Höbelen mantarı, Ege Bölgesi’nde daha çok Kuzu Göbeği olarak tabir edilen ve çok sevilen mantar türlerinin başında gelir.

Doğada çok nadir bulunan bu mantarı toplamak herkes için kolay değil. Bunun sebebi ise, rengi ve deseni sebebiyle doğada çok iyi kamufle olabilmesi. Yöre halkının toplamaya alışık olması sebebi ile köylülerin görmesi daha kolay.

Biçiminin oduna benzemesi ve renginin de ormandaki kurumuş dalları andırması, Kuzu göbeği mantarını doğadaki ayırt ediciliğini azaltan nedenler arasında.

Manisa'da Kuzu Göbeği Mantarının Mevsimi Başladı Kuzu Göbeği Nasıl Toplanır (4)

Nerelerde yetişir?

Manisa'da Mart aylarında yetişmeye başlayan Kuzu Göbeği, toplanmaya başlandı.

Daha çok sürülmüş orman arazisinde yetişen Kuzu Göbeği mantarı, birçok kişinin de geçim kaynağı. Kurutulmuş olarak da satılan bu mantarın tazesinin kilogram fiyatı bin lirayı aşıyor. Kurusunun kilogram fiyatı ise 6 bin lira civarında satılıyor.

Manisa'da Kuzu Göbeği Mantarının Mevsimi Başladı Kuzu Göbeği Nasıl Toplanır (5)

Kuzu Göbeği mantarının, sporlarının toprağa yeniden dökülmesi ve mevsimi geldiğinde tekrar çıkması için ise sepetlerle toplanması gerekiyor.

Bu mantarı toplamanın bir püf noktası da bıçak yardımıyla büyük parçayı kök kısmından ayırmak. Kalan parçaları ise orman bitkisiyle üzerini örtmek. Bu sayede kök kısmında bulunan küçük mantarların büyümesi sağlanır.

Manisa'da Kuzu Göbeği Mantarının Mevsimi Başladı Kuzu Göbeği Nasıl Toplanır (2)

Sarıgöl'de 390 ünite kan toplandı Sarıgöl'de 390 ünite kan toplandı

Eşsiz tadıyla Kuzu Göbeği mantarı

Tadının etten bile lezzetli olduğunu dile getiren bir vatandaş,

“Biz toplamayı da yemeyi de çok seviyoruz. Herkes bulamadığı için pek bilmiyor. Ama biz her sene ormana gidip arıyoruz. Soğanla yemeğini yapıyorum etten bile tatlı oluyor.” dedi.

Manisa'da Kuzu Göbeği Mantarının Mevsimi Başladı Kuzu Göbeği Nasıl Toplanır (3)

Kaynak: ÖZGE AY