Anadolu Düşünce ve Strateji Merkezi Temsilcisi İlkay Şimşek, İsrail hükümetinin Filistin halkına karşı tüm dünyanın gözü önünde devam eden ve 30 binin üzerinde çoğu kadın ve çocuğun ölümüne, 100 bine yakın insanın da yaralanmasına neden olan İsrail’e sert tepki gösterdi.

İlkay Şimşek, yaptığı açıklamada,

"İsrail’in hedef gözetmeyen hava bombardımanlarıyla başlayan katliamlarının dozu her geçen gün artmasına karşın, uluslararası camiada etkili bir çözüm üretilmiyor olması bir insanlık dramıdır, bu dram, bu vahşet artık sona erdirilmelidir" dedi.

Şimşek,

"Artık tüm dünya biliyor ki Filistin'de yaşananlar bir soykırımdır, henüz nihaî karar verilmemişse de Uluslararası Adalet Divanı’nın geçici tedbir kararı soykırım riskine dair ciddi deliller olduğu anlamına gelmektedir, bu bağlamda İsrail’in terör devleti olduğunu herkes açıkça ifade etmektedir, bu durum karşısında artık sözlü kınamalar yeterli değildir, uluslararası toplum ve elbette ülkemiz soykırımın önlenmesi için gerekli somut yaptırımları hayata geçirmek zorundadır, eğer uluslararası toplum harekete geçmiyorsa ülke olarak gücümüz dahilinde yaptırımlar uygulamalıyız” diye konuştu.

Şimşek, açıklamasının devamında,

“Hristiyanların, hatta Yahudilerin bile büyük bölümünün tepki gösterdiği bu vahşete Arap devletlerinin bu derece sessiz kalması ise ayrı bir şaşkınlık konusudur, buna rağmen 'Onlar bile sessiz kalıyor, bize ne' gibi bir sonuca da varamayız, ülkemizin bu konuda somut bir adım atması Arap devletlerinin de harekete geçmesini sağlayacak kıvılcımı oluşturabilir” ifadelerini kullandı.  

İlkay Şimşek,

9. Yargı Paketi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi 9. Yargı Paketi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi

"Bir halk yok edilirken ne kadar sert olursa olsun sadece sözlü kınama ya da lanetleme ifadeleri yeterli olamaz, başta ülkemiz olmak üzere bütün devletler üzerine düşen ve gücü dahilinde olan yaptırımları uygulama yükümlülüğü altındadır. Soykırım suçu işleyen bir ülkeyle diplomatik ilişkileri kesme, uçakların Türkiye hava sahasını kullanmasını yasaklama, ticarî antlaşmaları askıya alma, ticareti sonlandırma gibi yaptırımlar asla yeterli görülemez” ifadelerine yer verdi.

Muhabir: DERYA ÖZTÜRK