Manisa Lokantacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Yoğurtçular Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül'den Ramazan ayının 16. gününe özel iftar menüsünü Manisalılar için açıkladı.

Manisa’nın 50 yıllık kuru fasulye ustası Aşçı Mehmet’in iftar için hazırladığı menü şu şekilde açıkladı:

Miniklerin yetenekleri bu fuarda tespit ediliyor Miniklerin yetenekleri bu fuarda tespit ediliyor

Manisalı Aşçı Mehmet’ten Ramazan Için Iftar Menüsü

Manisa’nın Aşçısı Mehmet Akgül’den Yayla Çorbasının yapımını ve malzemelerini paylaştı.

Aşçı Mehmet’in Yayla Çorbasının Malzemeleri

  • 1 fincan pirinç (Türk kahvesi fincanı)
  • 7 su bardağı su
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 yumurta
  • Yarım fincandan biraz fazla un (Türk kahvesi fincanı)
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz
  • Nane

Aşçı Mehmet’in Yayla Çorbasının yapımını şu şekilde anlattı:

“Su, sıvı yağ, tuz ve pirinçler tencereye alınır. Pirinçler yumuşayıncaya kadar kaynatın. Ayrı bir kasede yoğurt, yumurta ve un, 1 su bardağına yakın su ile birlikte iyice çırpın. Pirinçler yumuşayınca hızlıca karıştırarak yoğurtlu karışım çorbaya ekleyin. Kaynayana kadar karıştırın. Kaynayınca kısık ateşte 10-15 dk kaynatın. Ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin. Çorbamız piştikten sonra altı kapatın. Servis yaparken, bir yerde tereyağı kızdırılarak nane ile karıştırın. Ve kaselerdeki çorbaların üzerinde gezdirin. Kalan naneli tereyağını tenceredeki çorbaya koyup karıştırın.”

Manisalı Aşçı Mehmet’ten Ramazan Için Iftar Menüsü (1)

Aşçı Mehmet’ten çorbanın ardından Köfteli Patlıcan Sarmasının tarifini açıkladı.

Köfteli Patlıcan Sarmasının Malzemeleri

  • 4-5 adet patlıcan
  • Birkaç domates ve biber

Köftesi için;

  • 300 gram kıyma (orta yağlı dana kuzu karışık olabilir)
  • 2 adet patates
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
  • 1 diş sarımsak (dövülmüş)

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı domates sosu
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • Sıcak su

Aşçı Mehmet’ten köfteli patlıcan sarmasının yapılışını şu ifadelerle anlattı:

“Patlıcanları alacalı soyup, uzunlamasına dilimleyelim. Tuzlu su içerisine alarak, 15-20 dakika bekletin. Bu sırada köftesi için, patatesleri rendeleyip suyunu sıkın. Benim kıymam az olduğu için patates ekleyin.

Köfte için gerekli malzemeleri bir kaba alıp, köfte harcını yoğurun. Köfte harcından parçalar kopararak, şekillendirelim. Suda bekleyen patlıcanları, kağıt havlu ile kuruladıktan sonra tavada sıvı yağ ile arkalı önlü kızartalım. Patlıcanlar kızardıktan sonra, aynı tavaya biraz daha yağ ekleyip köfteleri de kızartalım. Kızaran patlıcanın bir kenarına köfte yerleştirip, rulo şeklinde saralım. Patlıcan küçükse, iki patlıcanı birbirine ekleyin. Köfteli patlıcan rulolarını fırın tepsisine yerleştirelim. Aralarına domates veya varsa yeşil biber koyalım.

Yemeğin sosu için, salçayı bir kasede sıcak su ile çözdürelim. Salçanın ve sosun tuzuna göre tuzunu ayarlayalım. Hazırladığımız sosu da fırın tepsisine boşaltalım. Yemeğimizi önceden ısıtmaya başladığımız, 180 derece fırında yaklaşık 30 dk pişirelim.”

Manisalı Aşçı Mehmet’ten Ramazan Için Iftar Menüsü (3)

Aşçı Mehmet’ten, tadı damağınız da kalacak lezzetli bir tatlı tarifi yapımını paylaştı.

Etimek Tatlısı Malzemeleri

  • 12 adet tuzsuz etimek
  • Şerbeti için:
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su

Muhallebisi için:

  • 1 litre süt
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 6 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası

Üzeri için:

  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı süt (200ml)
  • Ceviz ya da Antep fıstığı

Aşçı Mehmet’ten, Etimek Tatlısının yapımı,

“2 su bardağı sıcak su ile 1,5 su bardağı şekeri minik bir tencereye alarak kaynatın. Kaynamaya başladıktan 5-6 dk. sonra altını kapatarak. Şerbeti 10 dakika kadar bekletin. Bu arada da genişçe bir borcama etimeği güzelce sıralayın. Kepçe yardımı ile şerbeti etimeklerin her yerine gelecek şekilde dağıtın. Etimekler ıslanırken hemen muhallebiyi hazırlamaya başlayın. 1 litre sütün içine vanilya ve tereyağı hariç tüm muhallebi malzemelerini ekleyin. İyice çırptıktan sonra kaynayana kadar karıştırarak muhallebiyi hazırlayın. Kaynamaya başladıktan sonra vanilya ve tereyağı ilave ederek 2-3 dk. kadar daha karıştırın ve ocağı kapatın. Muhallebi 5 dakika kadar dinlendikten sonra etimeklerin üzerine dökerek yüzeyini düzeltin. Krem şantiyi tatlının üzerine dökmeden önce iyice soğuması için tatlıyı beklemeye alın. Soğuduğundan emin olmadan krem şantiyi eklemeyin. Afiyet olsun” dedi.

Muhabir: RESULENUR KANTAR