Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nda bulunan Gölmarmara ilçesine bağlı Hıroğlu Mahallesi’nde bulunan Arıcılık Eğitim ve Ana Arı Üretim Merkezi, ana arıları yetiştirip vatandaşların hizmetine sundu. İlk aşamada 21 arıcıya 210 ana arı dağıtıldı.

21 arıcıya ana arı dağıtıldı

Manisa Büyükşehir Belediyesi Arıcılık Eğitim ve Ana Arı Üretim Merkezi’nde yetiştirilen ana arılar, Manisa’da arıcıların kovanlarının verimini arttırmak için çalışacak olan arılar Manisalı 21 arıcıya dağıtıldı. Arıcılık Eğitim ve Ana Arı Üretim Merkezi’nde gerçekleştirilen dağıtım etkinliğinde, Gölmarmara İlçe Belediye Başkanı Cem Aykan, Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı heyeti, Gölmarmara İlçe Jandarma Komutanı, Merkez’deki görevliler ve  Manisalı arıcılar yer aldı.

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden Gölmarmaralı Arıcılara Destek

Alaşehir ADD bilgi yarışması düzenledi Alaşehir ADD bilgi yarışması düzenledi

“Kovan dört gün anasız olmak zorunda”


Arıcılık Merkezi sorumlusu Hüseyin Balkaya,

“Öncelikle ana arıyı koyacağımız kovan dört gün anasız olmak zorunda. Ana arısız kalan kovan kendisi ana arı üretmeye başlar. Buna izin vermeyerek kovanın ürettiği ana arıları imha ediyoruz. Bizim verdiğimiz ana arıları iki çerçeve arasına sıkıştırarak, dört gün boyunca da kovanı hiç ellemeyerek kovanın ana arıya alışmasını kabul etmesini sağlıyoruz. Verdiğimiz kitlerde ana arı 10 gün boyunca yaşayabiliyor kitin içine ana arıya baksın diye işçi arılar da koyarak ana arının yaşamasını sağlıyoruz. Sizlerden en büyük isteğimiz ürettiğimiz ana arı ile ilgili bize olumlu veya olumsuz geri dönüşleriniz. Sizlerden aldığımız geri dönüşler sayesinde kendimizi geliştirerek daha iyi ana arı üreterek sizlere daha iyi hizmet vermiş oluruz” diye konuştu.

“Elimizden gelen çalışmaları ortaya koyacağız”

Gerekli adımların atılması takdirde, Gölmarmara’ya katma değer sağlayabileceğini belirten Başkan Aykan,

“Burasını biraz daha geliştirip dışarıdan gelenler için daha büyük bir tesis haline getirebiliriz. Gerekli adımlar atılarak geliştirildiği takdirde Gölmarmara’mıza katma değer sağlayabilir. Arıcılık Eğitim ve Ana Arı Üretim Merkezi hem Gölmarmara’mızın bilinirliği için fayda sağlayabilir hem de Merkez’de verilen eğitimlerle gerçekten bu bölgede yaşayanlar için, arıcılık faaliyetleri ile uğraşanlar için büyük bir şans olur. Siz anlatırken biraz düşündüm, burasının gelişmesine katkı sağlandığında çok güzel bir yere dönüşeceği hayalimde canlandı. Bu tesis için gerekli geliştirme çalışmaları yapılarak hem Manisa’mızın hem de Gölmarmara’mızın kalkınmasına katkı sağlayacak bir yer haline getirilebilir. Biz de Gölmarmara Belediyesi olarak inşallah bu tesisin daha güzel bir hal alması için elimizden gelen çalışmaları ortaya koyacağız” ifadelerini kullandı.

  

“Yapılan bu yatırımlardan çok memnunuz”


7’den 70’e herkese eğitim verilmesinin güzel bir durum olduğunun altını çizen bal üreticisi Hüseyin Yıldız,

“Geçen sene haberimiz oldu. Başvurduk, sıramız yetişmedi. Bu sene erkenden sıra geldi. Bizden sonraki guruplara da parti parti dağıtılacak. Okuldaki çocuklardan 70 yaşındaki kişiye kadar bu merkezde herkese eğitim veriliyormuş, ne kadar güzel bir durum. Yapılan bu yatırımlardan çok memnunuz. Allah devletimize, milletimize zeval vermesin. Şuan bana verdikleri bu ana arılar 3 bin TL para tutuyor. Ben şimdi bunu bedavan alıp evime gideceğim kovanlarımı çoğaltacağım” dedi. 

“Devlet destekleyince çiftçiler kazanıyor ve üretiyor”


Küçük çiftçilerin tek başına bir şey yapamadığını belirten Hüseyin Hıroğlu,

“Buradaki arıcılar, biraz meraklı biraz da emekli insanlar katılıyor. Emeklilerin katılma sebepleri de kendilerine ekonomik katkılar sağlamak. Bu köy çok doğal, arkamız çam, suyumuz bol, altımız dere, her şeyi var, doğal yetiştiriyoruz. Küçük çiftçiler kendi başına bir şey yapamıyor. Ama devlet destekledi mi çiftçiler kazanıyor ve üretiyor. Toplum da devlet de bundan faydalanıyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin ve devletin yaptığı destekler bölgenin kalkınmasına yardımcı oluyor. Bu desteklerden çok memnunuz, kendilerine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Muhabir: ÖZGE AY