Manisa Lokantacılar Oda Başkanı Mehmet Akgül, sadece bize özel olarak iftar menüsü hazırlayarak iftarda ne yapacağım ne hazırlayacağım derdine son verdi.

Bugün iftar menüsünde ise bizlere yayla çorbası, kıymalı kibrit kebabı ve kadayıflı muhallebi var. Bugünkü menümüzün tarifini kendisi bizlere hem malzemesi hem de yapılışı olarak anlatıyor.

Manisalılar Için Iftar Menüsü

Aşçı Mehmet Akgül sevdiğim çorbalardan biri oluyor şu size tarifini vereceğim yayla çorbası dedi. Çorbanın malzemelerine bize şu şekilde sıralıyor:

Yarım çay bardağı pirinç

1.5 litre su

1 su bardağı yoğurt

1 yumurta

Yarım su bardağı un

3 yemek kaşığı sıvı yağ

2 yemek kaşığı tereyağı

Tuz

Nane

Leyla Keskin baba mesleğini yıllardır devam ettiriyor Leyla Keskin baba mesleğini yıllardır devam ettiriyor

 Çorbanın yapılışı aşçı Akgül şöyle anlatıyor:

“Su, sıvı yağ, tuz ve pirinçler tencereye alalım. Pirinçler yumuşayıncaya kadar kaynatalım. Ayrı bir kasede yoğurt, yumurta ve un, 1 su bardağına yakın su ile birlikte iyice çırpıp karıştıralım. Pirinçler yumuşayınca hızlıca karıştırarak yoğurtlu karışım çorbaya ekleyelim. Kaynayana kadar karıştıralım ki toplanma kesilme olmasın. Kaynayınca kısık ateşte 10-15 dk kaynatılır. Ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin.”Sunu mu içinse çorbaları kaseye alalım. Küçük bir tavada tereyağını kızdıralım ve nane ekleyelim. Çorbanın üzerine ekleyerek sunuma hazır hale getirelim."

Çorbayı hazırlarken olan püf noktasını şöyle ekliyor aşçı Mehmet amca;

“Yoğurdun kesilmemesine ve top top olmamasına dikkat edelim” dedi.

Manisalılar Için Iftar Menüsü (2)

Aşçı Mehmet Akgül bugün size ana yemek ama hafif olacak bu seferki hemde öocuklarında çok sevdiği bir yemek olduğu belirtti. Ana yemeğimiz kıymalı kibrit kebabı.

Kıymalı kibrit kebabının malzemeleri;

250 gr kıyma

1 tane soğan

1 tane kırmızı biber

2 diş sarımsak

1 tane domates

4 tane orta boy patates

1 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı domates salçası

1 kase yoğurt

Bir tutam maydanoz

Tuz

Karabiber

Akgül, Kolay olduğunu belirttiği kebabın yapılışı:

“Kıymamızı tencereye alalım. Suyu salıp geri çekene kadar pişirelim. Suyunu çektikten sonra kıymamıza tereyağını ekleyelim. Devamında ise kırmızı biberi ekleyip pişirelim. Daha sonra ince ince kıydığımız soğanı ekleyelim. Biraz soğanla da piştikten sonra salçasını ekleyelim ve güzelce kavuralım. Ardından domateslerini ekleyelim. Domateslerde piştikten sonra tuz ve kara biberini ekleyerek ocaktan alalım.

Sonra patatesleri soyalım ince ince ve kibrit çöpü gibi keselim. Güzelce kızartalım ve servis tabağına alalım. Üzerine kasede karıştırıp hazırladığımız yoğurdu dökelim. Yoğurdun üzerine de kavurmuş olduğumuz kıymayı alalım. İsterseniz maydanozla süsleyebilirsiniz” dedi.

Manisalılar Için Iftar Menüsü (3)

Akgül, hiç tatlısız olur mu? Tabi ki olmaz diyerek bize kadayıflı muhallebinin tarifini veriyor.

Kadayıflı muhallebinin malzemeleri:

300-350 g kadar tel kadayıf

3 yemek kaşığı tereyağı

5 yemek kaşığı toz şeker

1,5 su bardağı dövülmüş ceviz

Muhallebisi için:

1 litre süt

4 yemek kaşığı un

3 yemek kaşığı mısır nişastası

1 su bardağı toz şeker

1 paket vanilya

1 adet yumurta sarısı

1 paket sıvı krema (200ml)

Aşçı Mehmet amca yemeklerden sonra güzel ve hafif bir tatlı olacağını belirtti:

“Önce Kadayıfı kavurarak başlayalım. Kadayıfı ince ince kırın. Tavada tereyağını eritin ve şekeri, kadayıfı ekleyerek pembeleşinceye kadar kavurun. Devamında ise cevizi ilave edin ve bir süre daha kavurup ocaktan alın.

Ardından tatlımızın muhallebisini hazırlamaya başlayalım. Krema ve vanilya hariç tüm malzemeleri tencereye alarak karıştıralım. Muhallebi kaynadıktan sonra ocaktan alalım.  10-15 dk. Soğuması için kenara alalım.  Sonrasında vanilya ve sıvı kremayı ilave edelim. Pürüzsüz bir görüntü alana kadar çırpalım. Hazırladığımız krema ve kadayıfı tepsiye yerleştirelim. Kaba önce kızartmış olduğunuz kadayıfların yarısını dökün ve tabanına güzelce yayın. Üzerine hazırlamış olduğumuz kremayı dökelim. En üste kalan kadayıfları serin. Tatlıyı soğumaya bırakalım. Servis yapmadan önce buzdolabına alalım.”

Muhabir: RESULENUR KANTAR