Manisa Lokantacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Yoğurtçular Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül'den Ramazan ayının 13. gününe özel iftar menüsü geldi.

Kuru fasulye ustası Aşçı Mehmet Akgül, bugünkü iftar için Mercimek Çorbası, ana yemekte Orman Kebabı ve tatlı olarak Fırında Sütlaç’tan oluşan menüyü bizlerle paylaştı.

Aşçı Mehmet Akgül’den Manisalılar Için Iftar Menüsü (2)

Aşçı Mehmet, menümüzdeki çorba lezzetli ve bugünlerde soğuk giden havalar içinde iyi gelir ifadelerini kullandı.

Aşçı Mehmet’in Mercimek Çorbası Malzemeleri

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet havuç
  • Yarım yemek kaşığı biber ya da domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 2 litre sıcak su
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ

Sosu için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Aşçı Mehmet, Mercimek Çorbası yapımı şu şekilde anlattı:

“Kırmızı mercimek çorbası için sıvı yağı tencereye alınarak yemeklik doğranan soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Daha sonra un ilave edilerek kısık ateşte kavurmaya devam edin. Salça kullanılacak ise salça ilave edin, kavrulduktan sonra küp küp doğranmış havuç ve iyice yıkanıp suyu süzülen mercimekler ilave edin. Üzerine su eklenerek karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatın. Çorbamız kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra mercimekler ve havuçlar yumuşayana kadar ara ara karıştırılarak kısık ateşte pişirin. Çorba piştikten sonra güzelce ezilir. Karabiber, tuz ve karıştırın. 5 dakika daha pişirilerek ocaktan alın.”

Aşçı Mehmet Akgül’den Manisalılar Için Iftar Menüsü (3)

Aşçı Mehmet Akgül ,lezzetli bir ana yemek olan Orman Kebabının yapımını paylaştı.

Tırnaktan bile küçük İncil, görenleri hayrete düşürüyor Tırnaktan bile küçük İncil, görenleri hayrete düşürüyor

Aşçı Mehmet’in Orman Kebabı Malzemeleri

  • Yarım kilo kuşbaşı doğranmış et
  • 1 kilo bezelye
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet büyük boy havuç
  • 2 adet patates
  • 2 adet yeşil biber
  • Çok az sıvı yağ
  • Tuz, karabiber, pul biber, kekik
  • Sıcak su

Aşçı Mehmet, Orman Kebabı tarifini şu ifadeler anlattı:

“Kızdırdığınız tencereye yıkayıp suyunu süzdürdüğünüz etleri koyup karıştırarak suyunu çekene kadar kavurun. Yemeklik doğradığınız soğanı, sarımsağı, tereyağını ve çok az sıvı yağ ekleyip karıştırın. 2 su bardağı sıcak su ilave edip etler yumuşayana, suyunu çekene kadar pişirin. Pişip suyunu çeken ete, domates ve biber salçasını ekleyip biraz kavurduktan sonra doğranmış havuçları ekleyip kavurmaya devam edin. Bezelyeleri de ekleyip kavurduktan sonra, üzerini hafif geçecek şekilde sıcak su ekleyin. Tuzunu, kekik hariç baharatları ekleyip, karıştırın.  Bezelyeler yumuşamaya başladığında küp küp doğranmış patatesleri ekleyip, patateslerin dağılmasına izin vermeden pişirin. Ocaktan indirmeden doğranmış yeşil biberleri de ilave edip birkaç dakika daha pişirdikten sonra, yemeği ocaktan alıp, kekik ilave ederek karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp yemeğinizi yarım saat dinlendirin.”

Aşçı Mehmet Akgül’den Manisalılar Için Iftar Menüsü (4)

Aşçı Mehmet’in Fırında Sütlaç Malzemeleri

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 3 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 1 paket vanilya
  • 2 su bardağı su
  • Yarım su bardağı süt (nişastayı açmak için)

Aşçı Mehmet’ten Fırında sütlaç yapımı şu şekilde anlattı:

“İlk öncelikle pirinci haşlayalım. Pirinçleri güzelce yıkadıktan sonra 2 su bardağı su ile pirinçler yumuşayıp pişene kadar haşlayın. Çok az sulu kalacaktır. Diğer malzemeleri ekleyelim ve sütlacı pişirelim. Haşlanan pirinçlerin üzerine sütü, vanilyayı ilave edip kaynatın. Bu arada bir kap içerisinde nişasta ve suyu pürüzsüz kıvam alıncaya kadar karıştırın. Karışım kaynamaya başlayınca şekeri ve yarım su bardağı sütle karıştırdığınız 3 yemek kaşığı buğday nişastasını ilave ediniz. 10-15 dk. daha kaynatıp ocağın altını kapatın.

Sütlaçları fırına sürelim. Tepsinize soğuk su doldurun ve sütlaç kaplarını fırın tepsinize dizin (Tepsideki su sütlaç kaplarının yarısına kadar gelecek) Tepsiyi fırınınızın en üst rafına yerleştirin. 180 derecede, sütlaçlarınız kızarana kadar fırınlayın. “

Muhabir: RESULENUR KANTAR