Külleme için en hassas dönemlerin, çiçek öncesi tomurcuk dönemi ve çiçek sonrası ince koruk dönemi olduğunu belirten müdürlük, ince koruk döneminde, çiçek taç yaprakları %80 oranında döküldükten hemen sonra sistemik bir külleme ilacı kullanılması gerektiği konusunda üreticiyi uyardı.

Çiçek Sonrası Külleme Hastalığı Mücadele Nasıl Olmalı (2)

10-14 gün arayla ilaçlamaya devam edilmeli

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü daha sonra tatlı su yürüme dönemine kadar, hastalığın şiddetine göre 10-14 gün arayla ilaçlamalara devam edilmesi konusunda da bir açıklama yaptı.

Manisa’da istilacı kokarcaya karşı ‘Samuray Arıcığı’ salımı yapıldı Manisa’da istilacı kokarcaya karşı ‘Samuray Arıcığı’ salımı yapıldı

Külllenme hastalığında alınacak önlemler

Külleme mücadelesinde kültürel önlemlerin çok önemli olduğunu belirten İl Tarım Müdürlüğü, alınacak önlemleri şu şekilde sıraladı:

“Asmanın iyi bir şekilde havalanması ve güneş ışınlarının bitkinin içlerine kadar nüfuz etmesi sağlanmalıdır. Bunun için yeşil budama ve yaprak alma, zamanında ve tekniğine uygun olarak yapılmalıdır. Aşırı yaprak alınmamalı, güneşin yanıklığına uygun ortam oluşturmamaya dikkat edilmelidir.
Bağlarda gübreleme ve sulama düzenli olarak yapılmalıdır.
Havalanmayı ve güneşlenmeyi engelleyen aşırı sürgün gelişimini teşvik edecek uygulamalardan kaçınılmalıdır.
Kullanılan ilaç sistemik de olsa muhakkak asmanın tüm yeşil aksamı ve salkımlar ilaç ile kaplanacak şekilde homojen olarak ilaçlanmalıdır.
İlaçlamalarda WP ya da toz kükürt kullanıldığında etki süresi sıcaklığa bağlı olarak 7-10 gün kabul edilmelidir. 30°C'nin üzerindeki sıcaklıklarda toz kükürt yakma (fitotoksite) yapabileceğinden kullanımına dikkat edilmelidir.”

Muhabir: ÖZGE AY