Manisa Soma'da 13 Mayıs 2014'te maden ocağında çıkan yangın Türkiye'yi derinden sarstı. Soma’daki madende çıkan yangının bilançosu şöyleydi: 301 ölü, 486 yaralı.

Hukuksuzlukların içinde hukuk aranacak yeni bir sürecin başladığını vurgulayan Bakırlıoğlu,

“Soma’da sadece emekçiler değil; hukuk da katledildi. Facianın üzerinden 10 yıl geçti ve 28 kamu görevlisi hakim karşısına ancak 8 Mayıs 2024’te çıkabildi. Bu davanın ikinci duruşması da 4 ay sonraya,  12 Eylül 2024’e ertelendi. Baroların katılım talebi de reddedildi. Yine hukuksuzluk denizinde bir damla hukuk arayacağımız yeni bir süreç başladı.” diye konuştu. 

Verilen cezalar 8 günle sınırlı kaldı

Soma’da yaşanan maden faciasının beraberinde açılan bütün davalar, yargıya yapılan müdahaleyi açıkça gösterdi. Maden faciası davasında verilen cezalar sadece 8 günle sınırlı kaldı. Mahkemenin başkanı terfi adı altında ‘tayin’ edildi. 2015 yılında açılan maden faciası davasında, madende yakınlarını kaybeden insanlar yalnız bırakıldı ve savcının vermesi gereken mütalaa 1.5 yıl içinde gelmedi.

Chp’li Bakırlıoğlu “Sadece Emekçiler Değil, Hukukta Katledildi” (1)

“Soma Faciası gündemdeyken, sadece günü kurtardılar”

Maden ocaklarından ihmallerin devam ettiğini söyleyen Bakırlıoğlu,

“Sorumluların hepsi tahliye edildi. Emekçiler, “iş cinayetlerinde” can vermeye; maden ocaklarında ihmaller sürmeye devam etti. Kazadan hemen sonra yaptıkları göstermelik yardımlarla Soma Faciası gündemdeyken, sadece günü kurtardılar” diye konuştu.

“Yargılamayı uzatmak için ellerinden geleni yaptılar”

Maden faciasında yakınlarını kaybeden birçok insanı mağdur etmeye devam ettiklerini belirten Bakırlıoğlu,

“301 madencinin ölümündeki sorunluklarını ve ihmallerini unutup; ciddi kayıplar ve mağduriyetler yaşayan ailelere karşı hukuki mücadeleye giriştiler. Yargılamayı uzatmak için ellerinden geleni yaptılar. TKİ, kaybettikleri her davada itiraz etti; her kararı temyize götürdü. İlk zamanlarda tazminat kazanan aileler 1-2 ev parası alabiliyorken; davası süren ailelerin alacağı tazminat artık 1 ev bile alamaz hale geldi. Açılan davalarda aileler lehine alınan emsal kararlar söz konusuyken, TKİ’nin bu süreç uzatma oyununa maalesef yargı da alet oldu. Ocak 2024’te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın önergeme verdiği yanıta göre yargılama süreci hala devam eden 101 tane dava var. Tüm davaları kaybetmelerine rağmen tazminatları ısrarla ödemeyerek evlatlarını, eşlerini, babalarını kaybeden yüzlerce acılı insanı mağdur etmeye hala göz göre göre devam ediyorlar. Üstelik mahkeme masrafları ile kamu zararına neden oluyorlar” diye konuştu.

“Biz unutmadık ama üzülerek görüyoruz ki birileri unutuyor”

Somalı ailelerin tazminatlarının ödenmesi gerektiğini vurgulayan Bakırlıoğlu,

“Yıllardır süren bu hukuk mücadelesi ve mağduriyetler bir an önce giderilmeli. TKİ kaybettiği davaları sonlandırsın; Somalı ailelerin tazminatlarını bir an önce ödesin. Siyasi iktidar sorumluları kurtarmak için savcıları, hakimleri değiştirmesin.  Soma faciasını hala yüreğinde hisseden Manisa’lı bir Milletvekili olarak ne madenciye alçakça atılan tekmeyi unuttuk ne de çekilen acıları unuttuk. Biz unutmadık ama üzülerek görüyoruz ki birileri unutuyor” diye konuştu.

O mahallede 2 bin kişilik aşure dağıtıldı! Mahalle seferber oldu O mahallede 2 bin kişilik aşure dağıtıldı! Mahalle seferber oldu
Muhabir: RESULENUR KANTAR