Manisa’da halkın Mehmet amca diye bildiği Lokantacılar Oda Başkanı Mehmet Akgül’den iftar sofraları için yemek tarifleri geldi.

İftar için Mehmet Akgül, "Başlangıç için hafif ve lezzetli olacağını düşündüğün bir çorbayla başlıyorum" dedi. İşte iftar menümüz şu şekilde.

Manisalı Aşçı Mehmet Akgül’den Ramazan’a Özel Iftar Menüsü

Çorba olarak kremalı şehriyeli tavuk çorbasını öneren Mehmet Akgül tarifini anlattı:

Çorbanın malzemeleri

1-2 adet tavuk but ya da göğüs eti

1 yemek kaşığı tereyağı

5-6 yemek kaşığı sıvı yağ

1 paket krema

½ çay bardağı tel şehriye

2.5 yemek kaşığı un

Tuz

Karabiber

Pul biber

Çorbanın yapılışı

Tavukları tencereye koyup üzerine geçene kadar suyla dolduruyoruz biraz tuz atıp haşlanmasını bekleyelim haşlandıktan sonra küçük parçalar haline getirelim. Tencermizin içine tereyağ ve sıvıyağı alıp unu ekleyelim unun rengi dönene kadar karıştıralım. Unun rengi döndükten sonra 1.5 litreye yakın suyla beraber tavukları haşladığımız suyu ekleyelim. İçerisine şehriyelerimizi ekleyelim ve karıştırmaya devam edelim. Kremayı eklerken kremaya çorbanın suyundan alalım ki çorbamız kesilmesin. Kaynadıktan sonra altını kapatalım.

İsteye göre üzerine yağ kavurup pul biber ekleyebilirsiniz.

Manisalı Aşçı Mehmet Akgül’den Ramazan’a Özel Iftar Menüsü (1)

Ana yemek olarak ise Mehmet Akgül’den fırında patlıcan kebabı tavsiye edildi. Aşçı Mehmet ağır olsada sofralarda farklı bir yeri ve lezzetti olduğunu dile getirdi. Bu menüde bu ana yemeğimiz ağır olmayacağını söyledi. 

Ana yemeğimiz fırında patlıcan kebabının tarifi şöyle anlattı:

Malzemeleri

4 adet orta boy patlıcan

Köfte için:

500 gr orta yağlı kıyma

1 adet soğan

2 diş sarımsak

1 adet yumurta

Maydanoz

1 çay bardağı bayat ekmek

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı pul biber

Kimyon

Tuz

Sosu için:

2 yemek kaşığı sıvı yağ

1 diş sarımsak

1 adet domates

1 tatlı kaşığı salça

1,5 su bardağı sıcak su

Tuz

Karabiber

Üzeri için

Sivri biber

Domates

Fırında patlıcan kebabının yapılışı

Patlıcanları dilimleyip, tuzlu suda açısı gitmesi için bekletelim.

Bir kaba kıyma, soğan, sarımsak, yumurta, maydanoz, bayat ekmek ve baharatları alarak yoğuralım. Yoğurduğumuz harç olduktan sonra seçil vermeye başlayalım. Şekil verilen köftelerimize biraz dinlendirelim.

Köftenin sosu için tavaya sıvı yağı alalım, üzerine doğradığımız sarımsağı ekleyerek kavuralım. Üzerine domates, salça, tuz ve karabiberi ekleyerek karıştıralım. Sıcak suyu da ekleyelim, 5 dakika kadar pişirdikten sonra altını kapatalım.

Dinlenen köfteleri ve patlıcanları şişe bir patlıcan bir köfte yan yana olacak şekilde sıralayalım. Hazırladığımız çöp şişleri fırın kabına alalım. Domates ve biberleri koyarak üzerine salçalı sosu gezdirelim ve fırına verelim.

Manisalı Aşçı Mehmet Akgül’den Ramazan’a Özel Iftar Menüsü (2)

Lokantacılar Oda Başkanı Mehmet Akgül’den “Yemekten sonra tatlısız olmaz” dedi. Tatlı olarakta dondurmalı irmik helvası tarifi verdi.

Dondurmalı irmik helvasının malzemeleri;

500 gram irmik

1 paket margarin veya tereyağı

Şerbeti için:

2 su bardağı süt

1 su bardağı su

2 su bardağı şeker

Üzeri için:

Fıstık

İçi için:

Sade dondurma

Dondurmalı irmik helvasının yapılışı;

Süt, su ve şekeri küçük bir tencereye alın, şeker eriyene kadar karıştıralım. Kaynatmadan şeker erimesi yeterli olur. Sonra irmiği kavurmaya başlayalım. İrmiği kavurabileceğiniz bir tencereye margarini alın ve eritin. Margarin eridikten sonra irmiği ilave edin. Tahta bir kaşık ile irmiğin rengi koyulaşana kadar sürekli karıştırın. Kavurduğumuz ve rengi yeterli olduktan sonra şerbeti üstüne ilave edelim. Daha sonra 6-7 dk. kadar karıştırarak koyulaşmasını bekleyin. Sonrasında helvanın demlenmesini bekleyin.

Türkiye'nin yüzde 26'sı çocuk Türkiye'nin yüzde 26'sı çocuk

Servis yaparken helvanın içine dondurma dolduracak şekilde kaseye yerleştirelim. Üzeri için fıstık ile süsleyerek servis yapalım.

Muhabir: RESULENUR KANTAR