Manisalı aşçı Mehmet Akgül’den Manisalılara iftar menüsü geldi. Yılların aşçısı Manisa Lokantacılar Oda Başkanı Mehmet Akgül iftar menüsü için kolları sıvadı.

Ramazan ayına özel hazırlanan iftar menüsünde Aşçı Mehmet Akgül bugün geleneksel lezzetlere yer verdi.

İftar menümüz şu şekilde;

Domates çorbası

Hünkar beğendi

Şekerpare

Ramazan Ayına Özel Iftar Menüsü (3)

Aşçı Akgül, çorbada dikkat etmeniz gereken püf nokta kıvamı olduğunu belirtti.

Domates çorbasının malzemeleri şu şekilde;

4-5 adet domates

2 yemek kaşığı tereyağı

3 çorba kaşığı un

1 litre sıcak su

1 su bardağı süt

Rendelenmiş kaşar

Aşçı püf nokta “Sütün oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz” dedi.

Domates çorbası yapımının zevkli olduğunu belirten Mehmet Akgül,

“Yağ ve un bir tencerede hafifçe kavrulur. Ocağı yüksek ateşte açarak unu yakmamaya dikkat edin. Kabuğu soyulmuş domatesleri, küp küp kesilmiş domates robottan geçirilip bu karışıma ilave edilir, birkaç dakika kavurun. Hemen ardından bir litre kadar su ilave edilip karıştırmaya devam edin. 15 dakika bu şekilde kaynatın. Daha sonra süt ilave edilip birkaç dakika daha kaynatılarak tuzu ilave edilip ocaktan alınır. Servis yaparken üzerine kaşar peyniri rendesi ilave edin” şeklinde anlatımda bulundu.

Ramazan Ayına Özel Iftar Menüsü

Sırada iftar menüsünün ana yemeği olan hünkar beğendi yemeği var. Hünkar beğendi yemeğinin malzemeleri;

200g kuşbaşı et

3 yemek kaşığı sıvı yağ

1 adet soğan

1 adet biber

1 adet domates

1 yemek kaşığı salça

1,5-2 su bardağı su

Tuz

Karabiber

Beğendi için;

3 adet patlıcan

1 su bardağı süt

1 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı un

Tuz

Yarım su bardağı kaşar rendesi

Hünkar beğendi için yapılış aşamasını bize bir bir özenle anlattı aşçı Mehmet Akgül,

“İlk olarak patlıcanlar fırında ya da ocakta közleyin. Közlenen patlıcanların kabuğunu soyulup doğrayalım. Beğendi için tavada yağ ve un karıştırılarak kavurun. Patlıcanlar tavaya eklenir ve iyice ezilerek karıştırılır. Ocağın altı iyice kısılarak süt yavaş yavaş karıştırarak patlıcana ilave edilir. İyice karıştırılır. Son olarak tuz ve ardından kaşar peynir rendesini ekleyin, karıştırıp ve ocak kapatın. Kaşar da tamamen karıştırılarak beğendi hazırlanır.

Ayrı bir tavayı yağ ile ocağa konulur. Tava ısındığında etler ilave edilir. Etler suyunu bırakıp çekene kadar kavrun. İnce doğranmış soğan ve biberler eklenir, kavurmaya devam edin. Onlar da kavrulunca salça eklenip karıştırın. Salçadan sonra doğranmış domates eklenir. 1,5-2 su bardağı sıcak su da göz kararı eklenerek kapağı kapatılıp etler pişene kadar pişirilir. Piştikten sonra tuzu karabiberi eklenir, karıştırılır. Ocağın altı kapatılır. Servis tabağınıza önce beğendiyi üstüne de etinizi koyarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun” dedi.

Ramazan Ayına Özel Iftar Menüsü (2)

Türk halkının en sevdiği şerbetli tatlılar olduğu genel olarak bilinmekte, iftar menüsünde şekerpare tatlısının yapım aşamasını haber sitemiz için anlattı.

Şekerpare tatlısı için malzemeleri;

125 gram oda ısısında margarin

 Yarım su bardağı pudra şekeri

 3 çorba kaşığı silme irmik

 1 adet yumurta

 2,5 su bardağı un

 1 paket vanilya

 1 çay kaşığı kabartma tozu

 1 çay bardağı fındık

Leyla Keskin baba mesleğini yıllardır devam ettiriyor Leyla Keskin baba mesleğini yıllardır devam ettiriyor

Şerbeti için:

2 su bardağı şeker

3 su bardağı su

4-5 damla limon suyu

Aşçı Mehmet Akgül, Şekerpare tatlısının yapımını şu şekilde anlattı:

“Bir kaba yağı, pudra şekerini koyup karıştırın. Yumurtayı ilave edip karıştırmaya devam edelim. İrmiği, kabartma tozunu, vanilyayı ve unu azar azar ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edelim. Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar kopartıp elimizle yuvarlıyoruz. Üzerini çok hafif düzleyip ortalarına birer bütün fındık içi yerleştiriyoruz. Yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri altın sarısı rengini alana kadar yaklaşık 30 dakika pişirelim.

 Şerbet için derin tencereye suyu ve şekeri koyup yaklaşık 10-15 dakika arası kaynatalım. İndirmeye yakın limon suyunu ekliyoruz 2-3 dakika daha kaynatalım. Şerbeti ılıması için bırakıyoruz. Pişen şekerpareleri fırından alıp 2 dakika kadar bekletip ılık şerbeti üzerine kepçe yardımı ile yavaş yavaş gezdirelim.”

Muhabir: RESULENUR KANTAR