Tarım ve Orman Bakanlığının ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’ çerçevesinde yüzde 75 hibe desteğiyle yağlık ayçiçeği üretimine başlandı. Korona virüs salgını sonrası tedarik zincirlerinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle önemi daha da artan ayçiçeği üretimi, Manisa bölgesinde yaygınlaştırılmaya başlandı. Nadasa bırakılan arazilerde üretimi yapılan yağlık ayçiçeğinde verimin yüksek olması da dikkat çekti. Yağlık ayçiçeği üretimi yapılan illerde sıklıkla görülen ve ayçiçeğine büyük zararlar veren çayır tırtılı zararlısına Manisa’da rastlanmadı. Çayır tırtılı zararlısıyla ilgili harekete geçen Manisa Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 21 ekipten oluşan yaklaşık 100 personelle ayçiçeği üretimi yapılan bölgelerde çayır tırtılına yönelik denetim yapıldı ve Bu taramalar sonucunda Manisa’da çayır tırtılına rastlanmadı.

Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, verim kalitesinin de yüksek olduğunu belirterek, “Tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi projesi kapsamında bakanlıktan aldığımız bir bütçeyle bir özel proje uyguladık. 5 bin 400 dekarlık alanda ilimizde yağlık ayçiçeği üretimi gerçekleştiriyoruz. Üreticilerimiz ilk defa bu bölgede yağlık ayçiçeğiyle karşılaştılar ve çok da memnunlar. Ayçiçek yağı tedarik zinciri bozulduğunda soran yaşanan bir ürün. Dolayısıyla biz de ülkemizin Ayçiçek yağı üretimine katkı sağlıyoruz. Şu anda kuru şartlarda susuz tarım yapıyoruz. Buğday ekilen ve bir yıl nadasa bırakılan araziler Ayçiçek yağıyla değerlendirilmiş oldu. Yağlık Ayçiçek üretim alanlarının genişlemesini bekliyoruz. Özellikle ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’ çerçevesinde yüzde 75 hibeli üreticilerimize yağlık ayçiçeği tohumu dağıttık. Şu anda da üreticilerimiz bu hibelerimizden faydalanmaya başladı” diye konuştu.

Ayçiçeğine büyük zararlar veren çayır tırtılının Manisa’da görülmediği müjdesini veren Öztürk, “Çayır tırtılı dediğimiz zararlı Manisamızda çok şükür ki yok. Bizim hastalık ve zararlıları takip dediğimiz bir çalışma var. 21 ekip, 100’e yakın personelimizle birlikte sahada çayır tırtılına özel bir tarama gerçekleştirdik. Şu an için Manisa’da çayır tırtılı zararlısını görmedik. Bütün ekiplerimiz sahada. Diğer hastalık ve zararlılar ilgili de takip ve çalışmalarını yapıyorlar. Çayır tırtılı özelinde de ekiplerimiz teyakkuz halinde. Tarım ve Orman Bakanlığımızla da sürekli bu konuyla ilgili temas halindeyiz. Bakanlığımızla da sahamızdaki çalışma sonuçlarını bilgi veriyoruz. Manisa çayır tırtılı konusunda herhangi bir sorunla karşı karşıya değil” dedi.

Susuz tarım yaptıklarını söyleyen ayçiçeği üreticisi Mustafa Ali Köroğlu, “Bu bölgede susuz üretim yapan çiftçileriz. Böyle bir üretim bu bölgede hiç yapılmamış. Bu sene bir ilk yaptık. Çok araştırdık. Alternatif ürün olarak da yağlık ayçiçeği ekimi yaptık. Bu ekimi yaptık. Çok şükür de bu manzarayı gördük. İnşallah güzel de bir verim alırsak elimizde alternatif bir ürün olur. Susuz tarımı yapılan bir ürün” diye konuştu. Nadasa bırakılan arazilerinde koyunların ve keçilerin güdüldüğünü ancak ayçiçeği ekerek boş kalan arazilerinin değerlendiğini söyleyen Galip Köroğlu, “Buralarda zeytin olmuyor. Denemiş olalım dedik. Yağmur olsaydı daha iyi olurdu. Görüntü çok güzel. Buralarda keçi, koyun güdeceklerdi. Ama şu anda değerlendirmiş olduk” dedi. Diğer bir Ayçiçek yetiştiricisi Ramazan Bacı da, zeytin yetişmeyen kıraç arazilerde alternatif ürün aradıklarını ve devlet desteğini de değerlendirerek Ayçiçek yetiştiriciliğine başladıklarını söyledi. Haber Merkezi 

Editör: TE Bilisim