Ayrıca Dilşikar Mahallesi ile Dere Mahallesi arasında kalan bölgede tabane olarak adlandırılan bölgenin kentsel dönüşüme girmesinden dolayı oradaki vatandaşlarımızın kiralık ev bulamadıklarını görüyoruz. Bu sıkıntıda var. Eskiden ev sahipleri özellikle öğrencilere kiraları yüksek veriyorlardı. Bu ayrımcılığı ortadan kaldırdık. Bugün zaten ev yok. bu zamanında öğrencilerimizin yanlış ikamet etmelerinden dolayı, bazı olaylardan dolayı biraz rahatsızlık verdiğini söyleyebiliriz. Manisa’da öğrenci, bekar ayrımı yok artık.” CÜNEYT HASÇELİK

 

Editör: TE Bilisim