Manisa Lokantacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Yoğurtçular Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül'den Ramazan ayının 15. gününe özel iftar menüsünü açıkladı.

Kuru fasulye ustası Aşçı Mehmet Akgül, bugünkü iftar menüsünün bizlerle paylaştı.

İftar menüsü;

  • Soğuk Ayran Aşı Çorbası
  • Pideli Tavuk Kebap
  • Bülbül Konağı

Manisalı Aşçı Mehmet’ten Ramazan’ın 15. Günü Iftar Menüsü (2)

Manisa'dan Gazze’ye uzanan yardım eli Manisa'dan Gazze’ye uzanan yardım eli

Aşçı Mehmet, geleneksel Soğuk Ayran Aşı Çorbasının tarifini iftar menüsünü ekledi.

Aşçı Mehmet’ten, Soğuk Ayran Aşı Çorbası Malzemeler;

  • 1 su bardağı buğday
  • Sıcak su (üzerini geçecek kadar)
  • 1 su bardağı nohut
  • 3 su bardağı yoğurt
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tutam dereotu
  • 4 su bardağı su

Aşçı Mehmet, Soğuk Ayran Aşı Çorbası yapımı şu ifadelerle anlattı:

“1 gece önceden ıslattığımız buğdayı alalım, üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyerek pişmeye bırakalım. Buğdayların pişmesine yakın önceden haşladığımız nohutları da ekleyelim ve 5 dakika daha birlikte pişirelim. Süre sonunda ocağı kapatalım ve soğumaya bırakalım. Uygun bir kaba yoğurt, tuz, nane, dereotu ve suyu alarak karıştıralım. Haşladığımız nohut ve buğdayın suyunu süzelim ve yoğurtlu karışımın içerisine ekleyelim ve karıştıralım.”

Manisalı Aşçı Mehmet’ten Ramazan’ın 15. Günü Iftar Menüsü (3)

50 yıllık kuru fasulye ustası Aşçı Mehmet’ten Pideli Tavuk Kebabı Malzemeleri

  • 1 adet pide veya ekmek
  • 1 kase yoğurt
  • Yarım tavuk göğüs
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kekik
  • Toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı salça
  • Sıvı yağ
  • Tereyağı

Aşçı Mehmet’ten Pideli Tavuk Kebabının yapımı şu şekilde;

“İlk olarak, pidemizi suyla ıslatalım.  Küp küp doğrayalım ve fırın tepsisine alıp, 200 derecede kıtırlaştıralım. Tavukları küp küp doğrayıp, sıvı yağda kapağı kapalı şekilde suyunu bırakıp çekene kadar pişirelim. Salça ve baharatları da ekleyip, birkaç dakika daha pişirip ocaktan alalım. Kızaran pideleri fırından alıp, içine yarım yemek kaşığı tereyağı atıp karıştıralım. Sonra pideleri servis tabaklarına alıp, üzerine kasede tuzla çırptığımız yoğurdu dökelim. Üzerine de tavukları paylaştıralım” dedi.

Manisalı Aşçı Mehmet’ten Ramazan’ın 15. Günü Iftar Menüsü (4)

Aşçı Mehmet, Bülbül Konağı Tatlısı Malzemeleri paylaştı;

  • 1 paket margarin (250 gram)
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
  • 1 kase ceviz içi

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

Aşçı Mehmet, Bülbül Konağı Tatlısı yapımını şu şekilde anlattı:

“Önce şerbetini hazırlayıp soğutun. Hamuru için erimiş margarini, yoğurdu, sirkeyi, sıvı yağını, vanilyayı ve yumurtanın sarısını (beyazını arası için kullanacağız) bir kaba ekleyelim. Sonra un ve kabartma tozunu yumuşak hamur elde edene kadar ekleyin. Hamuru iki eşit parçaya bölün. İlk parçayı merdane yardımıyla açalım.  Sonra bu hamurdan bir çay bardağı yardımıyla yuvarlaklar olarak keselim. Ayırdığımız ikinci parça hamuru da aynı şekilde açıp ve diğerine eşit sayıda yuvarlaklar kesin. İkinci parçadan kestiğimiz yuvarlakların ortasını küçük bir şişe kapağıyla kesin. Simit şeklinde ikinci parçaları birincinin üzerine yumurta akı sürerek yapıştırın. Son olarak ortasına birer ceviz içi yerleştirip yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizin. Fırında 200 derecede üzerleri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarıp bülbül konağımızın ilk sıcaklığı gittikten sonra üzerine hazırladığımız soğuk şerbeti döküp çekmesini bekleyin.”

Muhabir: RESULENUR KANTAR