Ülkemizde gala çiçeği olarak da anılan çiçeğin asıl ismi Zantedeschia’dır. Familyası Araceae olan Gala çiçeğinin latince adı ise Calla Lily’dir. Gala çiçeği aynı zamanda gelin çiçeği olarak da bilinmektedir. Pembe, mor, sarı, mavi, turuncu gibi farklı farklı renkleri olsa da sıklıkla tercih edilen beyaz gala çiçeğidir.

Gala Çiçeği11

Gala çiçeği en çok sevilen çiçeklerden biridir. Gala çiçeğini büyütmek isteyenler özellikle çiçeğin bakımı ile yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgi edinmek isterler. 

Gala Çiçeği Anlamı Nedir?

Gala Çiçeği4

Gala çiçeğinin Latince anlamı Calla Lilly'dir. Calla Lilly, gelin çiçeği demektir. Eskiden beri gelin olan kadınların düğünlerinde bu çiçeği taşıdığı bilinmektedir. Gala çiçeği Latince’de gelin anlamına gelmekteyken bazı dillerde saflık ve temizlik anlamına gelmektedir. Gala çiçeğinin kendine has bir hikayesi yoktur.

Gala Çiçeği2

Tıpkı beyaz bir gelinlik gibi saflığı simgeleyen beyaz gala çiçeği herkesi büyülemeyi başarmıştır. Sadece gelin buketi gelin çiçeği olarak değil bahçe bitkisi olarak da yetiştirilmektedir. Bahçemizi ve evimizi süsleyen bu nazlı, narin çiçeğin farklı görünümü herkesin başını döndürür adeta.

Gala Çiçeği

Gala Çiçeğinin Özellikleri

Çok yıllık uzun ömürlü bir bitkidir.

Gala çiçeğinin yaprakları kıvrımlıdır.

Gala çiçeği oldukça narin bir çiçektir. Bu yüzden kırılmaya müsait bir çiçektir.

Saksı değişimleri senede sadece bir kez yapılmalıdır. Genellikle saksı değişimi Nisan - Mayıs aylarında yapılır.

Gala çiçeği kökten çoğalan bir çiçektir. Köklerinden ayırma yöntemi ile çoğaltılabilir. Yumrulu bitkilerdendir.

Çiçekleri genellikle beyaz rengindedir.

Gala çiçeği düzenli bir şekilde gününde ve aynı ölçüde dakik olarak sulanmalıdır.

Gala çiçeği direkt güneş görmemeli, rüzgar almamalı fakat gerektiği kadar ışık alabileceği birir yerde yetiştirilmelidir.

Gala çiçeği insanlık için saflığı ve temizliği simgeler.

Gala Çiçeği6

Evde Gala Çiçeği Bakımı

Gala çiçeğinin ne denli zarif ne denli narin bir çiçek olduğundan bahsettik. Gala çiçeği direkt olarak gün ışığına maruz kalmayı sevmez. Gün ışığı aldığı yöne doğru eğilim gösterebilir bu olası bir durumdur. Bu durumdan kurtulmak için çiçeğin gün ışığı almayan yönü belirli aralıklarla gün ışığına doğru çevirmelisiniz. Bu sayede gala çiçeğinin bir yöne doğru eğilimini engelleyebilirsiniz. 

Gala Çiçeği10

Gala çiçeği az ışık aldığı zamanlarda yeteri kadar beslenemeyeceğinden çiçeklerinde solma ve kararma meydana gelebilir bu hususa da dikkat etmek gereklidir.

Gala çiçeği; yaz aylarında haftada 2 kere, kış aylarında ise haftada 1 kere saksının üstünden sulanmalıdır. Yazın sulama tekniği için genellikle pazartesi ve perşembe günleri tercih edilirken kışın sulama tekniğinde yalnız pazartesi günleri tercih edilir. Sulama hususunda dikkat edilmesi gereken iki şey vardır: İlk olarak sulama esnasında kullanılan su kabı ölçeği hep aynı olmalıdır. İkinci husus ise çiçeğe dökülen su saksının dibinde birikmiş ise yani akşam fazla sulanmış ise sabahleyin sadece tabakta biriken su dökülmelidir.

Gala Çiçeği1

Gala çiçeğinin çoğaltılması ise bitkinin köklerinden ayırma yöntemiyle olur. Bitkinin köküyle birlikte çıkarak üst kısımlara doğru uzanan ince kısımlar oluşur. Bu kısımlardan bitkiye benzeyen yeni bitkiler oluşturur. Siz de elde edilen yeni bitkileri alıp ufak bir saksıya dikilerek yeni gala gelin çiçekleri oluşturabilirsiniz.

Gala Çiçeği5

Gelin Çiçeği Olarak Gala Çiçeği

Gala çiçeğinin aynı zamanda bir gelin çiçeği olduğundan bahsettik. Gala çiçeği öyle çok yönlüdür ki gala çiçeği online alışveriş içinde rekorlar kırmıştır. Hem düğün, nişan, davet ve balo gibi şölenlerde hem evde, bahçede saksı bitkisi olarak kullanıma uygundur. Beyaz rengiyle asilliği ve zarafeti temsil eden gala gelin çiçeği doğal görünmek isteyen çiftlerin hem gelin çiçeği hem de yaka çiçeği olarak düğünlerde yerini almaktadır. Gala çiçeği isminin getirdiği asaletin yanında kıvrık yapraklara sahip olmasıyla, uzun ince kısımlarıyla asil ve zengin duran bir çiçektir.

Gala Çiçeği3

Gala Çiçeği Kokar Mı?

Gala çiçeğinin diğer çiçekler gibi çiçeksi bir kokusu yoktur. Bu çiçek daha çok kokusu değil de görüntüsü için tercih edebilirsiniz.

Kaynak: PERVİN İNCE