TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, canlı hayvan ve et ithalatının her geçen gün arttığını söyledi. Bakırlıoğlu, 2018 yılında canlı hayvan ve et ithalatında çok yüksek rakamlara çıkıldığını vurguladı.

"Zaman içerisinde canlı hayvan ve et ithalatı düştü"

O dönemi hatırlatıp vurgu yapan Bakırlıoğlu,

“O dönemin Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli ‘paramız var ki alıyoruz’ demişti. Rekorların kırıldığı 2018 yılında canlı hayvan ithalatı 1 milyar 767 milyon dolar, et ve et ürünleri ithalatı ise 325 milyondu. Zaman içerisinde canlı hayvan ve et ithalatı düştü. Öyle ki 2022 yılı canlı hayvan ithalatı 180 milyon dolara, et ve et ürünleri ithalatı ise 145 milyon dolara gerilemişti” diye konuştu.

Canlı hayvan ithalatı 7 kat arttı

Bakırlıoğlu, mevcut iktidarın işin içinden çıkamayıp ithalata ağırlık verdiğini söyleyerek, “2024 yılında yeni rekor mu geliyor?” diye sordu. Bakırlıoğlu, 2023 yılında canlı hayvan ithalatındaki rakamların 7 kat arttığını ve rekoru zorladığını belirtti.

“Yeni rekorların geleceğini üzülerek görüyoruz”

Canlı hayvan ithalatının 173 milyon dolara çıktığını vurgulayan Bakırlıoğlu,

“Bu yılın rakamlarına baktığımızda yeni rekorların geleceğini üzülerek görüyoruz. 2024 ile 2023 yılı İlk üç ay rakamlarını kıyasladığımız zaman 2023 yılı Ocak-mart dönemi 166 milyon dolarlık canlı hayvan ithal edildiğini ancak 2024 aynı dönemde 173 milyon dolara çıktığını görüyoruz” diye konuştu.

Et ürünlerinde tarihi rekor mu geliyor?

Her geçen yıl et ithalatının giderek artış gösterdiğini söyleyen Bakırlıoğlu,

“2022 yılının tamamında 145 milyon dolarlık et ithalatı yapıldığı göz önüne alındığında 2024 yılında et ithalatının tarihi rekoru kıracağından şüphe yok” ifadelerini kullandı.

“Dar gelirlinin sofrasına bir parça et koyma umudu kalmadı”

Etin tadını dar gelirli vatandaşların çoktan unuttuğunun altını çizen Bakırlıoğlu,

Başkan Zeyrek’ten 19 Mayıs Mesajı Başkan Zeyrek’ten 19 Mayıs Mesajı

 “1 kilo kuşbaşı etin kilosu 724 TL’ye, 1 kilo kıymanın kilosu 660 TL’ye yükseldi. 17 bin lira asgari ücret alan, 10 bin lira sefalet ücretine mahkum edilen emeklinin sofrasına et koyması hayal oldu. Et ve Süt Kurumu’nun fiyatlarına yüzde 25 zam yapmasıyla birlikte dar gelirlinin sofrasına bir parça et koyma umudu kalmadı. Yanlış tarım politikaları hayvancılığı bitirme noktasına getirdi” diye konuştu.

Muhabir: RESULENUR KANTAR