Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli  Ziraat Mühendisi Derya Köksal, zeytin güvesine ilişkin açıklama yaptı. 

Zeytin güvesinin verimi önemli derecede etkilediğini söyleyen  Zehra Köksal,

Soma Belediye Başkan vekili Erdoğan Özcan oldu Soma Belediye Başkan vekili Erdoğan Özcan oldu

“Zeytin güvesi hemen hemen bütün zeytinliklerde az veya çok miktarda zarara yol açmaktadır. Özellikle meyve döneminde oluşturduğu meyve dökümleriyle önemli ekonomik zararlara neden olmaktadır. Larva döneminde zararlı olup bitki gelişme dönemine göre yaprak, çiçek, meyve nesli olmak üzere yılda üç döl vermektedir" dedi.

Köksal,

"Yaprak nesli zararı yaprağın 2 epidermisi arasında açtıkları galeriler ve yaprak ile sürgün uçlarında beslenmeleriyle zararlı olmaktadır.Çiçek nesli zararı çiçek salkımlarında salkımdaki çiçek ve tomurcuklarda beslenerek meyve tutumuna azaltmaktadırlar" diye konuştu.

Köksal, konuşmasının devamında, 

"En önemli zararlı ise meyve nesli zararı olup zeytin tanelerinin iri karabiber taneleri kadar olduğu Mayıs sonu Haziran başlarında çiçek dölü erginleri meyvelerin çanak yapraklarını yumurtalarını bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar meyveye girerken sapla meyve bağlantısını bozarlar bu tür meyveler buruşur kararır ve dökülür. Bunlara karabiber dökümü denilmektedir" ifadelerine yer verdi. 

Meyve için giren larvaların meyve çekirdeğinin içinde 2,5-3,5 ay kadar beslenerek yine sap dışından dışarı çıktığını vurgulayan Köksal, 

"Bu çıkış sırasında meyve sapı arasındaki bağlantıyı tahrip eder ve dökülür. Eylül Ekim ayında meydana gelen bu olayda dökülen meyveler henüz yağlanmadan döküldüklerinden değerlendirilmeleri mümkün olmamaktadır” dedi.


İlaçlamalarda dikkat edilemesi gerekenleri de açıklayan  Köksal,

“Zeytin güvesinin meyvedeki zararını yıllara ve meyvelere göre değişmekte olup bazı yıllar bu zarar yüzde 30 kadar ulaşan ürün kaybına neden olmaktadır. Zeytin güvesinde kimyasal mücadele zamanını belirlemek için fenormen tuzaklardan yararlanılır. Bu tuzaklar mart ayında bahçelere asılarak popülasyon takibi yapılır. Kimyasal Tercihen sadece meyve dölüne karşı yapılmalıdır. Sürekli kontrol edilen ağaçlarda mercimek büyüklüğündeki zeytin meyvelerinin yüzde 10 canlı yumurta artı larva olması halinde kimyasal mücadeleye başlanılmalıdır. Ancak zararlının mevsim başında sürgünlerde yüzde 10’dan yüksek yapılması halinde ilaçlama yapılabilmektedir” ifadelerine yer verdi. 

Muhabir: RESULENUR KANTAR