Manisa Lokantacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Yoğurtçular Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül'den Ramazan ayının 17. gününe özel iftar menüsünü Manisalılar için paylaştı.

Manisa’nın 50 yıllık kuru fasulye ustası olan Aşçı Mehmet Akgül, iftar menüsünde Tarhana Çorbası, Çökertme Kebabı ve Muhallebi Kemalpaşa Tatlısı olduğunu açıkladı.

Iftar 17 (3)

Aşçı Mehmet, yörenden yöreye farklılık gösterilen hastaları şifa olan Tarhana çorbasının tarifini verdi.

Tarhana Çorbası Malzemeleri

  • 3 yemek kaşığı ev tarhanası
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 6 su bardağı su
  • Kırmızı pul biber
  • Karabiber
  • Tuz

Aşçı Mehmet’ten Tarhana çorbasının yapımını,

“Tenceremizin içerisine sıvı yağ, nane, salça, baharatlar ve tarhanayı ekleyip biraz karıştırarak kavuruyoruz. Suyu yavaş yavaş ilave ediyoruz ve devamlı karıştırarak pişiriyoruz. Kaynadıktan sonra 5 dakika daha bekleyip ocaktan alın” ifadelerle anlattı.

Türkiye'nin yüzde 26'sı çocuk Türkiye'nin yüzde 26'sı çocuk

Iftar 17 (2)

Aşçı Mehmet, ana yemek olarak menüdeki çökertme kebabının malzemeleri ve yapımı şu şekilde paylaştı.

Aşçı Mehmet’ten, Çökertme Kebabı Malzemeleri

  • 800 gr dana eti (julyen doğranmış)
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 su bardağı sıcak su (400 ml)
  • 4 adet patates

Servis için;

  • 1,5 su bardağı yoğurt
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 50 gr tereyağı
  • 1 çay kaşığı pul biber

Aşçı mehmet’ten çökertme kebabının yapımı şu şekilde anlattı:

“Çökertme kebabı için öncelikle etlerimizi julyen olacak şekilde doğrayın. Ardından tencereye alarak etler suyunu salıp çekene kadar, ara ara karıştırarak yaklaşık 30 dakika pişirelim. Et suyunu çektikten sonra yaklaşık sıvı yağ ve yemeklik doğranmış soğanı ilave edin. Birkaç dakika soğanları da etle birlikte kavurun. Biber salçası, toz biber, pul biber, kekik ve tuz ekleyerek 1-2 tur karıştıralım. Ardından suyu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatalım ve orta ateşte suyunu çekip yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakın. Patatesleri ince kibrit çöpü şeklinde doğrayın ardından kızgın yağda da kızartabilirsiniz. Etlerimiz suyunu çekip lokum gibi piştikten sonra sunum kısmına geçebiliriz.

Servis için öncelikle tabağa kızarmış patateslerimizi alın. Üzerine biraz tuzla çırptığımız yoğurdu gezdirin. Yoğurdun üzerine daha sonra etlerimizi yerleştirin. Son olarak tereyağında kızdırdığımız pul biberi de yemeğin üzerine gezdirelim.”

Iftar 17 (4)

50 yıllık kuru fasulye ustası aşçı Mehmet, menüdeki tatlının yapımını Manisalılar için paylaştı.

Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı Malzemeleri

  • 1 paket Kemalpaşa tatlısı (25 adet)

Muhallebisi için:

  • 5 su bardağı süt
  • 2 dolu yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 dolu yemek kaşığı un
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi
  • 1 paket vanilya

Tatlıyı üzerindeki tarife göre pişirmek için

  • Şeker ve su

Aşçı Mehmet, Muhallebili Kemalpaşa Tatlısının yapımını anlattı:

“Kemalpaşa tatlısı üzerindeki tarife göre pişirin. Pişen tatlılar kaşıkla tek tek alınarak, dikdörtgen borcama dizin. Ve soğumaya bırakın. Ayrı bir yerde nişasta, un, şeker ve Hindistan cevizi karıştırılarak üzerine süt ekleyin. Ve orta hararetli ateşte karıştırılarak pişirin. Muhallebi koyulaşınca vanilya ekleyin ve altı kapatın. Soğuyan tatlıların üzerine muhallebi sıcak olarak dökün. Ardından soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra buzdolabında dinlendirin.”

Muhabir: RESULENUR KANTAR