Manisa Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Feridun Gülgeç, “10-16 Mayıs Engelliler Haftası ilimizde farkındalığın artırılması ve karşılaşılan sorunlar ile bunların çözümü için neler yapılabileceğinin ele alınacağı bir hafta olacaktır” dedi.

Manisa’da 10-16 Mayıs Engelliler Haftası farkındalık etkinlikleriyle kutlanıyor. Engelliler gerçekleştirilen törenlerde günlerini eğlenerek kutladı. İlk tören 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda gerçekleşti.  Manisa Valiliği Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü öncülüğünde gerçekleşen kortej yürüyüşünde Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Manisa Celal Başar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç,  İl Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy, Manisa Lisesi bando takımı eşliğinde engelliler ile birlikte Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. Cumhuriyet Meydanı’nda Yunusemre Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi bünyesinde kurulan mehter takımı, Manisa Gündüzlü ve Aile Yaşam Merkezi, Akhisar Rehabilitasyon ve Aile Yaşam Merkezi, Şehzadeler Karaağaçlı Yaşam Merkezi gösteriler gerçekleştirdi. Çeşitli oyunlar oynandı, şarkılar söylendi. Vali Karadeniz ve protokol üyeleri tören sonrası engellilerle birlikte toplu fotoğraf çekti.

HALEN OLMAMIZ GEREKEN NOKTANIN UZAĞINDAYIZ

Manisa Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Feridun Gülgeç, “10-16 Mayıs Engelliler Haftası ilimizde farkındalığın artırılması ve karşılaşılan sorunlar ile bunların çözümü için neler yapılabileceğinin ele alınacağı bir hafta olacaktır. Engelli vatandaşlarımız ve aileleri yaşadıkları fiziki, zihinsel ve ruhsal engelleri aşmak için gösterdikleri azim, gayret, dayanışma ve fedakarlıkları takdire şayan olup hepimize örnek teşkil etmekte ve toplumun güç kaynağını oluşturmaktadır. Bu bağlamda Çevresel faktörlerden kaynaklı sorunların azaltılması ve hizmetlere erişilebilir olması amacıyla birçok yasal düzenlenme yapılmış ve tarafımızca halkımızın kullanımına açık her türlü bina, işyeri, park ve toplu taşıma araçları olmak üzere ilimizde birçok inceleme ve denetleme faaliyetleri gerçekleştirilmiştir. Erişebilirlik açısından geçmişten günümüze önemli değişimler olmuştur. Ancak halen olmamız gereken noktadan uzakta olduğumuzun farkındayız. Bugüne kadar incelemelerimizde rehberlik anlayışı ön plana konularak erişilebilirlik yönünden adım atmayan kurumlara cezai işlem yapılmamış olup ilerleyen süreçte erişilebilirlik yönünden herhangi bir işlem yapmayan kurum ve kuruluşlara cezai işlemlere de başlanacağını bildirmek isterim” dedi.

HER AY 8 BİN 500 AİLEYE YARDIM

Engelli vatandaşlara ve ailelere yapılan yardımlardan bahseden Gülgeç, “Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz olarak ilimizde; engelli vatandaşlarımızın ve ailelerinin refah düzeyini yükseltmek ve daha iyi bakım hizmeti verilmesi için her ay 8 bin 500 ailemize 20 milyon TL maddi destek vermekteyiz. Bu hizmetten faydalanabilmek için üç ana şartımız mevcuttur. Bunlardan birincisi; raporun yüzde 50 ve üzeri tam bağımlı olması.  İkincisi; hanede kişi başı düşen gelir sınırının 2 bin 835 lira 65 kuruşu geçmemesi. Üçüncüsü; bakıcının akrabalık tanımında olması veya vasisi olması gerekmektedir. Şartları sağlayan kişilerin başvuru hakkı mevcut olup uygun görülmesi halinde aylık 2 bin 354 lira 45 kuruş tutarında her ay yardım ödemesi yapılmaktadır. Ayrıca, Günlük hayatın tekrar eden gereklerini yerine getiremeyecek engelli bireylerimize Yatılı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerimizle tam zamanlı hizmet veriyoruz ve ihtiyacı olan tüm engellilerimizin yanında oluyoruz. Bu kuruluşlarımıza ek olarak bu yıl Manisa Gündüz Bakım ve Aile Danışma Merkezimizi faaliyete geçirdik. Bu kuruluşumuzda sadece engellilerimizin toplumsal hayata adapte olmasını sağlayacak eğitim hedefleri ile kalınmayacak aynı zamanda ailelerine de psikolojik destek ve danışmanlık hizmeti verilecektir.  Şuan için tek blokta hizmet vermekte olan Gündüz Bakım ve Aile Danışma Merkezimiz, önümüzdeki hafta içerisinde 2. bloğunu da hizmete açarak gün içerisinde 48 engelli kardeşimize merkezimizde hizmet vermeyi hedeflemekteyiz. Yine İl müdürlüğümüz bünyesinde yer alan kapalı spor salonunda bu yıl içerisinde gerekli tadilatlar yapılarak gündüz saatlerinde tamamen engellilerimizin faydalanacağı ve rahatlıkla spor yapabileceği bir alan oluşturacağız. Bu anlamda hizmetlerimizi bir adım daha ileriye taşımanın gayreti içerisindeyiz. Bizlerden desteklerini esirgemeyen başta sayın Valimiz olmak üzere tüm paydaş kurumlarımıza teşekkürlerimizi sunuyor gösterdiği azim ve gayretleri ile her daim bizlere ışık olan engelli kardeşlerimizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum” diye konuştu.  CÜNEYT HASÇELİK

Editör: TE Bilisim