Yunusemre Çıraklık Eğitim Merkezi’nin yaklaşık 3 yıl önce depreme dayanıksız olduğu gerekçesi ile yıkılması ardından bugüne kadar yapılamayan okul için 3 oda başkanı okul bahçesinde açıklama yaptı. Sanayiye çırak yetiştiren okul öğrencilerinin şehir merkezindeki okullarda eğitim gördüğünü vurgulayan Başkanlar, öğrenci ve öğretmenlerin çok çeşitli sıkıntılar yaşandığına dikkati çekerek, bir an önce okullarına kavuşma istediklerini vurguladılar.

O mahallede 2 bin kişilik aşure dağıtıldı! Mahalle seferber oldu O mahallede 2 bin kişilik aşure dağıtıldı! Mahalle seferber oldu

Manisa'da Esnaf Odaları Çıraklık Okulunu Istiyor (8)

Manisa’nın Yunusemre ilçesinde Küçük Sanayi Sitesi’nde bulunan ve firmalara bugüne kadar binlerce Çırak, Kalfa ve Usta yetiştiren Çıraklık Eğitim Merkezi (Yunusemre Mesleki Eğitim Merkezi) okulu depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yaklaşık 3 yıl önce yıkıldı. Bugüne kadar da yeni okulun yapımıyla ilgili bir çalışma da gerçekleşmedi ve binasız kalan okulun öğrencileri kent merkezindeki çeşitli okullarda eğitim görüyorlar. 

Manisa Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Halil Kırlı, Manisa Motorlu Araçlar Tamircileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Ahmet Ülke ve Manisa Marangozlar Odası Başkanı Zeki Apak binası yıkılmış olan Yunusemre Mesleki Eğitim Merkezi önünde açıklama yaparak, sanayi esnafının okula ve öğrencilerine ihtiyaç duyduğunu mesleklerin devamlılığı için gerekli olan çırakların kalmadığını dile getirdiler.

Manisa'da Esnaf Odaları Çıraklık Okulunu Istiyor (7)

“Çalmadığımız kapı kalmadı”

Sanayide çıraklık ve çıraklık okulu sorununun kendileri için büyük bir sorun olduğunu vurgulayan Manisa Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Halil Kırlı,

“Gördüğünüz gibi yaklaşık 4 yıldan bu beri burası yıkıldı hala da yapılmadı. Manisa Milletvekilleri, parti teşkilatları ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü olmak üzere ve buradaki okul idaresi olmak üzere çok çaba sarf ettik. 2 yıl önce programa alınır demişlerdi, ne yazık ki 2024 programında da gözükmüyor. Yetkililerden bir an önce buranın bitirilmesini bekliyoruz. Artık şu keşmekeşliğin bitmesi lazım. Çocukların değişik okullarda okuması, buradaki idarenin bu şekilde çalışması, okul idaresi bile şu anda 3’e bölünmüş durumda. Gerçekten hepimiz sıkıntılı haldeyiz. Manisalı hayırseverlere ve iş insanlarına bir çağrı yapmak istiyorum. Geliniz hep birlikte bu okulu ayağa kaldıralım. Burası güzel bir okul olsun. Devletten de her şeyi beklemeyelim. Tasarruf tedbirlerinden dolayı da yakın zamanda gözükmüyor buranın yapılacağı. Geliniz burayı okul yapalım. Şu çocukların geleceğini kurtaralım.” Diye konuştu.

Manisa'da Esnaf Odaları Çıraklık Okulunu Istiyor (9)

“Çırakların çoğu fabrikaları tercih ediyor”

İkinci meselelerin de çırak bulamamak olduğunu kaydeden Başkan Kırlı,

“Bunun nedenlerinden bir tanesi metal işleri olarak organize sanayide 5 tane okul var fabrikaların içinde. Bu 5 fabrika muhtelif metal işleri hepsi, yaklaşık 400 tane çırak var burada. Bu 400 çırak çok büyük bir rakam. Milli Eğitim Bakanlığı’na sesleniyorum. Bu çocukların geleceğini heba etmeyin. Bu çocukların geleceğini karartmayın.

Bu çocuklara meslek öğretelim. Geliniz fabrikaların içindeki çıraklık okullarına öğrenci sınırlaması getirelim, 5 tane işyerinde burada fabrikada 400 tane çırak var. Sade bunlar metal işleri. Bu çocuklara gerçekten yazık oluyor. Ama biz bunları devamlı dile getirdiğimiz halde bu önlenmiyor. Tabi bunu veliler tercih ediyor. Aslında küçük sanayide yetişenle fabrikada yetişen çırakların arasında kıyaslanmayacak kadar büyük fark var. İkincisi de, veliler öğrencileri küçük sanayiye göndermek istemiyor. Şunu anlayamıyor velilerimiz, küçük sanayi de yetişen bir çırak ile fabrikalarda yetişen çırağın arasında kıyaslanmayacak kadar farklar var. Milli Eğitim Bakanlığımız bütün meslek liselerinde çıraklık eğitim bölümleri açtı. Ama bu gözlemlediğimiz kadarıyla 3-4 yıldır sürüyor. Ama bu okuldaki çıraklık yürümedi. Bazı okullarda 3 tane talebe var bazılarında 5 tane talebe var. Ama nedense yürümedi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir an önce bu uygulamayı yeniden gözden geçirmesini istiyoruz. Çıraklık okulu deyince diğer meslek liselerinde uyum sağlayamıyor öğrenciler. Ve ailelerde böyle yerleri tercih etmiyor. Bizim burada 2 bin 500 tane öğrenci varken diğer meslek liselerinde 3-5 tane öğrenci bulunuyor. Bunu da gözden geçirmesini istiyoruz.” Dedi

