Manisa Barosu avukatların kendilerini geliştirmesi amacıyla meslek iç eğitimlerini sürdürüyor.  Yargıtay 1. Ağır Ceza Dairesi Başkanı Osman Atalay, avukatlara yönelik “İnfaz Hukuku” konulu eğitim semineri gerçekleştirdi.  Manisa Barosu Hizmet Binasında düzenlenen eğitime avukatlar yoğun ilgi gösterdi.  Manisa Barosu Başkanı Ümit Rona, Manisa Barosu Başkanlığı olarak uzun süredir eğitim çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti. Gerçekleşen eğitimlerin ehil kişilerce verilmesine önem verdiklerini vurgulayan Rona, meslektaşlardan gelen istek üzerine eğitim seminerlerini düzenlediklerini ifade etti.

İNFAZ HUKUKU ÇOK ÖNEMLİ BİR KONU

İnfaz hukukunun çok önemli olduğunu söyleyen Rona, ne yazık ki infaz hukukçusunun çok az yetiştiğine dikkat çekti. Rona, “İnfaz hukuku konusunda bir seminer gerçekleştirmek için Yargıtay Başkanımızı ziyaret ettiğimizde bu konuyu dile getirmiştik. Sağ olsunlar bize yardımcı oldular. Osman Atalay gibi infaz hukuku konusunda Türkiye’de zirve bir isim. Kendisini Manisa Baromuzda ağırlamaktan dolayı çok mutluyuz. Kendisine teşekkür ediyorum. Hukukun zor bir alan olduğunu biliyoruz, hakim, savcı ve avukatlar olarak el ele veriyoruz” dedi.

İNFAZIN NASIL VE NE ŞEKİLDE GERÇEKLEŞECEĞİ ÇOK BİLİNMİYOR

Yargıtay 1. Ağır Ceza Dairesi Başkanı Osman Atalay, Manisa’daki avukatlara bu eğitimi vermekten dolayı çok mutlu olduğunu belirtti. Atalay, yargılama aşamasının çok güzel bir şekilde anlatıldığını ancak bir mahkumiyet hükmü kesinleşince nasıl infaz edileceği, infazın nasıl ve ne şekilde yapılacağının çok fazla anlatılmadığını ifade etti.

HÜKÜMLÜYÜ CEZAEVİNDE AZ YATIRIRSANIZ MAĞDURUN HAKKI ZEDELENİR,

Bir hükümlünün ne fazla ne de az cezaevinde yatırılabileceğini vurgulayan Atalay, “Uygulamada infaz hukuku çok önemlidir. Niye önemlidir. Bir hükümlünün cezaevinde kalacağı süre açısından çok önemlidir. Bunu özellikle infaz savcılarının, infaz hakimlerinin çok iyi bilmesi gerekir. Ne hükümlüyü cezaevinde ne fazla yatırabilirsiniz ne az yatırabilirsiniz. Hükümlüyü cezaevinde fazla yatırırsanız hükümlünün hakkı zedelenir. Hükümlüyü cezaevinde az yatırırsanız mağdurun hakkı zedelenir, kamu vicdanı zedelenir. O yüzden infaz hukuku keskin bir bıçak gibidir. Ve kanunsuz infaz da olmaz. Ceza hukukunun temeli kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesidir. Aynı zamanda bunun devamı kanunsuz suç olmaz, ceza olmaz ve infaz olmaz. O nedenle infaz hukuku son derece önemlidir” dedi. CÜNEYT HASÇELİK 

Editör: TE Bilisim