İYİ Parti Manisa İl Başkanı Ali Zafer İksir, Soma Maden Faciasının 10.yıl dönümğ nedeniyle açıklama yaptı. Facianın üzerinden 10 yıl geçmesinde rağmen hala adaletin sağlanamadığına vurgu yapan Başkan İksir, “Davanın üzerindeki sis perdesinin kaldırılmasını, sorumluların adalet önünde hesap vermesini talep ediyoruz” dedi.

İzmir Dikili'de çıkan orman yangınına müdahale ediliyor İzmir Dikili'de çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

“Türkiye tarihindeki en büyük maden kazası “

Soma’daki maden kazasının Türkiye’deki en büyük maden kazası olduğunu vurgulayan Başkan İksir, kazamın üzerinden yıllar geçmesine rağmen hala adaletin sağlanamadığını ifade etti. Yaşananların hala aynı acıyla hissedildiğini belirten İksir,

“Soma'da yaşanan ve yüreğimizi derinden yaralayan maden faciasının üzerinden yıllar geçmesine rağmen, adaletin hâlâ sağlanmamış olmasını büyük bir üzüntüyle kınıyorum. Bu facia, 301 madencimizin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan, Türkiye tarihindeki en büyük maden kazası. Ancak, yıllar geçmesine rağmen sorumlularının hala gereken cezayı almamış olması, adalet sistemimizde ciddi sorunlar olduğunu göstermektedir.” İfadelerinde bulundu.

“Denetimleri yetersiz kılan yetkilileri de kapsamalıdır”

İYİ Parti olarak sorumluların adalet önünde hesap vermesini talep ettiklerini ifade eden İksir;

“Biz İYİ Parti olarak, Soma'daki maden faciası davasının üzerindeki sis perdesinin kaldırılmasını, sorumluların adalet önünde hesap vermesini talep ediyoruz. Bu facia sadece bir iş kazası değil, aynı zamanda ihmal ve sorumsuzlukların sebep olduğu bir felakettir. İlgili tüm tarafların, gerekli güvenlik önlemlerini almayarak, madencilerimizin hayatlarını hiçe saydıkları açıktır. Bu ihmaller zinciri, yalnızca maden sahiplerini değil, denetimleri yetersiz kılan yetkilileri de kapsamalıdır” şeklinde konuştu.


“Mağdur ailelerin yıllardır dinmeyen acılarına tuz basmaktadır”

Başkan İksir son olarak şu ifadelere yer verdi:

“Adaletin gecikmesi, adaletin inkârıdır. Soma faciasıyla ilgili yargı sürecinin bu kadar uzaması, mağdur ailelerin yıllardır dinmeyen acılarına tuz basmaktadır. Bu durum, toplumumuzda adalet duygusunu zedelemekte, hukukun üstünlüğüne olan inancı sarsmaktadır. Bu nedenle, davaya ilişkin yargı sürecinin bir an önce sonuçlandırılmasını, sorumluların adalet önünde gereken cezaları almalarını ve benzer trajedilerin önlenmesi için gerekli tüm adımların atılmasını talep ediyoruz. Hepimiz, Soma'da kaybettiğimiz madencilerimizi ve onların ailelerini unutmadık, unutmayacağız. Onların hakkını aramak, bizler için sadece bir görev değil, aynı zamanda bir onur meselesidir. Gereken her platformda, Soma faciasının takipçisi olacağımızı ve adaletin yerini bulması için mücadelemizi sürdüreceğimizi buradan bir kez daha vurgulamak isterim” 
 

Muhabir: DERYA ÖZTÜRK