Manisa Lokantacılar Oda Başkanı Aşçı Mehmet Akgül, ramazana özel iftar menüsünü sadece bizim okuyucularımız için hazırladı. 16 Mart Cumartesi günü ne pişirsem diye düşünüyorsanız cevabı haberimizin içinde.

Hem çalışıp hem iftar için misafirine yemek hazırlayan hanım kızlarımız için gelsin bu menüler diyen Aşçı Mehmet Amca taifleri anlatırken;

“Ramazan’ın bereketli ve misafiri bol geçtiği için kimse zorluk yaşamasın özellikle hem çalışıp hem iftar için misafirine yemek hazırlayan hanım kızlarımız için gelsin bu menüler” diyor.

Ramazan sofralarınız için bu gün ne pişirsem diyorsanız işte günün menüsü:

Mercimek çorbası
Fırında sebzeli tavuk
Güllaç 

Iftar Menüsü (2)

Ünlü sanatçı Fatma Turgut Manisa’ya geliyor Ünlü sanatçı Fatma Turgut Manisa’ya geliyor

Mercime çorbasının püf noktası
Aşçı Mehmet Akkül mercimek çorbası tarifini verirken önemli bir de püf noktasına değiniyor.

"Mühim olan mercimeği nerden aldığınız değil, pişirirken ne kadar emek verdiğinizdir. En önemli püf noktası ise  yemekleri severek yapmak o zaman yemeğin lezzeti artar" diye belirtiyor.

Mercimek çorbasının malzemeleri:
2 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet soğan
2 yemek kaşığı un
1 adet havuç
Yarım yemek kaşığı biber ya da 1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
2 litre sıcak su
5 yemek kaşığı sıvı yağ
Sosu için:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı nane


Herkesin yaptığı bu çorbaya bayıldığını söyleyen Manisalıların sevdiği bir değer olan Aşçıu Mehmet amca çorbanın sosunun mühim olduğunu beltiyor. sos önemli diyen Aşçı Mehmet Akgül'ün işet o meşhur mercimek çorbası tarifi;

“Sıvı yağı tencereye alınarak yemeklik doğranan soğanları hafif kavurun. Ardından un ilave edilerek kısık ateşte biraz kavuralım. Sonra salçasını ve havuçlarını ekleyelim. İyice yıkanıp suyu süzülen mercimekleri de ilave edip üzerine su ekleyip karıştıralım kapağını kapatıp kaynamaya bırakalım. Çorbamız olana kadar ara ara karıştırmaya devam edelim dibi tutmasın buna dikkat. Çorba piştikten sonra süzme yöntemini dilediğiniz yöntemle yapabilirisiniz. Karabiber ve tuzu ekleyip karıştıralım. 5 dakika ocakta kaynatalım ve çorbamız hazır."

"Üzeri içinde küçük bir tavaya iki yemek kaşığı tereyağı alın. Yağ kızdırdıktan sonra üzerine toz kırmızı biberi ve naneyi ekleyin. Çorbamız iftara hazır."

Iftar Menüsü

Akgül  'sizlere güzel bir ana yemek geliyor 'diyerek sebzeli tavuğun malzemeleri ve yapımını anlatıyor.

Fırında sebzeli tavuğun malzemeleri:
500 gram tavuk göğsü
3 -4 adet patates
5-6 adet yeşil biber
3 diş sarımsak
1 adet soğan
Sosu için;
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça
1 su bardağı su
Kekik
Karabiber
Kırmızı biber
Kekik
Kendine has özel fırında sebzeli  tavuk tarifini verirken kullanacağımız malzemeleri orantılı şekilde artırarak yemeği çoğaltabileceğimizi söyleyen Aşçı Mehmet Akgül;

“Tavukları kuşbaşı doğrayın. Patatesleri küp şeklinde doğrayalım. Biberleri ve soğanı uygun şekilde doğrayıp hepsini kaba alalım. Salça ve zeytinyağını bir kaseye alalım. Su ve baharatları da üzerine ekleyip bir güzel karıştıralım. Sonrasında kaba aldığımız malzemeleri karıştırıp fırın tepsisine dizelim. Ardından hazırlamış olduğumuz salçalı sosu üzerine dökelim. Yemekle sosun harmanlandığından emin olalım ve fırına verelim 40-50 dakika pişmeye bırakalım ara ara kontrol yapalım yanmasın.” diyor.

Iftar Menüsü (3)

Ramazan’la özdeşmiş geleneksel bir tatlıyla karşımıza geliyor Mehmet Akgül. Tatlımızın güllaç hem serin hem lezzetli hem de hafif bir tatlı olduğunu söyleyen aşçı Akgül, tatlın malzemelerini ve tarifini bizlere veriyor.

Güllaç için malzemeler:
12 yaprak güllaç
1,5 litre süt
2 su bardağı şeker
Çekilmiş ceviz
2 yemek kaşığı gül suyu
Üzeri için:
Toz Antep fıstığı
Kiraz şekerlemesi
Tatlımızın yapımını sabırsız bir şekilde hemen anlatmaya başlayan Akgül,

“Önce süt ve şekeri tencereye alarak ısıtıyoruz, eriyene kadar karıştırtıyoruz. Sütü çok fazla ısıtmanıza gerek yok, şekerin erimesi yeterli olacaktır. Süt eli yakmayacak şekilde olduğunda güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde tepsimize yerleştiriyoruz. Ve üzerinin her tarafına gelecek şekilde kepçeyle süt döküyoruz. Yarıya geldikten sonra arasına ceviz serpeliyoruz. Geri kalan güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak işleme devam edelim.Kalan sütün içerisine 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyip tatlının üzerine gezdirelim. Hazırladığımız tatlımızı 2 saat kadar buzdolabında muhafaza edelim. Süslemesini size bırakıyorum.” dedi

Muhabir: RESULENUR KANTAR