Etsiz mantı diyince kulağa bir tuhaf geliyor olabilir ya da vejeteryan yemeği zannetmiş de olabilirsiniz ama öyle değil. Bu yemeğin adı aslında etsiz mantı değil 'Hangel' ya da 'Hangıl' kars yöresine ait çok lezzetli bir yemek. Olur ya bir gün, bir Karslının yanında etsiz mantınız varya sizin o da lezzetli demeyin kızıyorlar. 

90 yaşında olan Narman nenemiz çok eline ayağına dolanmamamız koşuluyla Hangel nasıl yapılır size öğretirim diyor. İftarada az bir zaman kalmışken Hangel yeriz iftarda diye sessizce tarifi alıyoruz. Hamuru yoğururken 'Karstan göçeli çok oldu ama yinede insan memleketinin lezzetlerinden vazgeçemiyor' diyen Narman nene;

15 yaşında evlendim sonrada geldik buralara. Zaman geçiyor ama insan doğduğu yerinde yemeklerinden hiç vazgeçemiyor. Kaz eti, Haşıl, Hangel bunlar hep bizim oraların yemeği.  

Kars'tan Manisa'ya Uzanan Lezzet Hangel (1)

Önemli püf noktası

Hamurları hazırlamadan önce mutlaka suyu tencereye koymak lazım. Siz işinizi bitirene kadar suyun kaynaması lazım. Üzeri için hazırlayacağımız soğanları ise yine aynı şekilde önden hazırlamak gerekiyor. Uzun ve ince kestiğimiz soğanları yağda bir güzel önden kızartıyoruz.

Kars'tan Manisa'ya Uzanan Lezzet Hangel (2)

Hangel yapılışı

Hiç Karslı şiveniz yok, söylemeseniz Karslı olduğunuzu anlamak mümkün değil diyoruz. Gülerek cevap veren Narman nene 'onca sene şivemi kalır' diyor ve başlıyor tarifi vermeye;

"Hamur leğenine 3 subardağı un katıp ortasını açacaksın ortasına 1 yumurta kıracaksın bir tatlı kaşığıda tuz atıyoruz. Sonra ılık su lazım. Suyumuzu yavaşça ortasına katıyoruz ve yavaş yavaş yoğuruyoruz. Aldığı kadar su kullanacağız.  Sert bir hamur elde edeceğiz. Sonra hamuru iyice yoğurunca 4 eşit parçaya bölüyoruz. Ardından hamuru poşkunumuza alıyoruz." 

Narman nenemizin poşkun dediği şey hamur açmak için kullandığı tahta. Bazı yerlerde Yassıteç, bazı yerlerde sofra diye geçiyor. Modern zamanlarda ise genelde mutfak tezgahı bu iş için kullanılıyor.

Türkiye'nin yüzde 26'sı çocuk Türkiye'nin yüzde 26'sı çocuk

Sert hamur olsada yinede tane tane olsun diye bol un kullanacağı püf noktasınıda bize veren Narman nene;

"Güzelce hamurumuzu açıyoruz. Ortasına bol un sepiyoruz. Ardından yufkayı oklavaya sarıyoruz. Oklavada yufkayı dikine kesiyoruz. Oklavayı alıyoruz. Bunuda ortadan ikiye kesiyor ve sonrasında da baştan başlayıp küçük küçük kesiyoruz. Öyle minik kareler oluyor. Korkmasınlar oklavaya sararken bol un kattık yapışmaz" diyor 

"Hamurları açtıktan sonra kaynayan suya atıp haşlıyoruz. Haşlandıktan sonra süzeceğiz. Tepsinin altına yoğurdumuzdan biraz koyup tepsiye yayacağız. Haşlanmış 'Hangeli' tepsimize döküp üzerine yoğurdumuzun kalanını dökeceğiz. 

Son olarak yağımızıda üzerine ekleyeceğiz. Hangel yemeye hazır. İster tepside yiyin ister tabaklarınıza alın" diyor.

Malzemeler

  • 3 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta
  • Aldığın kadar su ( sert bir hamur elde etmeliyiz)

Üzeri İçin

  • Yarım kilo yoğurt
  • Yarım paket margarin
  • Büyük boy soğan
    Not: Soğanlarınızı julienne doğrayıp margarin ile beraber kızartmayı unutmayınız
Muhabir: ÖZGE AY