Gazze Şeridi'ndeki Filistinli kadınlar, İsrail'in 5 aydır sürdürdüğü saldırıları, sıkılaştırdığı ablukası ve yol açtığı insani felaket nedeniyle ölüm, yaralanma, yerinden edilme ve alıkonulma başta olmak üzere İsrail'in çeşitli suçlarına maruz kalıyor.

İsrail ordusunun Gazze'ye 154 gündür sürdürdüğü saldırıların hedefi olan Filistinli kadınlar, açlık, susuzluk, temizlik yapacak imkan ve şartlara erişememe gibi sorunlarla mücadele ederken, çocuklarının bakımını da bu ağır şartlar altında yapmaya çalışıyor.

Gazzeli Kadınlar, Dünya Kadınlar Günü'nde Ölüme Ve Açlığa Mahkum (2)

7 Ekim'den bu yana 8 bin 900 kadın hayatını kaybetti

Dünya çapında kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde, İsrail saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde kadınların maruz kaldıklarına dair Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinden açıklama yapıldı.

Gazzeli Kadınlar, Dünya Kadınlar Günü'nde Ölüme Ve Açlığa Mahkum (1)Buna göre Gazze Şeridi'nde 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail ordusunun sürdürdüğü saldırılarda en az 8 bin 900 kadın hayatını kaybetti, 23 bini yaralandı, 2 bin 100 kayıp kadının ise akıbeti bilinmiyor.

Gazzeli Kadınlar, Dünya Kadınlar Günü'nde Ölüme Ve Açlığa Mahkum (3)

İsrail'in evini yıktığı yarım milyondan fazla Filistinli kadın yerinden edilerek Gazze Şeridi genelindeki barınma merkezlerine sığındı.

BM: Gazze'de günde ortalama 63 kadın öldürülüyor

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde, Gazze’deki kadınlar bu acımasız savaşın sonuçlarına katlanmaya devam ediyor." ifadelerine yer verdi.

Gazzeli Kadınlar, Dünya Kadınlar Günü'nde Ölüme Ve Açlığa Mahkum (5)İsrail’in saldırılarında en az 9 bin kadının öldürüldüğü ve çok daha fazlasının ise enkaz altında kaldığı vurgulanan paylaşımda, "Gazze'de günde ortalama 63 kadın öldürülüyor, bunların 37'si ailesini geride bırakan anneler." ifadeleri kullanıldı.

Gazzeli Kadınlar, Dünya Kadınlar Günü'nde Ölüme Ve Açlığa Mahkum (4)

Gazze'deki kadınlar hayatta kalma mücadelesi veriyor

Filistinli 37 yaşındaki Necla, Gazze'de yıkımı ve yokluğu yaşayan binlerce kadından sadece biri.

Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya'da evlerine düzenlenen saldırıda babasını kaybeden Necla'nın eşi de İsrail güçleri tarafından güneye sürüldü. Çocuklarıyla tek başına yaşam mücadelesi veren Necla, Cibaliya'daki Yemen es-Said Hastanesine sığındı.

Gazze’ye havadan indirilen yardım kutuları sivillerin üzerine düştü: 5 ölü Gazze’ye havadan indirilen yardım kutuları sivillerin üzerine düştü: 5 ölü

Necla'nın öncelikli görevi artık kendisinin ve ailesinin hayatta kalması için çalışmak.

Gazzeli Kadınlar, Dünya Kadınlar Günü'nde Ölüme Ve Açlığa Mahkum (7)

"Gazze'nin kadınları ramazana kanlarla süsleniyor"

Ramazan ayını hüzünlü bir şekilde karşılayanlardan 44 yaşındaki Filistinli Buşra eş-Şafii, İsrail'in geçen hafta Beyt Lahya'yı hedef alan saldırısında ağır yaralandıktan sonra bilincini kaybeden ve Kemal Advan Hastanesinde tedavi gören teyzesine refakat ediyor.

AA muhabirine konuşan Şafii, bomba seslerinin olmadığı daha güvenli bir ortamda bu mübarek ayın atmosferini yaşamak istediklerini belirterek, "Herkes ramazana süslerle hazırlanırken, Gazze'nin kadınları kanlarla süsleniyor." serzenişinde bulundu.

Gazzeli Kadınlar, Dünya Kadınlar Günü'nde Ölüme Ve Açlığa Mahkum (6)

Filistin Esirler Cemiyeti: Bu yıl, İsrail'in Filistinli kadınlara yönelik en kanlı yılı

Filistin Esirler Cemiyetinden de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yazılı açıklama yapıldı.

Gazzeli Kadınlar, Dünya Kadınlar Günü'nde Ölüme Ve Açlığa Mahkum (8)Açıklamada, "Bu yıl, İsrail'in Filistinli kadınlara yönelik en kanlı yılı." ifadesi kullanılarak Filistinli kadınları hedef almanın," işgalin ilk yıllarından bu yana en bilinen, sabit ve sistematik politikalardan biri" olduğu vurgulandı.

"Halihazırda işlenen suçlara, Filistinli kadınların onlarca yıldır süren işgal boyunca tanık olduğu, 7 Ekim sonrasının istisnai bir durum olmadığı" ifade edilen açıklamada İsrail'in 7 Ekim'den sonra Kudüs dahil Batı Şeria'da ve 1948'de işgal ettiği bölgelerde yaklaşık 240 kadını gözaltına aldığı kaydedildi.

Gazzeli Kadınlar, Dünya Kadınlar Günü'nde Ölüme Ve Açlığa Mahkum (10)Gazze'de kadın gazeteciler de dramın bir parçası oldu

Gazze'de görev yapan Filistinli kadın gazeteciler, bu yıl dünyadaki diğer meslektaşları gibi ekonomik, sosyal ve siyasi başarılarını kutlamak yerine kayıp, yıkım, açlık, susuzluk ve soykırımı belgeliyor.

Gazzeli Kadınlar, Dünya Kadınlar Günü'nde Ölüme Ve Açlığa Mahkum (9)

Kadın gazeteciler, 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden savaş boyunca halkın yaşadığı drama kadınların gözünden ışık tuttu ancak kendileri de bu dramın bir parçası oldu.

AA muhabirine konuşan kadın gazetecilerden Hind el-Hudari, Gazze'deki Filistinli kadınların Dünya Kadınlar Günü'nde, İsrail'in soykırımına maruz kalacağını hayal etmediğini söyledi.

Gazzeli Kadınlar, Dünya Kadınlar Günü'nde Ölüme Ve Açlığa Mahkum (14)

Filistinli kadın doktorlar, Gazzelilere şifa olmaya çalışıyor

Filistinli sağlıkçı kadınlar da yaşanan sıkıntılara rağmen tüm gücüyle çalışmaya devam ediyor. 

Gazze'nin çeşitli bölgelerindeki hastanelerde görev yapan doktorlar, tedaviye muhtaç Filistinlilere şifa olmaya çalışıyor. Kadın sağlıkçılar, savaş başlangıcından bu yana zamanının tamamını hastanede geçiriyor.

Kaynak: AA