Manisa'da Esnaf Odaları Çıraklık Okulunu Istiyor (4)

“Gelecek yıl yapılacak derken 4 yıl geçti”

2020 yılından beri sanayideki çıraklık okulunun yerinde inşaat çalışması başlanmadığına dikkati çeken Manisa Marangozlar Odası Başkanı Zeki Apak ise

“20 yıldan beri oda başkanı olarak Tamirciler Odası Başkanı Ahmet Ülke ve Madeni Sanatkarlar odası başkanı Halil Kırlı Başkanım ve ben de tamirciler Odası Başkanı olarak devamlı AK Parti il başkanı Salih Hızlı’ya, İl Milli Eğitim Müdürü’müze, İlçe Milli Eğitim Müdürü’müzle devamlı istişare yaparak ne zaman başlatabiliriz, nasıl olur nasıl hızlandırabiliriz bunları istişare yapıyoruz. Milletvekillerimize de çok gittik geldik. Bu sene başlıyor, seneye başlıyor derken 4. Yılına girdi. Bir tane çivi çakılmadı. Yaklaşık 2 bin öğrencisi olan bir okulun öğrencileri değişik okullara gitmesi ve bu çırakların organize sanayilerine gitmesi buradaki küçük esnafların da çocuklarımız yetişse daha iyi mesleğini öğrenecek. Sıkıntılarımız büyük. Bir an önce okulun başlaması ve öğrencilerimizin burada göz önünde olması bizi mutlu edecektir.” Şeklinde tepkisini dile getirdi.

Manisa'da Esnaf Odaları Çıraklık Okulunu Istiyor (10)

Bu okul için çok mücadele verdiklerini ve gitmedik yer bırakmadıklarını kaydeden Manisa Motorlu Araçlar Tamircileri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Ahmet Ülke ise şu ana kadar çabalarının sonuçsuz kaldığını gördüklerini vurguladı.
Başkan Ülke,

“Milletvekillerine, ilçe başkanlarına her yerde biz bunları konuştuk. Ama 4 yıldan beri ne yazık ki bu yılda öğrendiğimize göre daha gündeme alınmamış. Yani bu çıraklık okulunun burada çocukların sağda solda olması gerçekken sıkıntı. Zaten çok büyük bir çıraklık sıkıntısı var. Alttan yetişen bir nesil yok. Eskiden insanlar derdi ki altın bileziğin var şimdi artık gümüşte kalmadı. Anneler babalar illa çocuğunu okutacak diye bir şey yok. Yani okuyor da ne oluyor çocuk. Yine gidip fabrikada çalışıyor. Bu çocuklar sanayide yarın gerçekten çok güzel paralar kazanacaklar. Eğitim aldıkları zaman arabalar atık teknolojiyle ilgili. Ben kendi açımdan söylüyorum. Bilgisayarı iyi kullanan teknolojiyi çok iyi kullanan artık çok para kazanacak. Biz çocuklar okumasın demiyoruz. Okusun aynı zamanda bu işi de yapsın. Veya çıraklık okuluna gelsin. Meslek lisesi diploması ayarına geldi artık bizim diplomalarımız. Bugün çıraklık okulunu bitirmiş bir çırağımız ve kalfamız artık meslek lisesi mezunu durumuna geldi. Okumak isteyenin önü açık olsun. Gelin artık sanayiye, kendinizi yetiştirin. Çok iyi paralar kazanacağınıza ben inanıyorum. Çünkü nesil tükendi. Benim dükkanımda 2 tane oğlum var. Oğlum olmasa ben dükkânı kapatmıştım. Çünkü çırak yok, bulamıyoruz.” Dedi.

CHP’li vekil de sorunu meclise kadar taşımıştı

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, okul sorununu meclis gündemine taşımış, yıkılan okulların, iki yılı aşkın süredir metruk bir şekilde bırakıldığına dikkat çekerek, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada,

“İhaleler iptal oldu, firmalar artan maliyetler nedeniyle inşaatlara başlayamadı. İki yıldan bugüne kadar bir arpa boyu yol alınamadı. Buradan iktidara soruyoruz. Bu okulları ne zaman yapacaksınız?” demişti.

Muhabir: TURĞAY DUYAR