Düğünlerde sahte altın ürünlerinin takıldığını belirten Özşen, “Çeyrek yarım gram altın dediğimiz altınların taklidi diyebiliriz. Bunlar takıcılarda 45-50 TL’ye satılıyor. Alıp satmakta alıp takmakta çok doğru değil. Çünkü bunlar vatandaşa da zarar veriyor. İnsanlarda bilmeden düğünlerde takılan altınları bizlere getiriyorlar, kuyumcuya getiriyorlar. Maalesef içlerinden 3-5 tane çıkıyor. Bu da mağduriyete sebep olabiliyor. O yüzden sorunun bir an önce çözülmesini bekliyoruz ” dedi.

Manisa Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Erkan Özşen, son günlerde bir yükselen, bir düşen altın piyasasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.  Başkan Özşen, “Geçtiğimiz aylarda altın fiyatları 980 TL bandına kadar düşmüştü. Geçtiğimiz hafta yükselişe geçti. Gram altın fiyatı 1025-1026 TL seviyelerinde altının uluslararası değeri yükseldiği için buda gram altına yansıdı. Yurt içi dolar TL bazında bir yükseliş oldu.” dedi

DÜĞÜN SEZONUNDA DÜŞÜŞ VAR

Gecen yıllara oranla bu yıl düğün sezonunda düşüsün olduğunu vurgulayan Özşen, “Alışverişlerimiz düğün sezonunda mutlaka biraz daha farklı oluyor. Geçen yıllara oranla kıyaslarsak içinde bulunduğumuz düğün sezonu bir tık aşağıda diyebiliriz. Haliyle gündelik ihtiyaçlar var müşterilerimizin ihtiyaçları karşılanıyor. Bunun yanında da düğün alışverişleri oluyor. Fakat ekonomik durum belli altın kısmında gevşeme var diyebiliriz. Düğünlerde tercih edilen altınlar şuan için hafiflemiş durumda.” Diye konuştu.

ALIP SATMAK VE ALIP TAKMAK DOĞRU DEĞİL

Düğünlerde sahte altın ürünlerine değinen Başka Erkan Özşen, “Çeyrek yarım gram altın dediğimiz altınların taklidi diyebiliriz. Bunlar takıcılarda 45-50 TL’ye satılıyor. Alıp satmakta alıp takmakta çok doğru değil. Çünkü nasıl para ve taklidi basılamıyorsa sadece darphanede basılıyorsa darphane ürünleri içinde geçerli çeyrek yarım gram altınlar sadece darphane basılması gerekiyor. Aslında bu suç bununla ilgili bir çalışma var kuyumculuk yönetmeliğine de girdi. Ticaret Bakanlığı ve Ticaret İl Müdürlükleri zaman içerisinde denetleyecektir. Denetlemelerden sonra da bunlardan inşallah bunlardan kurtulmuş olacağız. Çünkü bunlar vatandaşa da zarar veriyor. İnsanlarda bilmeden düğünlerde takılan altınları bizlere getiriyorlar, kuyumcuya getiriyorlar. Maalesef içlerinden 3-5 tane çıkıyor. Bu da mağduriyete sebep olabiliyor. O yüzden sorunun bir an önce çözülmesini bekliyoruz ” dedi.

ALTIN HER ZAMAN ALINABİLİR

Altın piyasanın tek gerçek piyasa olduğunun altını çizen Özşen, “Düğün zamanında genellikle bilezikler tercih ediliyor, 22 ayar bilezikler tercih ediliyor. Hediyelik olarak 14 ayar bilezikler tercih ediliyor. Bunun yanında düğün takılar ve setleri var vatandaşlardan onlardan bizlere talepte bulunuyorlar. Günümüz ekonomisine göre uygun ürünler hazırlamaya çalışıyoruz. Gramajlar artık eskisi gibi değil biraz daha düştü. Teknolojide artık bu yönde kuyumculuk teknolojisi biraz da hafif ürünler üretme bazında çalışma gösteriliyor. Burada da başarı sağlamış durumdayız. Herkese göre düğün takıları da ellerimizde mevcut. İçerisinde bulunduğumuz ekonomik koşullar gereğince tek gerçek piyasa altın piyasası diyebiliriz. 8-9 aylık periyotta yaşanan enflasyondan dolayı da birçok sektörde artış söz konusu şuanda altın böyle bir yükseliş gerçekleştirmedi. Enflasyona oranla altın hala düşük bizim fiyatımız bizim piyasamız tek gerçek piyasa diyebiliriz. Altın ile ilgili kısa vadeden ziyade uzun vadeli düşünülüyorsa her zaman alınabilir” dedi.  CÜNEYT HASÇELİK

Editör: TE Bilisim