Manisalı avukat Özlem İksir, 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı dolayısıyla Manisa Meydan Gazetesine özel açıklama yaptı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününde, yalnızca işçilerin emeklerini kutlamakla kalmayıp, karşılaştıkları sorunlara da dikkat çekilmesi gerektiğini vurgulayan Avukat Özlem Karan İksir,

"Maalesef, iş davalarının, özellikle kıdem ve ihbar tazminatı, fazla mesai alacağı, yıllık izin ücreti, ücret alacağı gibi işçilik alacaklarının yargı sürecinin tamamlanması uzun yıllar almaktadır. Yerel mahkemede  ortalama bir, bir buçuk yılda sonuçlanmaktadır. Davanın sonuçlanmasının ardından her ne kadar kararın icra edilebilirliği mümkün ise de; icra takibine konu edilmesinden sonra işveren İstinaf yoluna başvurur ve icra dairesinde yapılan ilamlı takibe ilişkin ise nakdi ya da banka teminat mektubu karşılığında işçilik alacaklarını depo ederse, tehiri icra olarak adlandırdığımız karar ile istinaf süreci sonuçlanıncaya kadar ilamlı takibin durmasına sebebiyet vermektedir. Bu haliyle işçinin alacaklarına kavuşması yaklaşık üç buçuk, dört seneyi bulmaktadır. Bu durum, işçilerimizin hak arayışını daha da zorlaştırmakta ve mağduriyetlerini arttırmaktadır. Özellikle dört yıl önce açılan ve yeni sonuçlanan davaların alacakları, günümüz koşullarında ciddi bir değer kaybına uğramaktadır. Enflasyonun yüksek seviyelerde seyrettiği ülkemizde, dört yıl önceki alacaklar bugün aynı ekonomik değeri taşımamaktadır. Bu durum, işçilerimizin alın terinin ve emeğinin adil bir şekilde karşılığını alamaması anlamına gelmekte." şeklinde konuştu.

"İşçilerin haklarına hızlı bir şekilde kavuşmaları toplumsal adaletin teminatıdır"

İşçilik alacakları davası devam eden işçilerin, alacaklarının yıllar içerisinde değer kaybetmesi karşısında bir çözüm arayışı içerisine girilmesinin şart olduğunu söyleyen İksir, işçilerin haklarına hızlı ve adil bir şekilde ulaşmaları, toplumsal adaletin ve huzurun teminatı olduğunu da belirtti.

Avukat Özlem Karan İksir son olarak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

O şehirlerde gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantılarına geçici yasak getirildi O şehirlerde gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantılarına geçici yasak getirildi

"Tüm işçi ve emekçi kardeşlerimin 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı’nı kutluyor, hak ettikleri adil ve insanca yaşam koşullarına bir an önce kavuşmalarını diliyorum. Mücadelemiz, işçilerimizin yüzünü güldürecek adaleti sağlayana kadar devam edecektir."

Muhabir: DERYA ÖZTÜRK